FANZINE-RECENSIONER

PLEKTER, #5

Norges kuleste rock’n’roll-blekka! Stor förkärlek för garagesvängen. Numret innehåller en mängd rätt korta artiklar om band som Cosmic Dropouts (Norges garagekungar enligt Plekter-redaktionen), och Wylde Mammoths och deras föregångare Crimson Shadows. Och alla blaskor som har den goda smaken att skriva om/intervjua Union Carbide Productions får en gjuten inskription i min vandrande popbuckla. Rock on, Espen & co!
10 kronor + porto till postgiro 4 38 93 59.

Plekter,
c/o Oyvind Ihlen,
Måsaveien 14,
1400 Ski,
Norge.

Terry Ericsson

AWAY FROM THE PULSEBEAT, våren ’88

Ser inte mycket ut för världen, men Art Black kan verkligen skriva. Sanslös vokabulär! Vulgärt och skoningslöst hämtar han ALL symbolik från sexghettobiblioteket. Ett slående exempel är hans Jackdaw With Crowbar-recension som går så här: “I’d be a fan if just for the parts where the guitar squeals like Ned Beatty in Deliverance, but the vocals like a trussed-up yup gettin’ strangled with a bra mid-fuck are pretty cool too…”.
Har du sett “Den sista färden”? Då förstår du… A.F.T.P. är SPÄCKAD med recensioner i samma stil. Artiklar om bl a Nikki Sudden, feedtime, Broken Jug och Redd Kross, plus en limited edition hard-vinyl EP med just dessa fyra band. Förstår du?! About as cool as you can get. Get it!
Ingen prisuppgift — sorry! Skriv och fråga…

Away From The Pulsebeat, P.O.
Box M1842, Hoboken,
NJ 07030,
USA.

Terry Ericsson

B SIDE, #22

Gillar du australiensisk independentmusik? Då är den här tidningen mer än ett måste. Uttömmande information om rocklivet “down under”. Jag tror inte att något av värde slinker igenom redaktionens finmaskiga fångstnät.
Det finns möjlighet att prenumerera — fyra nummer för elva engelska pund. En smart “investering”.

B-Side,
P.O. Box 166, Broadway,
N.S.W. 2007,
Australien.

Terry Ericsson

FRÖKEN ÄSPING, #8

Fröken Äsping är lite mer påkostad än de flesta andra fanzines. Bl a är den fotosatt, tryckt på bra papper, bildkvaliteten är rätt hög och omslaget har till och med en dekorfärg. Så långt är allt gott och väl, men när vi kommer till innehållet är jag lite mer tveksam.
Äspingen har nämligen någon sorts bredare kulturambition, vilket i #8 bl a tar sig uttryck i ett sju sidor långt reportage från Island (nej, inte rockscenen, utan bara ändå), och ett obskyrt stycke om någon slags kulturförening som kallas Sanningens Öga. Trevligt i och för sig kanske, men ingenting som i vart fall jag har lust att läsa om i ett (pop)fanzine.
Nå, resten av artiklarna är rätt trevliga, bl a en åtta sidor lång personlig betraktelse över David Bowie, signerad Thomas Eriksson, som åtminstone jag läste med ett nostalgiskt och lätt vemodigt leende på läpparna. I övrigt finns kortare stycken om Underland, President Gas och danska Simcess, plus naturligtvis en massa recensioner.
Dessutom får man med en riktig skiva, med just Simcess och Pojken Med Grodan I Pannan. En extra bonus är det snygga handsprejade kuvert som tidningen kommer i. Classy!
En prenumeration kostar 65 kronor för fyra nummer. Postgiro 17 73 89-4 eller bankgiro 379-1712.

Fröken Äsping,
Rosstigen 3,
171 38 SOLNA.

John L. Byström

ETT NOLL ETT, #9

Första reaktionen var att snabbt införskaffa ett antal tidigare utgivna nummer — för det här är riktigt, riktigt bra. Nian innehåller intervjuer med Chesterfield Kings, Hard-Ons och Neurones. Artiklar om ROIR, The No More Censorship Fund, svenska ‘zines 1977-1987, m.m. Allt skrivet på ett intresseväckande sätt.
Vem skulle t ex inte velat varit en i ressällskapet bestående av Thee Fourgiven, Lee Joseph och The Unclaimed! (Sistnämndas KLASSISKA mini-LP finns för övrigt återutgiven på Resonance Records, skynda till importaffärerna!) #10 kommer snart ut, och där är tonvikten lagd på Australien. Extrakryddat i form av en flexi!
Endast 12 kronor!

Ett Noll Ett,
c/o Nicke Boström,
Spelmanshöjden 24,
172 43 SUNDBYBERG.

Terry Ericsson

SOWING SEEDS, #5

Till skillnad från i Sverige, så fullkomligt vräks det ut fanzines i England. Det är svårt att få något grepp om vilka av alla dessa som står för kvalitet och en något så när kontinuerlig utgivning, men vi ska försöka luska rätt på de bästa. Sowing Seeds är ett av de vassare zines jag hittills kommit över. Skriver ofta om band som jag PRECIS DÅ själv skulle vilja träffa.
Femman bjuder på intervjuer med bl a The Heart Throbs, Loop, Hard-Ons och The Seers, samt inte mindre än TVÅ flexis! Ja, nu var ingen av dessa särskilt bra, men det bevisar så klart att här rör det sig om FANS. Skyndar du dig på, så finns det en liten chans att få tag på #4. Innehåller bl a en mycket intressant R.E.M.-intervju.
50 pence styck, men skicka med ett extra pund eller två IRC’s, så täcker du deras portokostnader.

Sowing Seeds, Top Flat,
23 Malmesbury Rd, South Woodford,
London E18 2NL,
England.

Terry Ericsson

NEW LIFE SYNTH MAGAZINE, #1

Skulle mot all förmodan någon synthnisse få tag i vår tidning — vilket vi alla ryggar inför — kan vi tipsa om en ny svensk synth-tidning. New Life heter den och Håkan Ehrnst är den “skyldige”. Eftersom det här är musik totalt väsensskild från briljant gitarrpoprassel, är den enda vettiga kommentar jag kan ge — Suicide! Ja, gruppen alltså. När de dog (återbildningen räknas inte), försattes synthgenren i en valiumindränkt tvångströja och SVALT IHJÄL!
15 kronor till postgiro 19 60 24-4.

New Life,
Ljungbyvägen 14,
343 00 ÄLMHULT.

Terry Ericsson

ACTS OF INTERSTELLAR TORTURE, #1

Fortsättningen på Lollipop, och stilen känns igen. Calle har ett BISARRT intresse för skräpfilmer, och skulle säkert inte ha något emot att agera mat åt “The Creeping Terror” (ett allätande enbuskliknande skräpfilmsmonster, Skräpred). Intervjuerna med Wylde Mammoths, Sator, Shamen och Pere Ubu är bra, men coolast är den inlånade Roky Erickson-intervjun. Mind-blowing, eh!
Fascinationen för massmördare är däremot inte speciellt smickrande eller cool. Ännu mindre i dessa styckmordsdagar… Flexilåten med Sonic Walters är sisådär, och i övrigt skulle inte blaskan må särskilt illa av lite bättre tryck. Viktigast är ändå det skrivna ordet och där håller A.O.I.T. god klass.
20 kronor till postgiro 49 08 86-9.

A.O.I.T.,
c/o Carl Abrahamsson,
Drottning Kristinas Väg 9,
114 28 STOCKHOLM.

Terry Ericsson

BUCKETFULL OF BRAINS, # 25

Fortfarande oöverträffad när det gäller gitarr-rock/pop/psych (även om B.O.B. kommer att få svår konkurrens av Strange Things, men mer om det i nästa nummer), och något av en förebild för Sound Affects, både vad gäller layout och utförande, och allmän inställning till musiken. #25, som kom ut i maj i år, innehåller suveräna artiklar om Church, Opal, Thin White Rope, Long Ryders, Windbreakers, m m, m m. Need I say more?! Jo, det skulle i så fall vara att man dessutom får en flexi med The Church, “Texas Moon”, som är en out-take från deras “Starfish”-session.
Om du inte redan är prenumerant så finns det bara ett att göra: Skicka 10.50 till B.O.B. så har du försäkrat dig om de följande sex omistliga numren. Bums!

Bucketfull of Brains,
70 Prince Georges Avenue,
London SW20 8BH,
England.

John L. Byström