Ni minns väl, kära läsare var ni först läste om Underland? Underland – Det där underliga bandet med promenader på vindlande vägar och kamp om att nå havet.

Jo det var så sant, i Fröken Äsping (nr 5). Sedan dess har det hänt en hel del med Underland. En LP och en singel har givits ut. Låtarna blev sedemera flitigt spelade i både radio Stockholm och Riksradion. Vissa radiopratare på radio Stockholm blev helt förälskade i bandets låtmaterial. Ett tag spelades “Välkommen Sol” så ofta där, att vi till slut blev lätt illamående och började tänka på överreklamation.

För att inte tala om massmedia… I snart sagt varje blaska kunde man läsa om Underland. Om hur de gick på tivoli, berättade människosagor eller utsågs till det nya hoppet för den svenska rockmusiken.

Underland hade på mycket kort tid blivit ett “trendband”. Eller som en god vän till oss sa, när vi satte på Underland hemma på lägenhetsstereon:
– Va, aldrig trodde jag väl att ni Äspingar gillade sån här trendmusik!

Nåväl, Underland hade lyckats med sin väl tillrättalagda marknadsföring av sig själva. Från den allra första början, eller som det heter i Bibeln, i begynnelsen var… Underland ett litet band som flitigt repade varje kväll. En dag hände något – det lät bara så där bra som det skulle. Så fick man skivkontrakt, och gav ut en skiva. Evas kille Anders fick förmånen att agera manager.

Vi på Fröken Äsping som initierade Underland i massmediasammanhang, kände oss klart förbigångna, ehuru de stora drakarna totalt slukade Underland. Fröken Äsping hann helt enkelt inte med i svängarna, men det är inte hela sanningen.

Det var på ett mycket tidigt stadie Underland började skicka demokassetter till oss. När så LP:n kom blev vi besvikna, Evas sång och synth låg långt fram i ljudbilden. Hans är en lysande gitarrist och hans gitarrspel var en stor del av behållningen från demokassetterna. På LP:n hörs han knappt. Medlemmarna i gruppen var också oense om slutmixen, vilket resulterade i att Hans och Kenneth hoppade av.

Vi stod bara och gapade! Vi hade gjort en intervju med gruppen och slagits av hur bra kamratskapen verkade fungera. Idag säger Eva:
– Vi var mycket goda vänner och allt fungerade bra. Men det är väl så att vissa människor arbetar man bra tillsammans med i olika situationer. Efter LP:n var Eva tvungen att sätta igång och leta medlemmar för den uppföljande turnén.
– När jag väl hittade dom gick det fort. Jag tänkte: det håller väl över turnén på sin höjd. Men det fungerar fortfarande bra. Björn Rotstein, trummor och Ulf Carlsson gitarr kommer från Mr Soul & The Marshmallows. Håkan Rydman, kommer från Af Scen. Nya sättningen innebär att Eva nu endast sjunger på scen.
– Det känns jätteskönt att kunna koncentrera mig på sången, förut var jag så splittrad på scenen.

Den centrala frågan borde nu vara: Är Underlands musik att betrakta som odödlig, eller som en dagslända? Närmar sig Underland sitt uppgång och fall? Nejdå Underlands musik håller! Den är både välklingande och spännande. Stundtals är musiken rent omtumlande. Texterna tar lyssnaren med på sinnliga promenader genom en sagobok eller på ett månlandskap.

Deras influenser är både klart bondsvenska men också österländska. Underland väver samman svensk och arabisk folklore. Lyssna noga så kommer du att höra smäktande – suggestiva toner, som blandas samman med traditionellt rockljud. I vårt likriktade land behövs ett band som Underland.

“Nya” Underland jobbar just nu i replokalen med att göra nya låtar. Samtidigt lär Hans Thunberg sitta ute i Fullersta-studion och planerar ett nytt projekt. Vi på Äsping väntar spänt…