Pesident Gas har funnits sedan 1984. Men det var först förra våren det skrällde med singeln “Man from the Underground/Nuclear Rain”. Skivbolaget trodde dom gjort klippet, och hade dom följt upp med en LP hade det säkert sett annorlunda ut idag. Men av någon underlig anledning gjorde dom inte det. Istället blev det så att, i våras när vi på Fröken Äsping fick höra demon på deras Mini-LP, bestämde oss för att vi ville ge ut den (och gjorde det).

President Gas försöker inte göra någon nyskapande rock med djupa filosofiska texter. Det är istället “good old time Rock’n’roll”.
– Texterna är inte speciellt viktiga, i nio fall av tio så rör det sig bara om ord som passar till musiken, säger sångaren och ena gitarristen Peter Engman, det är han som skriver alla texterna.
– Numera skriver jag hellre om tjejer än om krig. Nuclear Rain handlar i och för sig om krig. Men Man from the Underground handlar inte om något särskilt. På mini-LP:n War Games som kom 86, handlade ju nästan varje text om krig. Och det är klart att man inte gillar krig, men det blir lite patetiskt.
– Vi jobbar ju allihopa och vi kan ju inte skriva om jobbet, fyller trummisen Owe Rosander i.

Gruppens musik är det alltid Peter Engman, eller andra gitarristen Anders “Fimpen” Hammarström som gör.
– Men arrangerar gör vi tillsammans i replokalen och vi ryker ofta ihop, berättar Owe.
För att beskriva Presidenternas musik så skulle man kunna göra som Slitz, och räkna upp en massa andra band: Alarm, Damned, Iggy, Ramones, Only Ones, Billy Idol och så vidare. Men det skulle inte vara rättvist. Visst finns dessa grupper i grabbarnas skivsamlingar, men där står även Elvis, AcDc och Beethoven. Basisten Peter “Totte” Mattsson tycker att Hoodoo Gurus är skitballa. Det är nog snarare så att man får placera dessa grupper bredvid President Gas som en referens, istället för att skrika plagiat. Presidenternas musik är tillräckligt stark för att stå för sig själv.

Den nuvarande sättningen i bandet har varit den samma sedan förra singeln. Fimpen är den färskaste medlemmen. Owe berättar: – Jag träffade Fimpen genom några kompisar, när vi skulle gå på bio. Fimpen var allmänt kaxig och skröt om hur bra gitarrist han var. I samma veva höll vi på och prova en massa olika gitarrister till bandet, ingen passade, den ena var värre än den andre. Jag blev irriterad på Fimpen och sa:
– Om du är så jävla bra kan du väl komma ner och lira med oss! Och det gjorde han: Han pluggade in gitarren och drog järnet till alla låtar, hoppade och klättra på väggarna. Och vi bestämde oss direkt:
– Han är lika galen som vi, honom tar vi!
Och det var ett lyckokast, för genom Fimpen kom Presidenterna i kontakt med gruppens “femte” medlem, Stefan Norberg. Stefan jobbade som bokningsansvarig på Musikforum upp i Sundsvall.
Samarbetet började med att han ordnade en “mini-turné” med President Gas i Gävle och Sundsvall. Samtidigt passade gruppen på att spela in en singel på Alpha-Studio, med Stefan Svensson som producent. Svensson visade sig vara rätt person för att få fram President Gas sound. Det är även Alpha och Svensson dom har använt sig av på nya mini-LP:n. Och nu har Stefan Norberg flyttat ner till Stockholm och håller här reda på gruppen. Det är han som sköter mixningen live, bokar spelningar, är PR-kontakt m.m. Presidenterna framhäver hur viktig Stefan är för bandet:
– När han åkte med på en stor spelning i Finland, räddade han oss! I övrigt så gillar presidenterna skräp-kultur:
– Allt skräp är häftigt!
Fimpen och Stefan är hängivna skräckfilmfantaster. På nya mini-LP:n har dom mixat in snack från sina favoritrysare. Dom har även långt framskridna planer på att spela in en egen skräckfilm.

Det som gäller för President Gas, nu när mini-LP:n är släppt, är först och främst att spela ute, och sedan under sommaren göra nya låtar. Vi på Fröken Äsping har tillsammans med President Gas en hel del planer för bandets framtid. Vi återkommer, men till dess, glöm inte att skaffa mini-LP: betitlad “FREAK OUT!!!!!!!!!!”

DISKOGRAFI:

Take Controll/Killing Dream » Singel-85 (PL 3)
War Games » Mini-LP-86 (TLP 003)
The Man From Underground » Singel-87 (SD 002)
The Apromus Compilation » Samlings-LP-88 (RUS 001)
Freak Out » Mini-LP-88 (ÄSPING 003)