EN KILLE I Milkcrate-mössa står på scenen och trollbinder den koncentrerade publiken med ljuden från sin laptop. Det knastrar och knäpper i högtalarna, någon noddar med huvudet till den mullrande basen, en annan ler igenkännande till det dubbiga ekot.
Föremålet för denna djupa beundran heter Andreas Tilliander, är 23 år gammal och haussad inom den minimalistiska electronicagenren där artister som Pole och SND verkar. Han började göra musik i slutet av åttiotalet och via tung-synt och techno har han letat sig fram till det mer avskalade ljudlandskap där han befinner sig i dag. Tilliander har på mindre än ett år släppt tre fullängdare under olika alias och på olika bolag. Den senaste, »Ljud«, har hyllats både i Sverige och utomlands.
— Ibland känns det som att jag ljuger och att folk snart kommer att inse att jag inte är så bra som de vill få det till. Jag gjorde bara lite musik som jag gillade och det finns tydligen fler med samma smak som jag, säger Andreas ödmjukt.
Någon kallade musiken på »Ljud« för knaster- och brushouse. En sak är i alla fall säker, det är mer dansvänligt än albumen »Vena«, som byggde på kantstötta melodier och sönderhackad rap, och »Cliphop« med sina tydliga dub-influenser.
— Jag ville göra några låtar som skulle bygga på repetition. Minimalism men ändå maximalt. Det räcker inte att bara vara minimalistisk, du måste hålla kvar lyssnaren med något. Jag byggde de flesta låtarna kring små rytmiska förändringar.
Den gänglige skåningen har redan gett ut skivor på etiketter som Mille Plateaux och Raster Noton och nu går det rykten om att han blivit kontaktad av tyske Stefan Betke, alias Pole, ett av de ledande namnen inom elektronisk dub och som mixar och mastrar vinyl åt Rhythm & Cool, Basic Channel och Chain Reaction.
— Det är otroligt kul eftersom jag vet hur kräsen han är, han har bara släppt tre artister på sitt bolag ~scape. Jag får se hur det blir, jag ska i alla fall spela på hans klubb i Berlin i juni.
Framtiden ter sig ljus men det inträffar fortfarande att folk förvånat utbrister »kallar du det där musik?«
— Det händer att folk blir tvärförbannade och nästan tar det personligt. Jag tycker mest att deras reaktioner är kul. Jag menar, det är ju ändå ganska lättlyssnad musik det rör sig om.

»VENA« HAR ANDREAS TILLIANDER SLÄPPT UNDER PSEUDONYMEN KOMP PÅ ETIKETTEN KOMPLOTT. PÅ »CLIPHOP«, UTGIVEN AV RASTER NOTON, KALLAR HAN SIG MOKIRA. »LJUD« HAR HAN GIVIT UT SOM ANDREAS TILLIANDER PÅ MILLE PLATEAUX.