A WEST SIDE FABRICATION (AWSF) heter det lilla skivbolag i Skellefteå som i våras gav ut Wannadies singel. Det har inga anställda men väl ett par eldsjälar och en intressant utgivning.

Sedan starten i början av 1987 har de gett ut sju singlar, en LP och tre kassetter med artister, som har det gemensamt att de kommer från Skellefteåtrakten, och att Jocke och Jörgen på bolaget gillar dem. Annars är de olika, från West European Politics mörka rockkross, över Wannadies tuffa gitarrpop, till Tekmans snyggt producerade pop i närheten av Prince.

Jocke, som heter Wallström i efternamn, kan berätta om en del problem med att driva ett skivbolag i Skellefteå. Avstånden är en nackdel främst på det sätt att de band man jobbar med har långt till södra Sverige, och t ex Västtyskland, där de kanske skulle kunna sälja en del skivor, om de åkte dit och spelade.
Ekonomiskt går givetvis AWSF på knäna mest hela tiden. Så fungerar det nog bland de flesta av de uppåt hundra skivbolag i denna storleksordning som finns i Sverige. Skivorna finansieras ibland av bidrag, från exempelvis Statens Kulturråd, och ibland till stor del av banden själva.

DESSUTOM VERKAR DET finnas en klar risk att ett litet bolag blir ett slags “upptäckare” åt större musikmoguler. Wannadies är ett exempel: AWSF satsade på ett litet, intressant men i större bolags ögon förmodligen “ofärdigt” band, gav ut en singel som blev uppmärksammad men ändå en garanterad förlust. Och sedan tar ett stort skivbolag över – och kan göra pengar på LP-skivor.
Trots allt har AWSF möjligheter. De når ut med sina skivor, och samarbetar med andra småbolag. Och de har helt klart gjort sig ett namn – genom skivor med intressanta och bra artister från Västerbotten.

Från Arbetaren 3/90