Lorelei de lux är ett namn som de flesta av Zynthecs läsare förmodligen känner igen. Bandet har imponerat med lysande bidrag på ett flertal svenska synthsamlingar och deras tidigare demokassetter har fått bra kritik bl.a. Release. Nu har turen kommit till Zynthec som utsedde deras senaste kassett till månadens demo. Jag ringde upp bandets låtskrivare och textförfattare Tor Sigvardson för att berätta den glada nyheten och göra en liten intervju.

Som brukligt är börjar jag med att be Tor berätta lite kort om gruppen och dess medlemmar.
— Lorelei de lux består av mig (Tor Sigvardson) som gör musiken och skriver texterna och Therese Nilsson som sjunger. Gruppen bildades i Linköping 92, men vi har haft en del uppehåll sedan dess.

Det är inte direkt vanligt att synthband har kvinnlig sång, hur kom du i kontakt med Therese?
— Jag satte upp lappar där jag annonserade efter en sångerska. Det var många som hörde av sig men det var inte så svårt att välja eftersom Therese hade precis den röst jag var ute efter.

Vad gör ni när ni inte spelar i Lorelei de lux?
— Jag jobbar som ljudtekniker på Sveriges Radio och Therese jobbar på en arbetsförmedling.

Har någon av er varit med i något annat band tidigare?
— Therese var med i ett litet lokalt rockband vid namn T.Frej i början av 90-talet och på 80-talet spelade jag i ett experimentellt synthband vid namn 18 Oktober. Då var marknaden för synthmusik mycket större än idag. Jag kunde t ex sälja mellan 100 och 200 kassetter genom att annonsera i Slitz. För 2 år sedan gjorde jag ett litet experiment och annonserade i Release om en samlingskassett med gamla 18 Oktober-låtar som jag hade satt ihop, men då var det ingen som hörde av sig.

Hur skulle ni vilja beskriva den musik ni spelar idag?
— Tja, det är ju alltid svårt att klassificera musik, men det får nog bli pop då. Ordet synthpop har ju en fantastisk förmåga att skrämma iväg folk. Det har blivit syntar först och främst för att det är lättakt så om man är ensam om att göra musiken och för att jag gillar att experimentera med ljud. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att experimentera med andra instrument än synthar, men jag skulle nog inte kunna tänka mig att spela i ett traditionellt rockband. Fast det är klart, bob hund har ju lyckats göra något annorlunda trots att de har traditionell sättning med gitarr, bas och trummor.

Hur kommer det sig att alla era låtar har svenska texter?
— Jag kan inte skriva engelska texter, inte om det ska vara meningsfulla texter i alla fall. Fast lite synd är det att folk från andra länder som gillar musiken inte kan förstå texterna.

Vilken av era låtar är ni mest nöjda med?
— Solsting är nog min favorit, men jag förstår inte riktigt hur jag lyckades få till just den låten så bra. Jag tycker att den har ordentlig hitpotential, men tyvärr är det inga skivbolag som har fattat det.

Har ni skickat kassetten till många skivbolag då?
— Ja, jag har skickat vår senaste demo till ett 30-tal skivbolag nu i sommar, men det är ingen som har hört av sig ännu. Det beror kanske delvis på att det var en lite illa vald tidpunkt. Hela branschen verkar ju stå mer eller mindre stilla på somrarna.

Ni har ju medverkat på ett flertal samlingar. Hur har responsen varit på dem?
— Extremt positiv. Jag har nästan in fått någon dålig kritik alls faktiskt. Det är bra med samlingar för då får man veta att det finns folk som gillar det man håller på med. Vi har fått en del brev och e-mail från folk som gillar vår musik även om det inte har varit några kopiösa mängder.

Vad föredrar ni själva för musik?
— Therese gillar mest musik där sången är i centrum så det blir mycket soul för hennes del. Hon lyssnar vad jag vet inte alls på synthmusik. Själv gillar jag som sagt bob hund, men även en del techno. Tyvärr låter de flesta techno-grupper alldeles för lika varandra. Aphex Twin är en av mina favoriter inom technogenren, han en av de få som verkligen gör något eget.

Vilka är de bästa synthbanden då?
— Twice A Man gillar jag mycket, särskilt deras tidiga skivor. Covenant är också mycket bra, de lyckas få en speciell stämning i musiken som jag gillar. Kraftwerk är naturligtvis en favorit. Inte så originellt att gilla dem kanske, men det går inte att komma ifrån att de har gjort många bra låtar. Andra synthband jag gillar är Pet Shop Boys och Yellow Magic Orchestra.

Vilket är det absolut sämsta band ni någonsin har beskådat live?
— Cardigans var otroligt tråkiga live, men jag gillar deras musik.

När får vi se Lorelei de lux live?
— Jag vet inte riktigt. Vi vill repa in en ordentlig liveshow först, men jag och Therese träffas inte så ofta. Det är svårt att få tid att repa när man bor i olika städer, men det är nödvändigt för att kunna göra en bra spelning. Det är så tråkigt med band som bara sätter på en DAT och kör.

Vad kommer att hända i framtiden?
— En skiva ska ut så fort som möjligt. Målet är att det ska bli en skiva nu i höst. Allt material är redan färdigmixat och klart, och om vi inte hittar ett skivbolag som vill ge ut det snart så ger vi ut det själva. Sedan ska jag börja om från noll med nytt material.

Vill du veta mer om Lorelei de lux kan du ta en titt på deras hemsida: http://www.student.nada.kth.se/~su94-tsi/