Lorelei De Lux ”Demo”
Månadens demo
På detta demo presenterar LDL tre mysiga och trallvänliga poplåtar med poetiska texter på svenska. Samtliga har hitkänsla och refrängerna sätter sig direkt. Att inte Tor Sigvardson har fått i uppdrag att göra musik till barnprogram ännu är ett mysterium, ”Safari” som är kassettens andra låt skulle nämligen vara som klippt och skuren för detta. De två övriga låtarna ”Blick” och ”Telefontid” däremot är mer traditionella poplåtar där sångerskan Therese Nilssons underbara röst kommer till sin fulla rätt. Stundvis påminner det en aning om Eva Dahlgren, men bli inte avskräckta av detta för allt i världen. LDL borde nämligen kunna tilltala såväl inbitna synthare som den bredare radiopubliken.
Covent Land ”The Dying”
Covent Land från Jönköping bildades i syfte att komponera soundtrack till rollspelsmöten och det är precis vad detta demo innehåller. Ingen musik i traditionell bemärkelse alltså utan snarare ljud och oljud som mycket väl skulle kunna förstärka den stämning man strävar efter när man spelar mörka skräckrollspel som Vampire och Kult. En sådan natt skulle ”The Dying” säkert fungera alldeles utmärkt, men en solig sommardag har jag svårt att tänka mig att någon annan än en riktig industrifanatiker skulle vilja spela detta demo. Lättlyssnat är det nämligen definitivt inte, men det tjänar sitt syfte.
List ”Evaded Music”
List, vars förra demo recenserades i Zynthec nr 1/97, är nu tillbaka med en ny demokassett och som vanligt när det gäller mer techno-orienterad musik har jag tagit hjälp av Technoexperten Stefan Carlsson. Den här gången är musiken dock inte fullt så techno-orienterad och experimentell som tidigare. Istället leker man mycket med klassiska synthslingor och det ligger oftast närmare till hands att referera till synthgurus som Jarre och Vangelis än Aphex Twin. Här och var kan man dock fortfarande märka klara technoinfluenser. Monotona och dansanta ”Autrement” är t ex en ren technolåt med ett underbart pulserande basljud och i industri-ambient-låten ”A State Of Feelin” märks tydliga influenser av ovannämnda Aphex Twin. Detta är en av kassettens bästa låtar, men List behärskar även klassisk ambient mycket bra, vilket man bevisar i den lugna och monotona ”Sundvangel”. Flera av låtarna på denna demo börjar lugnt, harmoniskt och stämningsfullt, för att sedan bli mer dansanta. List jobbar väldigt mycket sned stämningar och flera av låtarna skulle säkert fungera utmärkt som filmmusik. Detta är en mycket bra och välproducerat demo och List förtjänar helt klart ett skivkontrakt. Det är jag och Stefan överens om.
Decades ”All There Is”
Så var det dags för en ny kassett från Decades vars förra demo ”Immortal” recenserades i Zynthec nr 2/96. Kassetten inleds med titellåten ”All There Is”, en gothrocklåt med drag av melodiös åttiotals-hårdrock, som även finns med på samlingen ”Geigersounds 1”. Av de tre låtarna på detta demo är det denna som har mest hitkänsla. Personligen gillar jag dock kassettens sista låt ”The Prophet”, som är en mer klassisk svartrockslåt, bättre. Låt nr två ”Always The Same” skiljer sig ganska mycket från de övriga låtarna. Här bjuds vi på betydligt poppigare tongångar och bandets sångare bevisar att han klarar av mer än enbart det klassiska gothstuket.
Clark Nova ”Third Edition”
Clark Nova från Lund spelar melodiös body med massor av mysiga syntljud. Sångaren kan sjunga, men hans mörka basröst känns ibland något krystad och passar inte alltid riktigt till musiken. Kassettens bästa låtar är ”Bastardo” med sina söta melodislingor och ”I Stood”, som har en underbart trallvänlig refräng. Denna låt finns även med på Powerspots samling Monument2. Om Clark Nova gör fler låtar som dessa och om sångaren hittar en något lämpligare sångstil kan de säkert bli ett band att räkna med i framtiden.
Inter Sonic ”Defenders Of The Earth”
När jag sätter på denna kassett väntar jag mig att värsta rymdsynthen ska strömma ut ur högtalarna. Vad annat kan man vänta sig av ett demo med titeln ”Defenders Of The Earth” och en omslagsbild föreställande en mordisk rymdvarelse/mutant med ett stort skjutvapen i handen. Döm därför om min förvåning när kassetten visar sig innehålla värsta metalmusiken. Ännu mer förvånad blir jag när jag läser att demot är inspelat i Eternity studios. När den värsta chocken har lagt sig konstaterar jag att musiken trots allt gitarrmangel faktiskt är ganska melodiös. Stundvis påminner det om ett mindre ”gothiskt” Type 0 Negative. Medlemmarna i Inter Sonic är ganska duktiga musiker och låtarna är likt okej, men metal tillhör inte riktigt min musiksmak. Detta demo borde däremot kunna tilltala de flesta som gillar denna musikstil. Jag undrar varför de vill ha detta demo recenserat i Zynthec när det finns andra tidningar som skulle varit betydligt bättre lämpade.
Sequential ”Same”
Detta Västeråsband har tidigare medverkat på ett flertal samlingar, men då under namnet Brave New World. Det visade sig dock att ett annat synthpopband från staterna redan hade lagt beslag på namnet, så man fick helt enkelt byta. I samband med detta passade man även på att byta stil en aning. De båda låtarna på detta demo doftar betydligt mer Pet Shop Boys än bandets tidigare material. Därmed inte sagt att det på något vis rör sig om ett plagiat. Båda låtarna har rejäl hitkänsla och det märks att bandet har utvecklats mycket både vad det gäller musik och sång, men framförallt vad det gäller produktionen. Detta är utan tvekan en av de mest välproducerade demokassetter jag någonsin har hört. Det enda negativa jag kan komma pi att säga om detta demo är att första låtens refräng ”Too Late To Say Goodbye” upprepas lite väl många gånger och att sången fortfarande kan bli bättre. Bandets sångare har dock hittat en sångstil som passar honom bättre än den tidigare och om man fortsätter att utvecklas i den här takten borde det inte ta så lång tid innan även den biten flyter riktigt bra.
Soulgrinder ”Under The Oak”
Soulgrinder spelar mörk, stämningsfull och melodiös synthgoth i samma skola som Invincible Spirit. Bandets musik lyckas verkligen skapa en härligt mörk stämning, son förstärks av underbart mysiga syntslingor och ljud. Sångstilen passar utmärkt till den här sortens musik och påminner stundvis om Dark Side Cowboys. Liksom dem lyckas Soulgrinder också i ena sekunden vara behagligt lugna och tillbakalutade för att i nästa sekund vara tunga och dynamiska. Kort sagt är ”Under The Oak” ett mycket bra demo från ännu ett lovande Västerås-band.
Tirpitz 44 ”Demo 1/97”
Tirpitz 44 från Borås spelar tung och melodiris body med klassisk brötsång, vilket får mig att tänka på Cat Rapes Dog och liknande band. Låtarna, som oftast handlar om hur staten och kapitalet förtrycker den maktlösa massan, är av ganska jämn kvalité. Bäst gillar jag ”Stahl Und Kraft” som är skriven på rim och har tysk text, vilket gör att den skiljer sig en aning från de övriga låtarna. Om Tirpitz 44 ansträngde sig lite för att undvika alla de body-klyschor som man har hört så många gånger förut skulle de kunna bli riktigt bra. Musiken är det nämligen inget fel på.
Telefonnummer och e-mailadresser för demosugna:
Lorelei de lux
Tel: 08-852358
e-mail: su94-tsi@nada.kth.se
List
Minicall: 0740-392363
Decades
Tel: 08-828011
e-mail: ib94_rsv@isk.kth.se
Clark Nova
Tel: 046-2214766
e-mail: jesperinc@hotmail.com
Inter Sonic:
Tel: 0227-14405
Sequential
Tel: 021-185950
Soulgrinder
Tel: 021-128628
e-mail: daniellillman@hotmail.com
Tirpitz 44
Tel: 033-416883
Lämna ett svar