När sommaren kämpar som mest för sin överlevnad så funderar jag över huruvida den gothiska rocken har utvecklats något eller om den fortfarande dras med sisterskomplex och svart läppstift. Ett utmärkt sätt att ta reda på hur det egentligen står till med den saken är att kontakta Dawn of Oblivion.
Detta svenska band som for ett tag sedan släppte albumet “Yorick”, har bevisat att det både finns ett liv efter döden och The Sisters of Mercy’s bortgång. När jag inleder mitt samtal med sångaren, och tillika låtskrivaren Viktor blir jag förvånad. Jag har inte förväntat mig en sympatisk man med många åsikter. Sunda sådana dessutom. Det kommer dock inte som en stor överraskning efter det nya stundtals briljanta albumet. Texterna är ju rent ut sagt lysande på sina ställen.

Hur kommer det sig att Dawn of Oblivion låter som de gör idag? Bandet har faktiskt gjort en cover på Sisters låt “Body Electric”.
— Vi gör musik som vi själv vill lyssna på helt enkelt, säger Viktor. Det finns som bekant två typer av band i denna genre. De som erkänner att de gillar Sisters och låter sig influeras och de som plagierar. Vi tillhör den förstnämnda kategorin. The Sisters of Mercy är stora influenser.

Fröet till det som senare skulle bli Dawn of Oblivion såddes redan under slutet av 80-talet. Då bildade Viktor Fradera (sång, gitarr) och Per Broberg (gitarr) gruppen Legacy. Denna duo från Helsingborg jobbade träget på utan någon större framgång, fram tills det att Jesper Rydberg på bas och en mindre välkänd trummis anslöt sig och bildade Dawn of Oblivion. Idag ser bandet lite annorlunda ut. Kvar finns fortfarande Viktor som sångare och låtskrivare. Resten av bandet består av Jonas Nilsson på bas, Andreas Båge på trummor och amerikanen Jimmy Lee Lou på gitarr.
Att ha en amerikan i bandet kan dock vålla en del problem. Viktor är öppet kritisk mot den amerikanska livsstilen.
— Vi har pratat igenom det där. Han säger att han försöker förstå. Tänk dig själv, att vara så långt från sitt hemland, det är nog rätt jobbigt. Man blir lätt patriot när man besöker andra länder eller bosätter sig där.

1993 hände något viktigt i bandets historia. De ställde upp i en talangtävling och vann första priset som bestod av fri tid i studion Popfabriken. Där spelade de också in den första demon. Ett skivbolag vid namn Strontium Records fångade upp demon och deras första skivkontrakt stod klart. En kort tid senare var även den första plattan “A Fervent Prayer” färdig. Om man jämför texterna på första plattan med de på “Yorick” tycker jag att man hittar en hel del tecken på mognad. Vad säger du?
— Att du inte är den första som säger så! “A Fervent Prayer” är väldigt centrerad runt mig och den andra plattan om världen runt omkring. Jag försöker få folk att tänka med mina texter. Att väcka debatt. Min förhoppning är att ingen tar texterna för tonårspoesi.

Att gruppen vill väcka tankar hos folk står helt klart. Viktor berättar också för mig att omslaget till “Yorick” skulle sett helt annorlunda ut om han hade fått bestämma.
— Tanken var att ha en katedral på framsidan. Det skulle komma eld från fönstren men detta refuserades av vårt skivbolag. Jag hyser ingen större kärlek till religion, speciellt inte islam eller kristendom. Det är alldeles för mycket hyckleri. Folk som har inflytande försöker göra saker i syfte att främja sig själva. Dölj det gärna i Guds namn, men jag köper det inte!

Dawn Of Oblivion säljer rätt bra i länder som Belgien och USA (!). I England och Tyskland, så bra att en turné är på planeringsstadiet. Hur blir det med Sverige?
— Svenskarna är inte vår största publik direkt. Här hemma dricker befolkningen mest öl och tittar på hockey. En spelning i Stockholm och en i Göteborg är i alla fall planerat.

För att snabbt göra ett riktigt tvärkast i vår diskussion, frågar jag honom nyfiket om det är sant att fansen hör av sig och ställer konstiga frågor. Som till exempel de där frågorna om ditt smink…
— Visst tillverkar jag mitt eget smink. Av fågelbajs! Hahaha… Det luktar illa! Nej, det där var ett skämt. Jag köper det faktiskt.

Som en avrundning på intervjun ber jag Viktor om några korta svar, på några korta frågor.

Vad tycker du om:

Internet? — Långsamt
Marilyn Manson? — Bra!
Sveriges musikliv? — Dåligt
Svensk grupp: Tiamat
Film? — Splatter
MTV? — Stoppa skiten!
Sci-Fi? — Star Wars
Böcker? — Koontz, Tolkien
Fanzines? — Behövs
Liv efter döden? — Öppen för förslag