PLASTIC PLANET
“Tennis” (månadens demo)

Deckare, ska och party

Plastic Planet är ett band man antingen älskar eller hatar.
Personligen tycker jag att deras kombination av tidig 80-tals synthpop, monsterrock och ska är alldeles, alldeles underbar. Detta är utan tvekan det trevligaste, sjukaste och mest nyskapande jag har hört på mycket länge.
Kassetten inleds med den smått galna “Action Is My Middle Name” och avslutas med en suverän ny version av hiten “Adam’s Party”. Andra låtar som är värda att nämnas är “Goo Goo Muck”, som är en cover på Ronnie Cook and the Gaylads (ett monsterrockband från 60-talet) och skapärlan “Would You Like A Drink”.
Om man verkligen anstränger sig för att hitta något negativt att säga om detta demo får det bli att låt nr tre, den instrumentala “Nothing Is Too Kinky” som bandet brukar använda som intro på sina spelningar, är alldeles för lång och känns något malplacerad.

BLIPP!
“Same”

Page, nintendospel och allsång

Uppsalabandet Blipp! presenterar på denna demo fyra extremt trallvänliga låtar som samtliga håller mycket hög klass. “Millenium” är bra, “Tvål” och “Signaler” är suveräna och inledande “I alla fall” är godkänd , även om den låter lite väl mycket som tidiga Page. Om Blipp! fortsätter så här skulle det förvåna åtminstone mig om de inte får skivkontrakt inom en snar framtid.
Fler grupper borde följa Blipp!s exempel och nöja sig med att presentera sina bästa låtar istället för att till varje pris försöka fylla kassetten.

PROJECT-X
“Promotion 96”

Scapa Flow, mörker och filmsamplingar

Unit X, Channel X och Project V. Svenska synthband har aldrig haft någon brist på fantasi när det gäller att hitta på bra och slagkraftiga namn.
Den här gången heter bandet Project-X och kommer från Flen. Kassetten inleds med en riktigt lyckad cover på Invincible Spirits gamla dansgolvsrökare “Push!”. Kassettens övriga fem låtar presenterar en sorts gothbody som stundvis för tankarna till Scapa Flows första platta “The Guide” (som för övrigt är en av mina favoriter). Musiken är välproducerad och Promotion 96 håller betydligt högra klass än de flesta demoband. Ibland kan dock den krystade sången, filmsamplingarna och de deprimerande texterna bli lite för mycket för min smak.

ANOTHER MISSION
“Waiting for you”

Karlshamn, synthpop och nynnvänliga melodislingor

På sin demo “Waiting for you” presenterar Another Mission 6 låtar som jag skulle vilja kalla för typisk Karlshamnspop, dvs gullig synthpop från Karlshamn med sång och melodislingor som för tankarna till Karlshamns stolthet Avant Garde. Produktionen och flera av låtarna är helt ok och det skulle inte förvåna mig om Another Mission dyker upp på någon av Powerspots kommande samlingar. Hur som helst kan jag rekommendera detta band till alla som gillar klassisk synthpop som inte avviker allt för mycket från den svenska standarden.

HARDWARE
“Simulated wounds”

Lugn, harmoni och sena kvällar

Hardware spelar lugn, tillbakalutad och ganska egen EBM.
Sången är viskande och behaglig att lyssna till och jag kan för en gångs skull inte komma på några direkta referenser.
Det här fungerar utmärkt som bakgrundsmusik.

MEMORIES OF TOMORROW
“Secret Service”

Synthpop, glädje och dagdrömmar

Även på detta demo är det Karlshamnspop det handlar om och mycket gulligare än såhär kan det förmodligen inte bli. Memories Of Tomorrow gör en glad med sina söta melodislingor och naivistiska texter, som ofta handlar om att vilja vara någon annan än den man är.
Trots att musiken påminner en hel del om Avant Garde och annan svensk standardsynthpop har man en relativt egen stil. Utveckla den och ni kan nog komma någonstans i framtiden grabbar.

DELIVERY OF MUSIC
“Same”

Smör, synthpop och kärlek

D.O.M. från Helsingborg spelar soulinfluerad synthpop och riktigt bra sådan dessutom. Låtarna påminner med sina trallvänliga refränger en aning om en souligare variant av Brave New World eller Children Within. Ibland låter det dock lite väl mycket “smörigt pojkband” för min smak.
Med på kassetten finns även några riktigt lyckade covers på Jarre.

SLUG
“Same”

Dansgolv, skrän och ångest

Hmm, har jag verkligen inte hört den här demokassetten förut?
Enligt det nedklottrade A4-ark som följde med tapen bildades Slug då fyra Malmökillar, efter svåra och långa terapibesök, insåg att de var tvungna att sätta musik till sin ångest. Detta resulterade i ganska typisk EBM som, trots lite fräscha technorytmer, doftar 80-tal. De påstådda influenserna från exempelvis U2, Elvis och Sting lyser som väl är med sin frånvaro, istället påminner det en hel del om Cat Rapes Dog’s senaste platta “Fuck Nature”.
I framtiden tänker man även lägga på lite “fläskiga gitarrer”. Detta kommer förmodligen inte att göra musiken mer originell, men kanske kommer det att få den att låta mer 90-tal.

THE MISLED
“Same”

Svartrock, Simple Minds, och mörka nätter

The Misled är ännu ett band från Helsingborg. Den här gången rör det sig dock om melodiös svartrock av det bättre slaget.
Det är svårt att beskriva den här typen musik utan att referera till grupper som Sisters of Mercy och Joy Division och visst märks det att grabbarna i The Misled har lyssnat en hel del på dessa giganter, men det rör sig för den sakens skull inte om något halvtaskigt plagiat. Samtliga tre låtar på denna demo är välproducerade och både sången och musiken, som ibland för tankarna till tidiga Simple Minds, är riktigt bra. Jag ser fram emot att få höra mer från dessa gossar i framtiden.

LIST
“Same”

Vackert, tungt och ambient

List spelar vad jag skulle vilja kalla skum experimentell Techno. Då mina kunskaper om denna musik är ganska begränsade låter jag ett technofreak vid namn Stefan Carlsson yttra sig om detta demo. Här följer hans utlåtande:
Ojdå det här är ju både originellt och nyskapande, vilket inte är särskilt vanligt när det gäller demotapes. List spelar vacker elektronisk musik som för tankarna till band som Aphix Twin och Orbital. Ett riktigt bra demotape som rekommenderas till alla som gillar tung experimentell ambient.

BORDERLINE
“Demo -96”

Mörker, ångest och depression

“En protest mot dagens mekaniska och själlösa samhälle. Ett klaustrofobiskt rop från en oändlig labyrint av vita korridorer”, så skulle muntergökarna i Borderline vilja beskriva sin musik och det är svårt att komma på en mer träffande beskrivning. Grabbarna i Borderline försöker knappast dölja att de ha lyssnat en hel del på Joy Division. Detta är musik för alla som blir spyfärdiga av all glad och klämkäck synthpop man nästan drunknar i nuförtiden.

MINDSHIFT
“Progressive Decay”

Leæther Strip, thrillers och ondska

Denna duo från Örebro spelar tung, massiv EBM som skulle passa som filmmusik till någon thriller. Progressive Decay påminner med sin distade sång och sina många filmsamplingar om band som Leæther Strip och Skinny Puppy. Någonting för Zoth Ommog kanske?

KONTAKTADRESSER OCH TELE FÖR DEMOSUGNA:

Plastik Planet
c/o Andreas Svanberg
Munkavägen 22
252 47 HELSINGBORG
tele: 042-149939

Blipp!
tele: 018-246422

Project-X
c/o Torny Gottberg
Prins Wilhelms väg 48
642 31 FLEN
tele: 0157-14602

Another Mission
tele: 0454-21963 (Johan Westmar)

Hardware
tele: 016-512168

Memories Of Tomorrow
tele: 0454 541 65 (Rickard)

Delivery of Music
tele: 042-158962 (Tobias)