Ett band som man inte kunnat undgå de senaste åren är svenska Restricted Area. Bandet har ofta medverkat på svenska samlingsskivor och har också spelat en hel del live. Nu senast på festivalen X-Ray i Solna. Zynthec gav Petter Jahnstedt i uppdrag att leta rätt på frontfiguren Peter Elm.

Det är sensommar och jag har bestämt träff med Peter Elm låtskrivare och sångare i Stockholmska Restricted Area (RA). Vi slår oss ner bland tält och skräp på Arvikafestivalens camping. RA består förutom Peter av hans syster Lena Elm plus en scenmedlem. Peter gör mycket av arbetet själv, skriver låtarna, sjunger, producerar mm.
— När det gäller synthmusik handlar det mycket om ett enmansarbete. Synthmusik kräver att man har kontroll över sig själv.

Restricted Area har funnits sedan 1986 under olika namn. I början hette de New Change och Sound Masters. Inte förrän 1992 bytte de namn till Restricted Area. Man släppte sedan debutsingeln ”Ett Gammalt Bergstroll” som idag kan räknas som en liten underground hit. Albumet ”Explode” fick vi vänta länge på. Varför?
— När vi släppte ”Bergstrollet” hade vi inget skivbolag. När vi sedan fick det spelade vi in allt material som låg klart redan december 1995. Men som så många andra band har vi också haft problem med skivbolaget.
— Men nu finns den ute och det är kul.

RA:s låt ”Party Man” som finns med på en hel del samlingar finns inte med på skivan. Platsar inte den bland det andra materialet?
— Med ”Party Man” har det blivit ett missförstånd. Denna låt är tänkt som en 12″ på vinyl eller liknande. Det är ingen låt man sitter hemma och säger ”fan vilken bra låt”. Här ska det i stället pumpas på. Den skulle inte platsat på skivan i vilket fall som helst.

Men att ”Party Man” är det enda exemplet på RA låt som skiljer sig från de andra är fel. På Explode finns all slag av synthmusik representerad. Varför har ni valt att blanda så kraftigt?
— Jag arbetar precis som de flesta musiker. Man tänker aldrig på vad det ska bli för stil på låten. Jag skriver en låt för att jag känner för det, sedan har det mycket att göra med vilket humör man är på. Är jag deppig blir det ofta en dyster ballad osv.

Kan man placera er musikstil i något fack eller har du någon egen beteckning på hur vi skall beskriva musiken.
— Det är en kliché-grej att alla ska säga att det inte går att placera deras musik i något fack. Jag vill påstå att vår musik är allt från synthballader till hård EBM, på gränsen till Crossover. Det är dock ingen crossover. Så i SYNTHfacket passar vi nog ganska bra.

Som avslutning säger Peter att ett det redan nu arbetas med ett nytt album och att vi kan vänta oss mer av Restricted Area i framtiden.