Mejeriet Lund 17/12

Tidigt den 17:e bar det äntligen i väg från Skara till årets Virtual Christmas. Bilresan ner till Lund var relativt lugn.
Enligt de ökända Zynthec-medlemmarna Bohman och Pheiffer var Release bussarna från Göteborg något livligare. Stämningen var hög hela vägen ner till Mejeriet trots att vissa krafter ville höra på Ultravox och New Romantic. Vi önskade mer drag typ DAF och Frontline.
Efter diverse felkörningar och intermezzon anlände vi äntligen till vårat nattkvarter vandrarhemmet “Tåget”, beläget i centrala Lund. Eftersom vi inte fick ockupera våra hytter förrän klockan 18 så började uppladdningen med Bonanza Banzai, bordtennis, And One och diverse drycker som glögg och varmvatten.
Efter ett tag ramlade ett par syntare från Gotland in tätt följda av ett gäng galna Lysekilsyntare. Efter en behärskad förfest begav vi oss till Mejeriet, insläpp klockan 19.
Vid intåget där prackade personalen på oss en reklamskiva från Hot stuff som består av en 12.36 minuter lång “Virtual-X mix” med diverse Energy-band mixad av Stefan Barkland. Visst är det kul att få en gratis skiva men varför inte göra som på VX-92 då besökarna fick en excellent 5-spårs cd med covers på klassiska jullåtar, bla gjorde S.P.O.C.K en briljant cover på Irving Berlins “White Christmas”.
I år hade Mejeriet två dansgolv, dansgolv 1 var placerat framför scenen mellan framträdena med DJ Alex Hoffman som nästan bara spelade gamla godingar. En höjdarlåt under kvällen var “Egen rymddräkt finnes” med Sista mannen på jorden (Eddie B och Mats Wibergs gamla band), besökarna fick även njuta av S.P.O.C.K:s “Cosmic boy” från Alien Worlds. DJ på dansgolv 2 var Qling(on) som spelade ravetechnoinfluerad musik.
Klockan åtta stod då 900 förväntansfulla syntare framför scenen och väntade på att norska Apotygma Berzerk skulle upp på den samma. Apo fick publiken i gungning från första stund, när sedan Stefhan Groth började sjunga på deras bästa låt “Bitch” steg tempen ordentligt och publiken hoppade i takt med de tunga dansanta tongångarna.
Apotygma Berzerk med Groth i spetsen stod helt klart för kvällens bästa konsert. Efter denna kväll kan nog Apotygma räkna med att de på riktigt slagit sig in på den svenska skivmarknaden.
21.15 var det så dags för de tyska syntpopkungarna And One att beträda scenen. And One var kvällens stora dragplåster med många hits i bagaget. Publiken hoppades på en bättre spelning än den vi fick se på Mejeriet förra året. Steve, Rick och Joke gjorde ett mycket bra framträdande, dock saknade publiken “Recover you” och “Life isn’t easy in Germany” som enligt många är deras bästa låtar.
Vår svenska trashtechnogrupp Cat rapes dog stod sedan i tur att inta scenen med en ny gitarrist i bagaget, blott 17 år. När sedan ledargestalten Joel visar sig tänkte jag bara “nej inte nu igen”, du förstår säkert vad jag menar, samma gamla scenkläder (en gammal avdankad Juventuströja och de hemmagjorda aluminiumglasögonen).
Musiken var det dock inget att klaga på, ett häftigt inslag var när Peter Nyborg från Dead eyes open kom in på scen och hjälpte till. Röjarlåten “Moosehair underwear” var också en otrolig upplevelse. Tillsammans med nya “There is no evil” var de låtarna de bästa.
Några minuter över midnatt stod då sista bandet Dance or die på Mejeriets scen. D.D. gjorde vad de skulle förutom att det blev rundgång ett par gånger pga att de tyckte det var kul att “välta synt”.
Sist kom då den efterlängtade jullåten då även de övriga banden kom upp på scen tillsammans med ett femtiotal ur publiken för att tacka för sig. (Ni missade väl inte P3:s sändning den 12/1 då Cat rapes dog och Dance or die spelades i radio live just från VX-94.)
Zynthec tackar alla nya medlemmar som föreningen fick i Lund!