Demobandstävlingen QFF (Quest For Fame) startades för fem år sedan. Första året stod Michigan som segrare och Colony 5 fick silverplaketten. Idag är båda stora namn på den svenska synthscenen. I fjol vann Gävlebandet Red Cell. Nu är de aktuella med debutalbumet Hybrid Society.

Vinnaren i QFF får automatiskt kontrakt hos skivbolaget Memento Materia. Men Red Cell valde ändå att släppa sin skiva på nystartade Progress Productions. Hur kommer det sig?
— Vi gjorde vår första spelning som förband till Project-X och lärde då känna Torny Gottberg, berättar gruppens talesman Per Johansson. När han startade Progress Productions kändes det som helt rätt bolag för oss.

Det har gått ett drygt år sedan ni stod som segrare i QFF. Hur har året varit?
— Vi har både uppdaterat studion och utvecklat vårt låtskrivande. Förändringarna återspeglas naturligtvis i musiken, men vi är ändå övertygade att alla kommer att känna igen oss på skivan.

De tidigare vinnarna av QFF har spelat ganska poppig synth. Ert sound är hårdare och har kopplingar till tyngre, elektronisk musik. Inriktar ni er på någon speciell publik?
— Nej, vi hoppas så klart kunna nå ut till så många som möjligt. Trevligt nog har vi fått fin kritik från flera håll och verkar alltså gå hem i ganska breda kretsar.

Hur går det till när ni skriver era låtar?
— Någon av oss kommer med en idé som vi bygger vidare på i studion. När låten känns någorlunda klar ger vi den till Jimmy som skriver texten och arrangerar sången. Vi inspireras av varandras olikheter, både som musiker och människor.

Ja, ni lär ha ganska olika musiksmak. Är det inte svårt att samsas i studion med så olika influenser?
— I början var vi oroliga för att det skulle bli bråk, men insåg snart att det breda musikaliska kunnandet var vår största styrka. Vi försöker hämta de bästa idéerna från alla genrer och skapa egna låtar utifrån dem.