Albumdebuterande gruppen Spyke började som en duo 1997 med sångaren Maciek Van De Graaf och gitarristen Aris Restaino som satt och spelade in musik på sin hårddisk. Efter hand har gruppen utökats till fem medlemmar, Per Schelander på bas, Anders Norberg, trummor och Vidar Arlert, keyboards. Alla har de tidigare varit medlemmar i olika hårdrockskonstellationer utom Vidar som främst har meckat med technomusik. Med en nypa av 80-talets synthpop och ett stänk av 90-talets industrirock lyckas de skapa något som skulle kunna kallas electrorock.

Hur känns det nu när skivan är färdig och på väg ut i handeln?
— Det känns bra och kul men skivan har varit färdig ett tag nu, så vi ser redan fram mot nya mål, som t ex nästa platta eller att få åka ut på turné. Förmodligen kommer det bli en annan känsla när väl plattan kommit ut i affärerna och man börjar inse att det är verkligt. Det har varit nära och på gång så många gånger förut att man nästan tappade hoppet ett tag.

På tal om turnéer är det någonting på gång?
— Nja det finns lite lösa planer på en turné i Tyskland eftersom skivan kommer att släppas även där (plus Västeuropa och Japan) men ingenting är klart än. Det finns heller inga turnéplaner för Sverige färdiga men några spelningar kommer det säkert att bli.

Med tanke på medlemmarnas olika musikaliska bakgrund kan man lätt tro att konflikter uppstår i bandet angående soundet?
— Ja fast så är det inte, Aris och jag hade hållit på ett tag innan de andra kom in i bandet en i taget och de gillade vad vi höll på med, så det har blivit en bra mix.

Någon spelning som sticker ut så här långt?
— Spelningen i New York på CBGB’s var en häftig upplevelse och en riktigt riktigt kul grej, fast spelningen förra året på pride-festivalen i Stockholm var också jäkligt häftig. Vi trodde att vår typ av musik inte riktigt skulle gå hem där men det var ett jäkla drag, en suverän stämning. Publiken var helt galen, sådan stämning skulle det gärna få vara jämt.