2001 vann Michigan skivkontrakt med Memento Materia på demotävlingen Quest for Fame. Nu, nästan två år senare, är skivan Graceful and in Sin ute och bandet spelar i Norrköping. Vad tog sådan tid?

Michigan ser rätt alldagliga ut när vi möter dem, och man undrar lite om bandet tagit till sig av kritiken de fick för sin stil av den i övrigt positiva Quest for Fame juryn.
— Vi vet fortfarande inte vilken marknad vi skall rikta oss till, förklarar keyboardisten Jonas. Det är inte bara synthare som gillar oss, även vanligt folk. Jesper, den ende av dem som spisar synth, tillägger: “de flesta i vår publik har inte lackkläder”.

Nej, Michigan är inte ett band av synthare direkt — sångaren Peter lyssnade på Mötley Crüe på 80-talet. Vad har då hänt sedan sist?
— Det var en del problem, säger Jonas. Det tog ett jävla tag att spela in, kanske ett års heltidsarbete. Tydligen betydde skivkontrakt — inte studiotid.

Bandet fick styra helt över sin musik och göra allt själva. Inspelningen blev lång, med mycket lånad utrustning, och det fanns inte tid för spelningar och publicitet. Därav tystnaden kring bandet, senaste spelningen innan releasepartyt var på Quest for Fame.

Men nu är det så dags för skivan, med rätt egen synthpop. Men Jonas tvekar.
— Vi spelar inte synthpop. Jag vet inte riktigt vad vi spelar.

Osäkerheten om tillhörighet är alltså alltid närvarande hos Michigan. Det visar sig även gynna musiken — när det erfarna och alldeles lysande demobandet Tabloid har spelat går Michigan på scenen och drar av en spelning som låter väldigt Depeche Mode men mer ambient/rockig. Bandet har nu på sig andra kläder och passar in bland kvällens publik. Mycket bra, trots att bandet påstår sig vara bättre på skiva p.g.a. oerfarenhet live. Nu följer förhoppningsvis många live-spelningar för att promota skivan, som inte har föregåtts av en singel — ett misstag, enligt bandet. Se om Michigan turnerar nära dig på http://michigan.mine.nu!

Medlemmar:
Peter Ehn (sång)
Jonas Öberg (keyboard)
Jesper Ljungberg (keyboard)