Det här ska bli Marit Bergmans år. Hon sjunger det själv i låten “This is the Year”. Och med en så stark debutplatta som “3.00 A.M. Serenades” i bakfickan, så finns det ingen anledning att misstro henne.

Om Marit Bergman och branschen vill, så skulle nog den gamla Candysuck-sångerskan kunna bli en kvinnlig Håkan Hellström. Hennes solodebutskiva är den starkaste jag hört av en kvinnlig svensk artist på flera år, och musikaliskt påminner hon till viss del om den sjömansklädde göteborgaren. Det är samma iver, glädje och urladdning. Det är samma ruffiga kanter. Och det är samma hitpotential i låtarna. Det som skiljer är att Marit är kvinna, sjunger på engelska och har en anings rockigare framtoning.

När jag ringer upp sitter Marit Bergman i en bil nånstans i Jönköpingstrakten, på väg till ett av dessa promotionuppdrag som följer med skivsläppet. Och hon medger att hon påverkats av Göteborgsscenen med artister som Håkan Hellström och The Plan.
— Jag ville ha samma sound i blåset som dom har, lite skrikigt och så. Det viktigaste är inte att det blir perfekt utan att det låter som när man spelar, och när man spelar blir det alltid lite småmissar.

Det är inte bara artister från “sveriges framsida” som inspirerat Marit. Hon nämner rapartister och australiensiska poeter som viktiga för hennes skapande.
— Om man ska hitta någon beröringspunkt för musiken jag lyssnar på så är det, och det här låter lite fjantigt att säga, nån form av ärlighet. Det är det som förenar både Mary J Blige och Bright Eyes.

“3.00 A.M. Serenades”, som Marit Bergmans debutplatta heter, har fått genomgående bra kritik i pressen och Marit själv är lika nöjd hon. Skivan blev exakt som hon ville.
— Vi spelade in det mesta live för att få till den rätta känslan. Och det är roligt med blåset och stråkarna, det är skönt att få höra det på skiva som man har haft i huvudet så länge.

Till hösten väntar en egen turné, men först ska Marit spela på olika festivaler i sommar. Eventuellt kan en utlandssatsning bli aktuell. Italien och Spanien har nämnts som tänkbara länder.
— Det vore ju schysst att satsa på varmare länder, då kan man åka på turné dit, på vintern.