Misled har återigen hittat ut från Smålands djupa och ensliga skogar. De senaste åren har det annars varit dödstyst kring bandet. Tyska skivbolagskonkurser och mörker tog musten ur bandet. Nu har de omkonstruerats och fått tillbaka inspirationen. ZEROs Jon Josefsson lyckades få tag på originalmedlemmarna Martin Persson och Andreas Ramberg på en sprakig telefonlinje.

Comebackalbumet Secret Sea släpptes nu i februari. Inspiration till omkonstruktionen av bandet och skrivandet av en ny platta har bandet funnit i de småländska skogarna. Andreas greppar luren i andra änden,
— Att ha idéer på hur man vill att en sång ska låta är en sak, men för att få de idéerna till musik och text krävs det lugn och ro. Om man sitter mitt ute i ödemarken där man kan höra ett löv falla till marken, där man är avstängd från stress och alla andra bestyr, kan man sitta hur länge som helst och riktigt fokusera på musiken. Om man kör fast så är det bara att ta en paus och gå en runda i skogen eller ta ett bad i den lilla sjön och sedan kan man jobba vidare med nya krafter.

Det rasslar till i luren och jag hör Martins röst,
— Omgivningen är nog det som påverkat oss mest. Alla texter till Secret Sea är tagna dialoger och reflektioner från vardagen och livet. Så väl andra band som lugnet runt omkring oss har format Misled anno 2002. Vi är ju egentligen Helsingborgbaserade, men mycket av förarbetet och musikskrivandet gjorde vi på plats i det vi kallar Wood Hood Studio som är belägen ute där Andreas bor, mitt i skogen.

Misled bildades redan 1995 av Martin och Andreas. Det rosade debutalbumet For the broken heroes släpptes 1998. Skivan följdes av en lyckad turné och gav uppmärksamhet både i Skandinavien och nere i Europa. Gruppen lyckades dock inte hålla inspirationen uppe och Misled somnade så sakteliga in. Det Misled som visar upp sig idag består, förutom av originalmedlemmarna, av tre nya medlemmar. Martin berättar om vägen tillbaka,
— Det dröjde ett bra tag efter det att vårt första album släpptes till det att vi började arbeta med nytt material. Eftersom det inte hände så mycket efter vårt första skivsläpp hoppade några medlemmar av. Jag och Andreas var de enda kvarstående originalmedlemmarna och vi visste inte riktigt hur vi skulle gå till väga för att fortsätta. Vi hamnade i ett vakuum.
— Efter mycket funderande började vi skriva och spela in nya låtar. De låtarna som vi spelade in då 1999 var de första versionerna av vad som slutligen hamnade på Secret Sea. Resultatet blev bättre än vad vi vågat tro och nu hade vi äntligen skapat den nytändning i bandet som vi behövde.
— Eftersom de flesta låtar görs i studio blev det väldigt dyrt i längden att betala för att vi skulle sitta och komma på nytt material. Vi insåg ganska snabbt att vi behövde en egen studio att arbeta i. Det resulterade i att vi helt enkelt byggde en studio mitt ute i ingenstans där vi kunde hitta mer inspiration och lugn för inspelningarna.

Misled har utvecklats på alla fronter sedan 1998/1999. Ny konstellation, nytt sound och nya grundpelare. Andreas berättar vad som hänt med soundet:
— Musikaliskt sett har vi närmat oss ett mer elektroniskt sound efter det att folk ofta jämfört oss med band som Joy Division, och detta kan kanske också tolkas som en strävan att gå vidare här i livet? Och så är det ju så att nya medlemmar tar med sig nya influenser och det innebär en naturlig utveckling. En utveckling som är nödvändig och bra.

Misled är nu ett band som står stadigt med ett ben i den småländska skogen och ett ben på den skånska slätten. Ska man yxa till Misleds sound 2002 skulle man kunna säga att det är en småländsk blandning av The Cure och Depeche Mode. Eller?
— Jo, det kan man nog säga. Det är en liknelse vi aldrig haft några större problem att leva med. Det är två grupper som alla i bandet tycker om och lyssnar på. Så omedvetet blir det nog att man kan höra likheter. Dessa två band är ju några av våra största inspirationskällor, avslutar Andreas.