Stockholmsduon Run Level Zero, aktuella med mini cd:n In Between, har rönt mycket positiv uppmärksamhet utomlands. Bland annat har de turnerat som förband på VNV Nations europaturné. På hemmaplan har bandet nominerats till årets SAMA i klassen bästa nykomling. Svensk EBM tycks ha fått en ny och klart lysande stjärna på himlen.

När jag pratar med Hans Åkerman, som tillsammans med Fredrik Solenberg utgör Run Level Zero, vilar han upp hemma efter den långa turnén tillsammans med VNV Nation.
— Det är skönt att just den biten är över nu. Vi har ju en del bokade spelningar neråt Europa, men annars har vi siktet inställt på SAMA och på att skriva material till nya plattan.

Hur kommer det sig att ni blivit så uppmärksammade framförallt i Tyskland?
— Självklart beror mycket på att vi varit ute tillsammans med VNV Nation och gjort en hel del spelningar runt om i landet. Men det beror nog också på att vi skiljer oss en del från de tyska EBM-banden. Vi tillför något nytt, typ ett Cardigan-sound.

Du menar att liksom det finns ett nordiskt ljus så finns det en sorts “nordisk melodi”?
— Ja, just det. Vi sticker ut och är nya och spännande. Men vi vet ju inte hur vi kommer att låta i framtiden. Vi är fortfarande ett ungt band och det tar säkert tid innan vi hittat exakt vårt sound, om det nu finns något sådant.

Tycker du att ni redan nu utvecklats musikaliskt?
— Visst har vi det! På In Between är musiken lite lättsammare och produktionen mycket bättre än på Symbol Of Submission, detta trots att de flesta spåren är remixer från just Symbol.

Innebär det att In Between är ett steg bort från EBM-genre?
— Nej, det gör den inte, även om vi inte alltid spelar typisk EBM. På båda skivorna finns låtar eller remixer som jag tycker hamnar utanför EBM-facket. Men egentligen är jag emot detta med att allt måste tryckas in i ett fack. Det räcker väl med att en låt är bra, vad spelar det sedan för roll i vilket fack den hör hemma? Rent kvalitetsmässigt kan ju inte genretillhörigheten påverka.

Är det någon uppföljare till Symbol Of Submission på gång?
— Vi hoppas vara klara med en platta till hösten. Ett par nya låtar är klara, men vi kommer att lägga en hel del energi framöver på att jobba fram en bra uppföljare.

Slutligen, kommer ni att bjuda på några överraskningar på SAMA?
— Nja, kanske. Jag hoppas att vi kommer att vara tre som uppträder på SAMA. Vi håller just nu på att jobba ihop oss med en percussionist, men det är inte helt säkert att vi hinner repa klart innan det är dags.