Tabloid bildades i Stockholm 1998 av Mattias och Caroline som tidigare samma år hade träffat varandra på en festival. Efter några månader kom de i kontakt med Johan Paulsson. Han visade sig vara en duktig sångare och de hade alla liknande musiksmak. De tog då namnet Tabloid och under de senaste åren har vår kasse fått flera påhälsningar av vackra demos och den senaste var så intressant att vi ville titta närmare på gruppen.

Ni har utvecklats mycket på sista demon!
— Tack, senaste demon “Starry Blue” skiljer sig markant från våra första låtar. Jag tror att vi har hittat ett mer originellt sound nu. Det rör sig fortfarande om elektronisk popmusik, men det är tyngre, skitigare och inte alls lika mycket “blip-blop” säger bandets låtskrivare Mattias, och fortsätter. Jag anser att den mest intressanta musiken idag utgörs av en mix av elektronika- och akustiska instrument. Vi samplar därför tamburiner och gitarrer för att få extra liv i musiken. Johan är även en duktig gitarrist som vi ska försöka utnyttja mer i framtiden.

Hur blir en Tabloid-låt till?
— Vanligtvis leker jag mig fram med hjälp av maskinerna. När låten känns klar presenterar jag den för Johan. Han skriver också en del låtar på egen hand, fast på ett annat sätt än jag. Kommande “Alcohol Speaking” har han t. ex. skrivit helt på gitarr. Han påstår också att han får bra låtidéer i duschen eftersom det är så bra akustik i hans badrum…

Hur har responsen varit på era demos?
— Responsen från media har varit mycket bra. Det kräver en hel del arbete att skicka skivor till tidningar, radio, klubbar osv, men det är det värt. Det är lika roligt varje gång man läser en bra recension i något musikmagasin. Det ger oss en kick att fortsätta skriva bra låtar.

och vad säger skivbolagen…?
— De har också varit positiva men ingen har nappat ännu. Vi håller kontakt med ett antal mindre bolag i Sverige och utomlands. Men stora bolag, som EMI, tycker också att musiken låter riktigt bra, de vågar dock inte satsa på oss eftersom musiken inte är tillräckligt kommersiell. De är väldigt fega. De hör av sig och berättar att de tycker musiken är jättebra, men sedan blir det inget mer… Hur som helst känns det som ett skivkontrakt är inom räckhåll nu. Jag är helt övertygad om att vi kommer få ett förr eller senare.

Influenser…
— Jag vill inte påstå att vi inspireras av något speciellt band just nu men, jag brukar köpa skivor med band som Dance Or Die och Mesh, Air, Mono, Yvonne, Lightning Seeds och Saint Etienne. Johan lyssnar mycket på Red Hot Chili Peppers, Marilyn Manson, The Cure och Kent medan Caroline är mer inne på äldre musik som Devo, men lyssnar också en del på modern techno från skivbolaget Warp. Självklart påverkas man ju också av andra saker när man skriver musik. I bland får jag till exempel bra idéer till låttexter från böcker. Man hittar ibland någon fras som låter bra och kan bygga texten utifrån den. Flickvännen är också en jättebra inspirationskälla när det gäller texterna!

Tabloid:
Johan Paulsson – Sång och textförfattare
Caroline Almcrantz – Sång och keyboard
Mattias Olsson – Låtskrivare och keyboard.