Multiartisten Stakka Bo har under tidig höst släppt sin bästa platta någonsin anser många. Med ben i både den elektroniska musiken och den traditionella popen har han valt att gå nya vägar och utvecklas. Utvecklingen har gått åt rätt håll både enligt honom själv och publiken. ZEROs Jon Josefsson ringde upp Johan Renck alias Stakka Bo för att kolla vad som händer.

Nya plattan “Mute” är rätt så elektronisk, eller?
— Jag skulle vilja säga att jag står med ett ben i den digitala världen och ett i den analoga dito. Jag tycker om det mötet. Det är bra med något varmt i det kalla och vice versa.

Hur har reaktionerna varit på de två första singlarna från plattan?
— Jag har aldrig fått så positivt bemötande som med de två singlar jag släppt hittills. Musik är en process, och under de sex år jag inte släppt något har mycket hänt med såväl låtskrivande som arrangemang. Det har visat sig att folk tar detta till sig.

Vad har du inspirerats av när du skrev senaste albumet?
— Vackra låtar. Små ögonblick. En fin bild. Min tjej. En park. En kompis. En period av mitt liv. Hopp. En förvirring. Rus.

Hur tror du utvecklingen inom popen kommer att se ut de närmaste åren?
— Har faktiskt inte en aning och, i ärlighetens namn, intresserar mig inte för det. Bra musik kommer alltid att vara bra musik oberoende av ursprung och riktning. Och det måste finnas dålig musik för att det ska kunna finnas bra musik.

När Johan inte knåpar på nya låtar eller färdigställer album jobbar han bland annat med att regissera videos och att göra reklamfilmer. Bland annat har han regisserat videos med New Order, Madonna, Kent och Monster Magnet. Johan har även stått för regisserandet i flera av Nike’s feta reklamfilmer.

Vad händer under höst/vinter för dig med musik och videoregisserandet?
— Jag släpper min skiva i september. Sen vet jag inte mycket mer. Jag ser delvis fram emot att göra några spelningar, men det är kluvet. Jag är väldigt nervös inför detta. Sen är det reklam- och videojobb som kommer in. De är alltid akuta och man vet inte vad som ligger på skrivbordet när man kommer till jobbet på morgonen. Innan sommaren gjorde jag bland annat en video till New Orders senaste singel “Crystal”. Jag märker att det är engelsk musik som är roligast att jobba med i alla avseenden; både vad gäller kvaliteten på musiken och vilka former det visuella uttrycket kan ta sig. Jag har jobbat mycket i USA under det sista året, men nu lockar England. Vi får se vad som händer.

Vem skulle du helst vilja gör musik tillsammans med?
— Jag är ensamvarg och jobbar helst med mig själv. På nya skivan har jag dock gjort två låtar med Jocke Berg från Kent och det var fantastiskt. Mer än så vet jag inte, jag har aldrig riktigt tänkt på det. Det finns till exempel en jävla massa bra svenska band och artister, ingen nämnd ingen glömd, som man kanske skulle kunna tänka sig att göra något med om situationen uppkom.

Vems video skulle du helst vilja regissera?
— Regissera. Hmmm… Jag har redan gjort den: Madonna. Bättre än så blir det inte i artistväg.