I jakten på profiler som betyder något för musikindustrin har vi hittat Henrik Andersson som under etiketten Osignat & Svinbra driver Sveriges enda renodlade skivbutik för demoband. Han brinner för att bra musik ska nå ut trots skivbolagens kalla händer. ZERO kontaktade honom för att fler ska få ta del av hans verksamhet.

På Storgatan i Göteborg finns något så ovanligt som en skivbutik där det bara säljs demoskivor. Bakom disken i butiken står Henrik Andersson. Han berättar hur sin verksamhet fungerar.
— Jag har startat ett forum och en skivbutik för enbart osignade artister. I anslutning till butiken kan jag erbjuda en mängd tjänster; musikproduktion, management, hjälp med upphovsrätt, förmedling av studios och tryckerier. Står man hos oss har man också goda möjligheter att få spelningar.

Varför osignade artister?
— Förutom att jag brinner för musik i alla dess former anser jag att det finns otroligt många enormt bra artister och band som kanske aldrig kommer att få ett kontrakt. Det är enormt spännande och stimulerande att hjälpa dessa artister att få ut sin musik. Det har dessutom blivit lättare och billigare att göra sin egen skiva. Fler och fler har också tröttnat på skivpriser och penningstinna skivbolag som styr alltför mycket.

Har du några kvalitetskrav på de grupper som vill vara med?
— Nej, alla genrer utom Vitmakt musik tar vi emot. Det kan vara hembrända CD-produktioner eller skivor gjorda i ett presseri. Vi har även en del vinyl. Skivköparna och arrangörerna får själva avgöra om det är bra eller inte.
— De flesta söker upp mig direkt i butiken. Ganska många hittar mig också på nätet. Jag samarbetar också med stora delar av musikbranschen. Jag syns på många arrangemang och festivaler. Detta genererar hela tiden nya “utställare”. Cirka 120 olika produktionen har hittills kommit in, och alla som saknar kontrakt är välkomna!

Hur fungerar dealen med banden?
— För 6 månaders anslutning betalar man 1190:- Artisten bestämmer själv priset på skivan. Off the record tar bara 10% av skivförsäljningen i butiken och 25% på webbförsäljningen. Jag binder inte upp artisterna. Detta är inget förlag eller skivbolag.

Off the recordpriset, berätta kort vad det är?
— Varje år utser en jury bästa pop och bästa rock-akt. Dessutom delar vi ut ett specialpris för den mest udda produktionen. Dessa artister mottar en unik statyett och får lite uppmärksamhet i media. Jag hoppas att priset växer och i framtiden också kanske kan innebära konkreta pengar. Jag kan också nämna att om en artist säljer 100 skivor hos oss får man en guldskiva.

Vad tycker du en bra demo ska innehålla?
— Själv går jag igång på starka uttryck i rösten. Sjung som om du skulle dö i nästa minut. Mer hjärta än hjärna. Dynamik i arrangemangen.

Är det några av banden som sålts i butiken som fått kontrakt?
— Några lär nog få kontrakt innan året är slut. Markus Dimbodius, Leopold och The Shift för att nämna några.

Roligaste minne?
— När vi firade att vi sålt de första 1000 skivorna. Jag bjöd in alla artisterna på tårtkalas. En del kom med presenter. Man blir fan rörd…

Tråkigaste minne?
— När jag blev bestulen på pengar och nycklar i butiken.

Adress för demokassetter:

Off The Record
Storgatan 35
411 38 GÖTEBORG

Tel: 031-133520
http://offtherecord.gotlandica.se