Michael Ellgren tog vid där hans föräldrar slutade. På 50-talet spelade Michaels pappa i hippa Cool Candys och startade samtidigt ett skivbolag. Efter många år i vila tog Michael upp faderns bolag igen. Idag är Lido Music ett förlag som jobbar med att förse skivbolagen med låtar och artister. Bland annat jobbar man idag med Backlash, Lambretta och Spectre-X.

Lido Produktion, som det hette på den gamla goda tiden, startades ursprungligen av Michels far, Einar Svensson.
— Min far spelade trummor i bandet Cool Candys och det var väl det som tickade igång mig i en musikalisk omloppsbana. Min far drev bolaget framgångsrikt till sin bortgång i början av 70-talet. Jag var då bara 12 år och efter några år såldes skivbolagsdelen och musikförlaget lades vilande. Det skulle dröja ända till 1996 innan jag startade upp förlagsverksamheten igen.

Starten med Tin Pan Alley

— Den allra första och största anledningen till att jag drog igång Lido på nytt var ett band som heter Tin Pan Alley. De presenterade en demo som för mig var helt fantastisk. I och med mina kontakter med musikbranschen gjorde jag ett försök att hjälpa bandet till ett skivkontrakt. Nu är gruppen på väg med sitt första album. Jag är sååå lycklig över detta! Det skulle sedan inte dröja länge förrän jag tog mig an ytterligare ett band. Denna gången var det min gamle vän Anders Eliasson, som tidigare varit medlem i syntbandet Page, och hans nya band Lambretta. Sedan har det rullat på under några år och den ena kompositören och artisten efter den andra har tagits in under Lido musics vingar.

2001 är sjösättningsår

Andra komponerande artister som idag är verksamma på Lido music är Backlash, Nathalie Tnsaye och Spectre-X. Många av namnen är relativt okända än så länge. År 2000 har enligt Michael varit ett förberedelsernas år. Däremot verkar år 2001 bli av annan karaktär med många skivreleaser. Tin Pan Alley släpper sitt första album “Via Copenhagen” i vår. Backlash släpper också sitt första album “Emotions through the wire” i vår. Även Nathalie Tnsaye som är knuten till förlaget släpper sin första singel tidigt i höst.

Musikminnen

Vilken är den främsta artist ni jobbar med?
— Det finns ingen artist som jag tycker mer om än den andra, men man kan väl säga att Tin Pan Alley naturligtvis ligger extra varmt om hjärtat i och med att det var med dem allt startade. Det band som hittills sålt mest plattor på Lido är Lambretta.

Bästa musikminne?

— Rent personligt så skulle det nog kunna vara Deep Purple på Scandinavium 1975. Jag var 15 år och var på min första riktiga konsert. “Det här vill jag hålla på med” var det enda jag tänkte. Vilken upplevelse att sitta på tredje bänk och se dem starta med “Burn”.

Värsta musikminne?

— Svår fråga. Om man ser till Lido så kan man nämna Lambretta’s första skivdeal. Lambretta fick kontrakt med ett skivbolag, jag nämner inga namn, och allt var frid och fröjd. En månad senare när Lambretta kommit hem från en turné i Frankrike, försökte de ringa till bolaget för att kolla läget, men bolaget svarade inte. Någon vecka senare fick vi reda på att bolaget helt enkelt hade lagt ner sin verksamhet. Mycket märkligt!
Om man spelar i ett band eller skriver låtar och texter, vad kan man då få för hjälp av er?
— Vi låter artisten/låtskrivaren förädla sina demos i vår studio, ibland tillsammans med någon utomstående writer eller producent. Vi prioriterar att ha ett nära samarbete med vår låtskrivare. Tack vare min egen erfarenhet som låtskrivare känns det mycket bra när man ska diskutera det mesta som rör låtmaterial. Vår huvudsakliga uppgift är serva skivbolag med låtar och ibland komponerande artister.

Adress för demokassetter:

Lido music AB
Att: Michael Ellgren
Box 2258
531 02 Lidköping