Vår kasse har bytt innehåll, men var inte oroliga. I den finns precis som tidigare nya talanger inom olika musikstilar. De har bara valt att byta format på sina alster. Det klassiska kassettbandet är som bortblåst och ersatta av cd:n. De snygga cd-fodralen i färg blandas alltför ofta ihop med dess förebilder. I många fall skulle de platsa där och det återstår att se om något av numrets demoband får kontrakt. Nu dyker vi ner och ser vad vår kasse har att bjuda på den här gången.

Project H.Z
Memories Of A Wall

Det råder inget tvivel om att denna grupp utvecklats och förstått vad det handlar om. Bästa låten först och gärna två gånger. Tyvärr är inledande “Coming of the Night” på tok för lång, men är i alla fall en mycket stark låt. Även låten “Ocean” känns bra, och det är nog i denna skola gruppen hör hemma — någonstans mellan Project-X och Apoptygma Berzerk. En trespårssdemo med något kortare låtar hade gjort gruppen mer intressant och dragit upp slutbetyget något.
0492-14593

Primitive
Same

Det är sommar, det är festival och klockan är tre på natten. De flesta har försvunnit ut på campingen. Du står kvar inne på området och det enda som hörs är ljudet från danstältet. Du smyger dig in och börjar dansa bland människor som du inte känner.
Detta är den första tanke som dyker upp i huvudet när jag hör Primitives musik. Enligt ryktet är Primitive ett enmansprojekt från Jönköping och kommer absolut att höra talas om sig inom en snar framtid. Svenska bolag som Dot och Loop bör hålla ögonen öppna
0703-610009

Drexler
Demo

Elegant Machinery, Covenant och Plastik Planet Alla har de sina rötter i skånska Helsingborg. Självklart föder framgång framgång men också nya talanger. Drexler är en av dessa som jag nog vågar påstå även kommer att nå framgång. Deras demo med låtar som “Disemboweled and Beheaded”, “Afraid” och “In Every Way” är mycket starka. Den förstnämnda gör det ganska enkelt att förstå var gruppen har sina musikaliska rötter. Skivsamlingen innehåller troligen skivor med tyska De/Vision och ovannämnda Covenant. Jag säger inte på något sätt att dessa musiker är någon kopia, tvärtom förvaltar de influenserna väl. I andra spåret “Afraid” känns även musiker som Moby och andra experimentella ljudskapare som en bättre referens. Låt se vad framtiden utvisar.
claes@vember.net
042-219928

Leiny
Demo

Flitigt livespelande Leiny kan liknas vid en hybrid mellan Kent och The Ark. Gruppen är ett starkt liveband och med rätt folk bakom spakarna får de på denna demo fram en kvalitativ studioproduktion. Ett skivkontrakt kan vara inom räckhåll. De egna låtarna håller hög klass och deras sound ligger helt rätt i tiden. Vilket bolag hinner först?
0702-417854
leinystar@hotmail.com

Taktslakt
Rysk Stridsfordontechno

Karelin vs techno, kan det vara något? Taktslakt tycker tydligen det. Gruppen avverkar covers i sin egna tappningar på ryska och med balalajka. Kan bli ett roligt inslag som partycracker på förfesten eller som ett alternativ till Volvo 242 på SAMA. Bandet är för övrigt känt för att ha avverkat 128 samplingar på en minut.
T8ou@usa.net

Fredrik Fleet
Demo

Att Fotbolls-EM var ett fiasko ur svensk synvinkel vet ju de flesta vid det här laget. Fast kanske är det nu vi får se det verkliga resultatet. Mellan skandalmatcherna översatte nämligen Frederick Fleet och hans mannar ilskan över resultaten till musik och det skulle visa sig vara ett bra recept Tre av dessa låtar har blivit denna demo som är Fredericks andra. Musiken är glad, trallvänlig, charmerande elektropop i samma skola som Pluxus och Monster & Maskiner. Det är något extra med Fredericks melodier som jag har svårt att sätta fingret på. Känslan finns där och bara fantasin sätter stopp för mina referenser. Frederick Fleet rör om inom mig, jag blir glad, positiv, ja rent av kär.

Spectre-X
Portable Fiction

Bakom Spectre-X döljer sig låtskrivarna till Tin Pan Alley vilket innebär förväntningar. Förutom Jens Johansson och Jörgen “Julle” Andersson hittar vi Thomas Lustig på sång. Bandet har redan förlagskontrakt med Lido Music men saknar skivkontrakt. Denna demo är så nära ett album man kan komma 12 låtar med en riktig studioproduktion i ryggen säger en del om kvalitén. Spectre-Xs musik är mer poppig än Tin Pan Alleys. Influenser som Pet Shop Boys, Erasure och framförallt Vacuum har gjort att soundet blir en mer elektronisk variant av just Vacuum. Thomas röst är mycket lik Mattias Lindblom vilket gör likheterna än mer tydliga Låtmaterialet är till en början starkt med “Optimus Prime” som höjdpunkt. Tyvärr håller inte alla 12 spåren och som så ofta vore en 4 spårs demo att föredra.
0510-22239

Canticles of Limbo
Nickname of the Man

Visst finns fortfarande det gamla kassettbandet. De som bjuder oss på denna demo är två Västervikskillar som även återfinns i grupper som Minor Key och S.I.P m.fl. Det är inget fel på kreativiteten hos dessa grabbar. Det handlar allt som oftast om elektronisk musik av det hårdare slaget. Tyvärr lider Canticles of Limo av samma sak som de flesta band i denna genre gör, sången är på tok för dålig. Ser man istället på musiken och låtarna har CoL kommit långt, en bra produktion och låtar av klass. Demon är dessutom upptryckt på proffsigt vis och har en snygg booklet vilket gör ett positivt intryck.
minor_key@hotmail.com

Watershed
Derived From Emotion

Andra har skivit Nu-Metal och Metal Core… Något som jag har svårt att förstå. Watershed spelar, och är, rock av 90-talsmodell. Denna demo är så bra att det känns fel att plocka några referenser, jag nöjer mig med bra rock! Bandet har nu funnits i två år och är redan ett moget och sammansvetsat band. Musiken är tajt och sången ligger helt perfekt på den. Inledande “Pigskin” och “Two Rivers” håller hög klass medan de två andra låtarna försvinner i hårdrocksmassan.
042-155337
watershed_hgb@hotmail.com

Tabloid
Naked/Unreal

Denna Stockholmstrio stod för demokassens bästa låt förra året. Tyvärr var övriga låtar på bandets första demo väldigt släpiga och de fastnade bland massan av synthpop-band. På bandets andra demo har gruppen valt att fortsätta i samma spår. Och javisst, allt har blivit mycket bättre och Tabloid låter redan som ett moget band trots sin ringa ålder. De skriver bra låtar och programmerar sina synthar väl. Tyska grupper som De/vision har tyvärr fått för mycket utrymme i Tabloids musik men väljer detta band att gå sina egna vägar och hittar en egen stil som på första demon så tror jag att det kan gå bra.
08-818136

Zero recenserar alla musikstilar. Skicka din demokassett eller cd till:

Zero Music Magazine
“Demokassen”
Box 6088
580 06 Linköping