Med sin blandning av brittisk electronica och amerikansk indiepop visar Sadovaja upp sig. Duon släppte i april sitt debutalbum “Kill Your Darlings”. Gruppen har aldrig talat tyst om att de vill bli riktigt stora och slå igenom. Zeros Jon Josefsson träffade frontfiguren och sångerskan i gruppen, Sarah Assbring i Göteborg för att fråga om drömmen om att bli popstjärna.

Sadovaja har medvetet låtit Sarah stå som frontfigur för bandet.
— Jag frontar bandet — det blir liksom bäst så. Vi bestämde på ett tidigt stadie att jag skulle synas i media och på foton. Vi ville också förhindra att folk direkt placerade oss i ett trist trip-hop-fack som sedan inte går att ta sig ur. Det är både bra och dåligt att det är bara jag som syns men jag tror ändå att det blir lättare för oss att märkas i mängden av nya band som dyker upp, förklarar Sarah.

Blandade influenser

Musikaliskt är Sadovaja något splittrade. Det finns bitar av techno, trip-hop-influenserna märks samtidigt som indiepopen smyger sig in i ljudbilden. Det är både svårsmält och lättlyssnat. Melodierna och Sarahs karismatiska röst kläds i elektroniska ljudlandskap. Medan låttrixaren Philip sedan länge snöat in på brittisk techno och minimalistiska elektroniska band är Sarahs preferenser något blandade.
— Jag lyssnar på mycket och mina influenser är ett hopkok av många olika typer av musik. Band som Depeche Mode, Nine Inch Nails, diverse technoakter och suspekt indiepop har allt en plats både i min privata samling och som influenser för Sadovajas musik. Viktigt är att det finns en själ och känsla i det vi gör. Vissa personer har svårt att förstå att techno och electronica kan ha en själ men vi bevisar att det är fullt möjligt.

Vill bli popstjärna

Sarah och Philip fick efter några års slit i replokalen kontrakt på det alternativa bolaget Memento Materia. Sarah vet vad hon vill och inser att ett litet alternativt bolag är en bra start men gör det svårt att slå igenom.
— Vi är i ett tidigt stadie och vi tar det för vad det är. Det bolaget vi ligger på nu är en språngbräda ut mot världen och ett första avstamp mot ett större bolag och större resurser. Vi har aldrig talat tyst om att vi vill till ett stort bolag för att kunna bli riktigt stora. Jag gör det här för att jag gillar musik men målet är att slå igenom. Jag ska bli popstjärna, det siktar jag mot. Vi satsar allt på bandet och det går sakta men säkert framåt, steg för steg.

Ständig utveckling

För att Sadovaja ständigt ska kännas intressant är utveckling viktigt. Debutplattan låter genomgående på ett visst sätt men med största sannolikhet kommer vi få höra en helt annan inriktning på nästa platta.
— Jag är ombytlig och gillar utveckling. Att stå still och stampa avskyr jag. Vi strävar hela tiden mot att utvecklas, att förändra och förbättra är en drivkraft i sig. Vi har redan planer på att ta in en stråkkvartett som live — och studiomedlemmar. Jag tog för några månader sedan kontakt med en kvartett som jag hört sedan tidigare. Bellekvartetten som de kallar sig består av två killar och två tjejer på stråkar. Till att börja med ska de följa med oss på sommarens spelningar. Att bara stå två på scen är visuellt torrt och trist. Nu blir livespelningarna mycket intressantare för publiken.

När jag träffar Sarah är ett fåtal spelningar bokade inför sommaren, bland annat på Arvikafestivalen samt en festival i Norge. Hon tror dock att sommarmånaderna kommer att innebära fler spelningar runt om i Sverige. Att visa upp sig och sina låtar är viktigt för Sarah.
— Det är så ett nytt band som vi skaffar sig en första publik.