Göteborgsbandet Elasmos programmerade rock föll demo-redaktionen i smaken. Zero bestämde träff på Hultsfredsfestivalen där gruppen spelade på Demoscenen.

Första demon med Elasmo fick vi redan för ett år sedan, gruppen imponerade redan då. Nu har de utvecklats ytterligare och blommat ut ordentligt. På Hultsfredsfestivalen spelade bandet på Demoscenen och jag passade på att ta en pratstund med kvartetten från Göteborg. Vid fotbollsplanen på backstageområdet träffar jag David, Jonas, Nikolas och sångerskan Anna Hammarstrand. I sina rosa kläder, diverse smycken och glitter matchar de den sommargröna fotbollsplanen perfekt.

Gruppen skrev nyligen förlags kontrakt med Jimmy Fun Music eller Ton Bone Music om man så vill. Ett så etablerat förlag bör väl ha något skivkontrakt i kikaren.
— Vi har väl inget direkt förslag men förlaget jobbar hårt på det. De vill inte att vi jobbar själva så det enda vi kan göra att skriva HITS! Det vi behöver är nämligen en hit, en riktig hit. En låt som bolagen direkt kan säga “det här slår”. Vi tycker att det är fegspel från bolagens sida när de inte vågar signa. De känner väl sig inte riktigt säkra på det vi gör och tycker det är för annorlunda, de vet de inte riktigt i vilket fack de ska placera oss.
Är det bara majorbolag som gäller?
— Tills nu har vi bara letat mindre/större bolag och majorbolag men vi skulle gärna skriva på för en mindre indielabel. Det kan vara lönlöst att få en jättebudget på ett majorbolag om fel personer jobbar med oss. Men det är klart, det är aldrig fel med en fet budget. Det känns meningslöst att signa med ett bolag som inte har pengar. Det krävs en del om man ska göra videos och få en bra marknadsföring, annars slår det inte.

Allt gick väldigt fort i början, hur startades bandet?
— Jag och Nikolas har spelat ihop i många år och i olika sättningar. När vi sedan träffade Anna startade vi Elasmo. Innan var det mer åt goth-hållet och nu känns det som vi hittat rätt, mer rock och mer pop. säger David och Anna fyller i:
— När vi väl hade startat gick allt jättefort, det var mycket media ett tag då vi blev månadens demo i P3 och spelades ganska mycket. Nu ligger vi lågt istället och låter förlaget sköta allt sånt och ägnar åt oss att jobba i studion.
Mer melankoliskt på skiva än live?
— Visst, det är roligare att köra hårt på scen. Vi vill ju visa allt glitter och glam och hela showen. Det är ju det man vill se på scen. Det ska vara roligt för både publiken och oss själva. Sedan är det ändå alltid kaos på scen, idag blödde Nikolas ner hela trumsetet påpekar Anna…
— Ja, jag brukar slå till med handen på trumsetet och då blir det att jag blodar ner, det är inte planerat men det händer ibland och det ser ganska coolt ut säger Nikolas med ett leende.
Till sist: Är Elasmo så heta att ni ska ha ett skivkontrakt?
— Ja, vi känner det och det är inte bara i Sverige. I England pratas det en del också men man vet ju inte vad som är sant.
När kommer isåfall skivan och kommer det bli hela Europa direkt?
— Världen för fan, och skivan kommer nog efter jul.