Crowleys Band
Same

Crowleys Band från Örnsköldsvik har skickat oss en kassett med fyra låtar. Gruppnamnet och låttitlar som “Sorrow” och “Hail Autumn” skvallrar om att det här inte är frågan om vidare muntra tongångar. Snarare handlar det om mörka och stämningsfulla, men också väldigt dynamiska kompositioner med sorgsna texter framförda av en stark manlig sång.
Inledningsvis är det svårt att likna Crowleys Band vid någon annan artist, men i tredje låten “Sweet Sue” blir det uppenbart att Nick Cave varit en stor inspirationskälla. Såväl texten som stämningen i låten är fruktansvärt lik Nick Cave och sångaren lyckas dessutom sjunga med samma spruckna stämma som förebilden. Avslutningsvis följer en liveversion av inledande “Sorrow” där den manliga stämman får sällskap av en kvinnoröst. Personligen föredrar jag den här versionen framför originalet. En mäktig avslutning på en stark demo.

c/o Jonny Lindholm
Solgårdsgatan 6
891 34 Örnsköldsvik
0660-132 03

Decline
Same

Pojkarna i Decline har spelat ihop i sju år och det märks. På denna cd presenterar bandet fyra mycket välproducerade och trevliga poplåtar och sångarna, som turas om vid mikrofonen, gör båda bra ifrån sig.
Inledande “Roman Candles” är en atmosfärisk låt som genast för tankarna till Depeche Mode som de lät på albumet “Songs Of Faith And Devotion”. Nästa spår “Erotic Jesus” är även det en stark låt med klara influenser från nämnda förebilder, framförallt vad gäller stämningen i musiken. Även i de två avslutande låtarna har man lyckats fånga den där speciella Depeche Mode-stämningen och fatt till ett mycket behagligt sound. Det är tillbakalutat och lättlyssnat och borde kunna tilltala en ganska bred publik. Decline borde dock försöka anstränga sig för att få till en mer personlig stil.

c/o Jonas Öberg
Borgmästaretorget 3A
591 33 Motala
peter.ehn@swipnet.se

Deonda
Demo 99

Numrets demo innehåller denna gång tre spår från en sydsvensk svartrockgrupp med såväl synth- som metallinfluenser. Deonda har redan tidigare skänkt oss ett antal pärlor och även här är anrättningen genomgående stark. Pricken över i:et heter “Black Town” och är en potentiell hitsingel i den lite mer lättlyssnade svartrockarean. “Dance Of The Harlequin” avslutar på samma sätt som “Cold” inledde i lite tyngre metallstil och även om dessa spår inte håller samma kanonklass så hjälper de till att höja Deonda till den åtråvärda titeln “Numrets demoband”.

c/o Mikael Antich
Kämnärsvägen 2:128
226 45 Lund
deonda@cryogen.com

Missing Link
Live At Gateworld

Det är svårt att ge Missing Link ett rättvis omdöme. Deras musik ligger betydligt närmare Joy Division och annan brittisk depprock än vad som brukar förekomma i den här spalten. Tekniskt sett är skivan ett demomästerverk. Sex låtar, brända på cd och med ett ypperligt designat omslag är alltid trevligt. Instrumenteringen för de tre herrarna består av keyboards, gitarr och bas och dessa element är definitivt de som hanteras bäst. Sången är inte dålig men intetsägande och helhetsintrycket blir därför relativt blekt.

c/o Hans Olsson
Hagagatan 73
871 40 Härnösand
shallow4@hotmail.com

Project Grudge
Red Mushrooms

Project Grudge imponerade kraftigt med sin förra demo. Så kraftigt att de lyckades roffa åt sig den åtråvärda titeln “Numrets demoband” i Zynthec 2/1998. Förväntningarna är därför högt ställda inför uppföljaren, “Red Mushrooms”. Trots detta blir jag klart positivt överraskad.
I inledande “The Blues” är soundet mer industriellt än tidigare och resultatet är lysande. Gillar man band som Nine Inch Nails är den här låten skäl nog att införskaffa ett exemplar av demon. I “Like The Sun” överges industriinfluenserna till förmån för det experimentella, fortfarande tunga, och framförallt väldigt egna sound som tilltalade på gruppens förra demo. Detta sound präglar även de övriga låtarna på cd:n.
“Red Mushrooms” är utflippad, oftast dansant och genomgående av väldigt hög klass. Emellanåt förstärks tyngden ytterligare av feta gitarrer som ger musiken ett otroligt gung. Ett bra exempel på detta är underbart aggressiva “66-Blue-Hell-Machine”.

c/o Mattias Johansson
Exercisgatan 2A 3tr
211 30 Malmö
040-272546 (dagtid)
040-972319 (kvällstid)
grudge@hem2.passagen.se

Stuntsky
New Land

Stuntsky är namnet på ett nystartat synthband bestående av medlemmar från svartrockarna Decades. Gruppens debutdemo “New Land” är en sex låtar lång kassett med musik som för tankarna till Front 242 som de lät på 80-talet. Kvaliteten är inte oäven, det enda som drar ner betyget är att sången är för ovarierad och tråkig. Det saknas vokala arrangemang som engagerar.
Första låten, “Lost All Hope”, är bäst på kassetten.

c/o Rikard Tengvall
Armégatan 32, 311
171 71 Solna
08-837388 eller 08-310741

Tabloid
One Inch Away From Making It

Tabloid är en nystartad synthpoptrio och den fyra låtar långa kassetten, “One Inch Away From Making It”, är stockholmarnas första demo.
Gruppen öppnar starkt med poppiga “When The Curtain Falls” som har trallvänlig refräng och bra sång. “In The Limelight” fortsätter i samma trevliga stil och blir snart min favorit, men i “Reminder” har den manliga sången ersatts av en kvinnlig stämma som tyvärr inte fungerar riktigt lika bra. Avslutande “The Other Part Of Me” skiljer sig ganska rejält från de tidigare låtarna. Här är ljudbilden tyngre och det experimenteras en del med samplingar och ljud.
För att vara en första demo är det här klart lovande och Tabloid har alla förutsättningar att bli ett band att räkna med framöver.

c/o Mattias Olsson
Tussmötevägen 205
122 64 Enskede
tabloid_information@yahoo.com
hem3.passagen.se/tabloid

Treuzen
Framtidens Fritid

“Treuzen är ett kulturprojekt som vill spegla Europas själ”, säger bandmedlemmarna själva. Detta har de sysselsatt sig med sedan första halvan av 90-talet och känner sig därför manade att skapa en demokassett i antologiform. Här återfinns ett drygt tjugotal spår, alltid med betydligt högre poetisk än teknisk ambition. Det hela kan beskrivas som en lågbudgetkorsning mellan Einstürzende Neubauten och Philemon Artur And The Dung med starka inslag av tidiga Die Krupps. Det finns mycket som har konstnärlig höjd och for er som uppskattar dylik kuriosa rekommenderar jag att ni letar upp en kopia av “Framtidens Fritid”.

Erik Göök, 070-6688405
Stefan Pedersen, 0703-329410
Alexander Jeppson, 08-6683259