Seven feet four hörde jag första gången i slutet av förra året. Det var min lilla kära vän Emma som hade tjatat om dem hela hösten så hon drog iväg mig på en spelning i Göteborg så att jag kunde få ta del av hennes nya kärlek.
Ett bra lite annorlunda band var vad jag tyckte. Här kommer i alla fall en intervju och det är Ola i bandet som har svarat på frågorna.

Medlemmar och vem spelar vad?
Jag, Ola är 20 år och spelar bas.
Martin, 20 år — trummor.
Isak, 19 år — sång + gitarr.
Josefine, 20 år — gitarr + keyboards.

Hur skulle ni beskriva eran musik för någon som aldrig hört er?
Oj, det är svårt… Beror ju på vad personen i fråga har för tidigare referenser. Jag är dålig på att beskriva musik i allmänhet, och det är ju extra svårt när man spelar i bandet själv dessutom. Jag tror inte det går att placera in oss i en speciell genre, men någon slags indierock/posthardcore/noiserock kanske. Äh, vad vet jag… Folk får lyssna istället. En i min klass tycker till exempel att vi låter som Refused, eftersom det är det enda åt det hållet hon har hört. Men det håller ju inte jag med om såklart.

Jag är alltid väldigt nyfiken på bandnamn så varför heter ni Seven feet four?
Det var väl bara så att vi behövde ett namn när vi hade hållit på ett tag. Det var vår dåvarande sångare som kom med förslaget, och vi hade inget bättre att komma med då, så det fick det bli. Det är hämtat från en amerikansk streetart-konstnär som heter Shepard Fairey, och hans affischer med “Obey Giant”. Jag gillar inte namnet egentligen, och skulle helst byta. Vi har snackat lite om namnbyte, men vi har inte kommit överens om nåt annat så jag vet inte om det blir av.

Hur länge har ni spelat ihop?
Bandet har funnits sedan hösten -99, men har ändrat sättning några gånger sen dess. Nuvarande sättning har vi haft sen slutet av sommaren -01 ungefär. Musiken har utvecklats väldigt mycket sedan starten också, så dagens Seven Feet Four har egentligen inte så mycket att göra med första versionen.

Hur har ni utvecklats musikaliskt under den här tiden och har ni nått “erat mål med musiken”?
Som jag skrev på förra frågan så har musiken utvecklats väldigt mycket sen vi började. Låtarna vi gör idag låter helt annorlunda om man jämför med t ex första demon. Inte ens sången är samma, på den hade vi två sångare, och ingen av dom är med i bandet idag, utan Isak som bara spelade gitarr från början tog över sången helt då sommaren -01. Vi fortsätter även att utvecklas hela tiden när vi jobbar med nya låtar. Det tycker jag är bra, det skulle nog va tråkigt om man var fast i någon slags mall så att allting låter i princip likadant.

Vad lyssnar ni på själva, märks det i den musik som ni själva spelar?
Vi har ganska så lika musiksmak allihopa. Ganska bred musiksmak oxå, allt möjligt från hiphop och house till hardcore punk. Några band/artister jag lyssnar mest på just nu är Fugazi, Born Against, Neil Young, Ink & Dagger, Les Savy Fav, Nick Cave, Joy Division, osv… Man kan säkert lägga märke till vissa influenser i våra låtar ibland. Det är inget vi tänker på själva när vi gör låtarna, men det är nog ofrånkomligt att man färgas lite av det man själv lyssnar på.

Texter är ju väldigt viktigt i musik, finns det något återkommande tema mellan era texter, till exempel politik, orättvisor eller kärlek?
Texterna har blivit lite av en svag punkt sen våra två tidigare sångare slutade. Då var det enkelt för dom hade massor av texter färdiga redan som vi kunde välja av när vi gjorde nya låtar. Som det är nu så kommer texterna alltid i sista hand, när låtarna är klara och vi måste ha text till. Nu till exempel ska vi in i studion och spela in lite nya låtar snart, men vi har fortfarande inte text på två av dom, så det jobbar vi på nu. Vem som helst kan komma med texter, men det blir oftast Martin som gör det till slut. Det finns nog inget specifikt ämne vi återkommer till, det är mest olika vardagsbetraktelser. Vi brukar ofta testa nya låtar live utan att vi har någon text färdig, då brukar Isak improvisera fram texten när vi spelar låten.

Är fanzines bra uttrycksmedel?
Ja, absolut. Jag gillar fanzines, brukar köpa dom jag kommer över som verkar intressanta på nåt sätt. Det är kul att så många lägger ner så mycket tid och själ i att skriva om saker de tycker om, sätta ihop det till en tidning och ge ut det själva. Jag har aldrig gjort fanzines själv, men jag skulle gärna göra det nån gång när jag har mer tid över.

Gör en egen fråga och besvara den, kanske finns det en fråga som ni alltid velat svara på, men som inget har frågat?
Vart kommer ni ifrån? Västerås.

Vad tycker ni om jämställdhet inom “hardcorescenen”, är det rättvist och blir alla lika behandlade?
Jag vet inte riktigt… Det är inget jag tänkt så mycket på direkt. Det är väl olika beroende på vilken stad man är i och så, men överlag tycker jag det brukar vara ganska mycket tjejer på spelningarna. Det jag tycker skiljer sig mest är att det är väldigt få tjejer som spelar i band och så, i förhållande till hur fördelningen killar/tjejer brukar vara i publiken. Jag vet inte varför det är så, och nu är jag för trött för att tänka efter… Men det är synd. Starta upp fler band tjejer!

Något att tillägga?
Nej… Det vart ju lite sista-minuten-intervju det här, men jag hoppas det blir bra i alla fall. Nu är klockan fyra på natten och jag måste gå upp klockan sju, så jag har tre timmar på mig att försöka få lite sömn. Jag orkar inte skriva mer nu, så jag har inget mer att tillägga. Tack för intervjun.

Jo förresten, vi har en hemsida oxå om det är nån som vill veta mer eller lyssna på låtar. www.7feet4.com är adressen.