Vi tog ett snack med SATOR för att kolla vad killarna håller på med egentligen. Det var ju ett tag sen man hörde nåt ifrån dom. Det visade sig att det hänt en hel del, häng me så får du se.

För dom oinvigda kan vi ju börja med att dra bakrundsstoryn. Det hela började 1981 i Borlänge då killarna lämnade sina dåvarande lokala punkband för att bilda SATOR CODEX. Efter några års kaos släpptes en LP och några singlar. Då lämnade dåvarande sångaren bandet, och dom återbildades som SATOR med följande sättning:
Chips Kiesbye Sång-gitarr
Kent Norberg Sång-bas
Hans Gäfvert Sampler, zynth mm
Mickael Åkerman Trummor

Sen dess har de släppt LPn SLAMMER och LP (nyaste) STOCK ROCKER NUTS och diverse singlar. Bandet kan numera försörja sig helt på sin musik och har följaktligen inga andra jobb, men fritidsintressen har dom. Micke har en filmklubb, Hasse är sportfiskare, Kent och Chips skivsamlare.

På frågan influenser rabblar dom upp en hel massa, som jag ska för-söka sålla lite i: BYRDS, BEATLES, KISS, MC5, RAMONES, BEACH BOYS, STOOGES, MOTÖRHEAD, KINKS, BUZZCOCKS, EATER, DICKIES, HOLLIES, LURKERS, EBBA GRÖN, KSMB, ELVIS, METALLICA och all annan bra rock musik.
Den svenska punkscenen av idag vet vi mycket lite om, men vi tycker att följande band som vi känner till är bra: CRY, RHINOS, LOS BAZOOKAS och andra bra svenska band är: UNION CARBIDE, DOLKOWS, NOMADS, TEENAGE HEAD, PSYCHOTIC YOUTH.

Jag frågade lite grand om spelningar och så och fick följande svar:
De bästa spelningarna beror på många saker.
Vad man förväntat sig, vilket humör man är på, efterfesten och en massa andra faktorer, men naturligtvis är det publiken det beror mest på. Det finns nog inte några speciellt bra städer eller klubbar alltså. 18-årsgränsen på våra spelningar är ett problem, särskilt i storstäderna.
Tyvärr är vi inte stora nog att bestämma själva vart vi spelar. Jag kan bara beklaga de yngre fansen.

Så ställde jag samma fråga som jag ställde till STREBERS, vem kom på idén till att göra cover på OH MAMA?
– Det var varken vi eller STREBERS som kom på att spela OH MAMA, det var Ola Håkansson och LILI o SUSIE.
Käckt svar.

Strebers svar på samma fråga, från numret innan (#2).

Över till säg det första som poppar upp i huvudet när jag säger följande:
EXPLODERA MIG 2000: THÅSTRÖM
SEX, DRUGS & ROCK n ROLL: GÄRNA
PSYCOTIC YOUTH: NORRLANDS PÖLSA
HIP HOP: MTV
C. MANSONS FRIGIVANDE: LYCKA TILL
SKATE BOARD: MAGNUM BONUM
GLENN DANZIG: MISFITS

Berätta mer om eran brytning mellan er och RADIUM.
– Ja, RADIUM är inte vårt skivbolag längre men vi skildes åt som vänner. Vi tycker dom gjorde vad dom kunde med de resurser och förutsättningar som ett litet skivbolag har. Snacket om ett internationellt genombrott är rätt meningslöst att spekulera i, några sådana planer har vi inte, händer det så händer det.

På tal om THÅSTRÖM så frågade jag om samarbetet med honom.
– Det började med att vi körde Tyst för fan på Hultsfred förra året, sen har det ena lett till det andra. Vi var med på hans LP och nu gör vi några spelningar tillsammans. Den här nya grejen är mera som ETT band. Vi spelat ungefär hälften SATOR/THÅSTRÖM-låtar men efter det här samarbetet så vilar vi våra relationer ett tag.
Vi har ju fullt upp med bl.a. så arbetar vi på näst kommande LP som vi får se när den kommer ut eftersom vi inte har något skivbolag längre.
Chips producerar ju ganska mycket oxå bl.a. NOMADS senaste och SINNERS senaste, Kent och Chips körar också på de plattorna. Så vi har fullt upp.

Berätta lite om er senaste platta, är ni nöjda?
– Alla är väl nöjda med sin senaste platta och tycker att den är den bästa. Någon favoritlåt är svårt att säga, ibland tycker man att allt är skit och ibland tycker man att man är riktigt bra. Vårt mål är att göra bättre och bättre plattor, först och främst.

Slutligen var jag tvungen att fråga om Chips verkligen var ett riktigt namn, jag menar vem fan heter Cheese Doodles. Men mycket konstigt nog hette människan Chips på riktigt. Och på frågan om dom ansåg sig vara rockstjärnor så svarade de:
– Ja om rockstjärnor talar dalmål och kommer från Borlänge så är vi det.

"Michael Åkerman" ska förstås vara Michael Olsson. Lustigt misstag, eller nåt sorts skämt? /Blaskoteket