“Uuaaoo! Das neue Hydrogenium jetzt in Kiosk! Das ist gut.”
Känns uttrycket bekant? Kunde tro det. Det är hämtat från Hydrogeniums tredje demo “Killing zombie”. En tid senare släppte Västerås-grabbarna en egenfinansierad cd-singel kallad “Är du människofejs?”. Den föll bl.a. Per Grankotte på Birdnest i smaken & nu är Hydrogenium kontrakterade på Birdnest. De har hittills släppt en mini-cd vid namn “Club Albanao”. Hydrogenium spelar en pop-punkaktig rock’n’rollcore med stor frenesi & kryptiska texter. Intervjun är gjord med den ena sångaren och gitarristen, som bär samma namn som den store diktaren Dan Andersson från Uppsala. Övriga medlemmar är Andreas Mallsten / sång & gitarr, Magnus Larsson / bas & Markus Häll sköter stockarna. Intervjun är förresten gjord via den elektriska telefonen. Tjut igång bara!

Du kan ju börja med att berätta om hur & när Hydrogenium bildades…
Eh… ja… Hydrogenium bildades nittonhundranitti… nu måste jag tänka efter… 92 måste det ha varit, av Andreas Mallsten och Markus Häll, ja det var väl typ de två. Sen fick de tag på en basist som heter Magnus Larsson och sen efter det kom jag med i bilden 1994 ungefär. Och sen har vi spelat sen dess.

Som för alla rockstjärnor började karriären med demosläpp, tre st. väl, berätta om dem!
Ja, det var så att första demon hette “Bart underliv”, men jag var inte med på den, jag kom med på den tredje. Så jag är lite senkommen i bandet. Men den första hette som sagt “Bart underliv” och den var mycket spartanskt inspelad. En enkel inspelning med en mick på trummor & såna grejer. Det var rock’n’roll hela vägen igenom. Den andra demon hette “Vintervand” och den handlade om vintervand faktiskt.

Vintervand, vad är det?
Det är ett slags sinnestillstånd helt enkelt. Den var experimentell. Det hade ju inte blivit något riktigt napp på den här demoperioden. Det var en massa vänner & ungdomar som köpte kassetten. Sen när jag kom med gjorde vi en demo som hette… vad fan hette den?

“Killing zombie”.
“Killing zombie” hette den ja! Den gjorde vi hos en snubbe som heter Wiking Ytterholm, en snubbe som jobbar med ljud i Västerås. En enkel rockpryl där också. Den vart inte heller speciellt uppmärksammad men det var inte så konstigt. Eftersom vi inte skickade iväg den över huvud taget.

Jag har Killing zombie-demon som split med Stinking Socks…
Ja, visst ja! Fast Killing zombie var en vanlig demo från början som vi sålde litegrann utan vetskap från nånting annat. Sen tröttnade vi på demogrejen och Stinking Socks tyckte att de skulle göra en demo, så då tyckte de att vi skulle göra en split-demo. Och sen dess har de väl sålt den ända tills nu.

Okej, sen släppte ni då skivan “Är du människofejs?” själva, hur mycket kostade det och hur mycket har den sålt?
Tja, den kostade väl en 15-16000. Vi skrapade själva ihop pengarna, sen gick vi ner till en studio som heter Studio Underground och så spelade vi in skiten. Så ringde vi till… eh… vi var helt laglydiga och betalade NCB-avgift och så vidare… Vi tog våra sista slantar och blev fattiga men ack så lyckliga, hehe.

Hur mycket har den sålt och hur många ex gjorde ni?
Vi hade väl bara en femhundra ex från början, så de är väl säkert slut.

Är ni nöjda med den då, hur har responsen varit?
Ja… det var ju egentligen våran största hit, eftersom den lyckades få Per Granberg på Birdnests intresse. Det var ju väldigt bra att vi gjorde “Är du människofejs”, annars hade det kanske inte blivit nånting alls. Det hängde på att jag känner en snubbe som heter Gustaf Hielm som spelar bas…

…i Charta?
Nej, han har slutat i Charta. Han spelar bas i en grupp som heter Chuggails (Garanterat felstavat. /red) nu och ja… han hade med sig skivan en gång när de skulle lyssna igenom skivor & demokassetter & sånt där, och då hade Gustaf med sig “Är du…” & sa hade han sagt “Ska vi lyssna på Hydrogenium?” “Nej, det vet jag inte” hade Granberg sagt. Sen då gick Granberg iväg, på toaletten eller nånting, & då petade Gustaf i skivan och då tyckte Granberg det var skitbra och ville göra en platta. “Vilka är det här?” “Det är Hydrogenium” “Jaha, det får gå”, tyckte han.

Mm, ni är ju som sagt kontrakterade på Birdnest, ungefär när började dealen?
Det måste ha varit för ett och ett halvt år sen, då när han fick höra plattan. Vi hade ju skickat den långt innan, men den hade ju inte han tid att lyssna på. Det var ju tur att Gustaf visade honom plattan. Det tog ju ganska lång tid mellan det att han sa att han ville släppa en platta & det att den kom ut, men… nu är den ute i alla fall.

Ni blev inte förvånade att just Birdnest, jag menar, Granberg släpper ju inte så mycket “svensk punk” längre?
Ja… nej… jag vet inte. Granberg tycker ju om sån här vågad musik, eller vågad kanske jag inte ska säga, men alltså svensk punk som inte är svensk punk på något vis. Det är inte samma koncept, det är väl egentligen bara energin som är den samma. Det finns inga regler, och det tycker jag är skönt.

Japp, “Club Albanao” är som sagt släppt, en mycket bra skiva, berätta allt om den!
Ja, Granberg frågade då om vi ville spela in skivan på Birdnest och det tyckte ju vi var toppen. Det var det bästa vi kunde tänka oss i Sverige. Vi höll först på att fundera över vilka låtar vi skulle spela in, vi gjorde i ordning en lång jävla harang med låtar vi skulle spela in och så åkte vi till Birdnest och spelade in den i deras Evil Bertil studio & sen fick Granberg välja & vraka över vilka låtar han skulle ha. Vi hade för övrigt med en massa låtar som är med på en outgiven Hydrogeniumdemo som heter “Aint against” som inte så många har, en massa låtar om klubbliv å så där. Sen då spelade vi in i nya Traxton-studion, den har ju flyttats till söder vid slussen där. Och sen åkte vi till Evil Bertils studio & spelade in resten där.

Har ni hunnit få nån respons på “Club Albanao”?
Eh… ja, kritiken har varit övervägande dålig faktiskt, man får en känsla av att man är missförstådd…

Den enda jag läst var i Close Up och där blev ni sågade…
Mm, men sågningar är bättre att få än såna där halvbra, man drar ju oftast slutsatsen om man får en dålig recension, då tänker man ju alltid att “äh, de där hajar ju ingenting”, och det gör de ju inte om de ger en dålig recension på något man kämpat med jättemycket. Folk borde tänka på sitt eget ansikte och självförtroende… Det är i alla fall tur att folk har olika musiksmak, för annars skulle ju allt låta som Kent…

Nej, det vore ju inte bra… Era texter är ju ganska annorlunda, den här “Club Albanao” vad säger du om den?
Det är en mycket bra text och låt tycker jag. Det är Andreas som gjort den, han har för vana att åka ner till de där trakterna.

Ja, jag kunde tro att den var självupplevd…
Haha… ja, det finns en viss sanning i det…

Var ligger Costa del Knull?
Ja… det är väl dumt att sätta fingret på en ö sådär… Det är roligare att göra en saga om det… Det är väl ett samlingsnamn kan man väl säga.

Nästa låt, “Heikki bor på Råby”, vad handlar den om?
Den är faktiskt samhällsskildrande, även fast man inte tänker på det i första hand. Heikki Paskalainen bor på Råby. Råby är den vackraste stadsdelen i Västerås.

Jaha, jag trodde nästan det var något internt…
Ja, fast det är inte så internt egentligen. Bor man i Västerås förstår man det och det gör ju 120 000 pers, men Råby är en metropol, en mångkulturell högborg i Västerås där det bor mycket finnar. Det är en blues kan man säga, en olycklig skildring av ett människoöde. Har du läst innetexten?

Eh… eftertexten ja.
Det är väl ungefär som det står där.

Okej. Vad tycker ni om de andra banden på Birdnest?
Vi har ganska skilda åsikter där. Jag tycker inte att det finns så mycket kul att lyssna på där… På den här nya Definitivt 50 spänn skivan tycker jag att Big Fish har det bästa bidraget från Birdnest. I & för sig vet jag knappt vilka band som ligger på Birdnest, men… Annars tycker jag det är ganska enformig musik, tråkig.

Enformigt är det ju inte minst på underbolagen till Birdnest, Kamel & Desperate Fight.
Ja, väldigt monotont. Inget roligt alls. Du vet det här nya Strange Edge, skumma underbolaget med en massa halvskumma prylar, nåt där Per Granberg spelar orgel eller vad fan det var. Det ska vara tufft och annorlunda, men det veti fan. Sånt där kan man ju inte syssla med… galningar! (skratt)

Ni bor som sagt i Västerås, hur leker livet där?
Jag har just flyttat ifrån Västerås, just nu befinner jag mig fyra och en halv mil nordväst om Västerås. Kullvalla heter det, ligger utanför Sala. Markus bor inte heller i Västerås, det är bara Andreas & Markus som gör det. Men det var inte speciellt kul att bo i Västerås, det är nog en allmän uppfattning.

Hur är musikutbudet då?
Tja… det finns väl ganska många bra band, om man verkligen vill lyssna på varandra. Det gäller att verkligen ta sig tid att lyssna på musiken för dagens musik är oftast så pass dålig att man kan bara inte sätta på ett band & sen tycka att det är bra.

Är det därför ni kör lite annorlunda, för att ni är trötta nå dagens musik?
Eh… Det skulle kunna vara därför, för vi är verkligen trötta på dagens musik, men det har bara blivit så efter de influenser som bandet har. Andreas och Markus när de startade sitt första band, Hälls Garage, 91 nån gång, då hade de typ lyssnat på Roxette & Gyllene tider (Per Gessle rules! /red) i stort sett och jag lyssnade då på Bob Dylan & Trash. Magnus lyssnar väl mest på Metallica och jag lyssnar mycket på Cornelius.

Och detta sammanför er till Hydrogeniums musik?
Ja, det har blivit en blandning, en smältdeg av allt det här. Alla har dock en rock’n’roll inställning, att det ska vara rock’n’roll hela tiden.

Okej, nu ska jag rabbla några hederliga gamla punkband, ska vi se om du har nån kommentar.
Aj då, jag kan ingenting om punkband.

Kurt-Urban Karlsson?
Det har jag ingen aning om.

IFK Gamla Saxon?
Haha, det vet jag inte vad det är för nåt heller.

Mental Härdsmälta?
Ja, de har jag hört tror jag.

Moment 22?
Nej, men jag kan tänka mig att det är ett punkband.

Du har inte läst boken heller?
Nej.

Nä, okej då lämnar vi det. Det tidigaste materialet jag har med er är splitdemon med Stinking Socks. Om man jämför den med nya skivan tycker jag att ni var mer punkiga förut, kommentar?
Ja, det kan dels bero på Granbergs låtval.

Ja, tycker du att plattan är representativ för er?
Det står väl lite fel i Definitivt 50 spänn skivan, det står att vi tycker att plattan inte representerar musikstilen, det är bara låten som inte gör det.

Ni blev jämförda med Headcleaners i nån recension, hur tacklar ni det?
Jag vet faktiskt inte vad Headcleaners är om jag ska vara ärlig, och jag tror inte nån i bandet vet det heller. Jag får väl lov att kolla upp hur de låter.

Okej, ni medverkade på femte volymen av Definitivt 50 spänn, är det den första samlingen ni varit med på, förutom Pie Mags samlingskassetter?
Ja, det tror jag att det är.

Tror ni det hjälper er nånting eller är det bara en kul grej?
Tja… vi är väl med på allt vi får vara med på.

Jag läste i Expressen att den ligger typ 3:a på försäljningslistan över samlingsskivor i Sverige.
Ja, det är ju skitbra. Inte för att jag förstår varför den säljer, för det är ju bara värdelös musik.

Jag köper den inte av den anledningen att det inte är några outgivna låtar, de grupper jag tycker är bra har jag redan skivor med.
Ja, precis. Men det är ju kul att den säljer så pass mycket.

Jo. Hur går det med Leifs klubb nu för tiden?
Ja du, Leifs klubb… Det finns ett antal trogna medlemmar som ännu inte visat sitt ansikte för dagen. Är du medlem själv förresten?

Jorå. Jag har klippt ut, skrivit i & satt det i plånboken…
Hahaha… Ja, jag vet inte riktigt, det är väl fortfarande på utvecklingsstadiet eller om det är på nedläggningsstadiet, jag vet inte.

När jag såg det antog jag att det var en plojgrej, är det en riktig klubb?
Ja, för fan. Leifs klubb är en sekt. (Ljusets barn? /red) En sektartad klubb. Kåpor & grejer vet du…

Vad lyssnar ni på och vad “influeras” ni av?
Jag lyssnar mest på Cornelius Vreeswijk, Bob Dylan, Jimi Hendrix och så vidare. Jag tycker att det slutades göra bra musik på sjuttiotalet… Vi har väl lyssnat på Metallica allihopa. Allt från Slayer till Skogsbylasse.

Är nån med i något annat band?
Nej, men jag kör lite solokvist.

Vad är det som gör Doctor Snuggles så snäll?
Doctor Snuggles, han är egentligen inte snäll. Han är en jävligt elak människa. Eller… han är ju inte någon människa, han kommer ju från rymden, i alla fall den Doctor Snuggles vi sjunger om.

Nu kom jag på att du är den ende i gruppen som inte skrivit låten. (“Den olydiga musiken” för alla oinvigda.)
Nej, jag har inte gjort nånting på den låten, men jag har ju spelat låtjäveln i två år, så jag vet ju vad den handlar om, hehe.

Mm, nån åsikt om Chuck Brell, eller hans bror kanske?
Chuck Brell? Och hans bror Kiell Brell? Ja, för fan. Chuck Brell är bra. Kjell Brell är inte lika bra, men om han slutar sniffa lim kanske det går för honom också.

Chuck Brell = gammal idol?
För fan.

Okej, framtidsplaner då. När kommer nästa skiva?
Vi räknar med att spela in i höst nångång.

Fullängdare, eller?
Ja, det blir en fullängdare. Vi hoppas att den kommer ut runt jul. Till våren kanske om man ska vara realistisk.

Ska ni ut och spela nånting då?
Ja, vi ska spela i Smedjebacken, en festival där. Det ligger i Dalarna, vi har spelat där innan, som förband till Charta en gång. Annars har vi inte spelat så mycket. Vi har spelat på Arosfestivalen i Västerås. Det har varit dåligt med spelningar, lite low alltså. (Inget popspråk i min tidning! /red)

Ni är ju inte så kända än, man har inte sett er i så många fanzines, förutom i Pie Mag.
Ja, och de hade ju nåt innan som hette Rock Connection, där var vi med i andra numret. Men jag vet inte om det ger så mycket att vara med… t.ex. i Pie Mag, undrar om det är nån som köpt skivan p.g.a. att de läste om oss där…

Nä, den intervjun var rätt simpel…
Ja.

Det var väl det jag tänkt fråga om. Tack och vill du tillägga nåt?
Eh… nej… Kul att få vara med!

Kul att ni ville vara med. Läs recension på “Club Albanao” på skivsidorna & spring sen & köp skivan i nån affär, den är helt jävla otroligt respektabel. Hydrogenium kontaktas genom Andreas Mallsten på följande adress:
Hydrogenium c/o
A. Mallsten
Morkullegatan 64
724 69 Västerås