I Trall-metall magazines intressanta följetong meningslösa-intervjuer-med-deathmetalband-där-redaktören-knappt-hört-intervjuoffret har turen nu kommit till Dark Tranquillity från Göteborg. Nä men allvarligt, Dark Tranquillity är just nu Sveriges bästa, i genren som besitter en mördande konkurrens. Öh… Bandet kommer från Sveriges framsida, består av Mikael / sång (brööl), Fredrik / gitarr, Niklas / gitarr, Martin / bas & Anders / trummor och har hittills släppt en cd-singel (“Of chaos and eternal nights”) och en fullängdare (“Skydancer”) på finska Spinefarm rec. Nu har man bytt bolag till franska Osmose rec. & har där hittills släppt en fullängdare, döpt till “The Gallery”. D.T. spelar en (förhållandevis) melodiös dödsmetall med suveräna texter. Sångaren Mikael Stanne svarade snabbt och bra, dock lyckades inte heller han förklara varför metal är så tufft på ett trovärdigt sätt. Tycker att det trallas på tok för lite här i världen… (Vaddå Scenkross rip-off?) Nu kör vi:

Presentera er ordentligt!
Jag heter Mikael och jag sjunger, Anders spelar trummor, Fredrik spelar gitarr och det gör även Niklas och Martin spelar bas. (Ordentligt var det! Jag vet vad ni heter och vad ni försöker spela. /red) Vi bor alla i Göteborg och vi har hållit på sen ’89.

Eran tredje skiva “The Gallery” finns tillgänglig för de hungriga massorna, hur har responsen varit, är ni själva nöjda med den & hur mycket har den sålt?
Responsen har varit överväldigande bra. De flesta verka gilla den. Särskilt utomlands. Själva är vi väldigt nöjda med skivan. Den representerar dom två åren av vår existens då vi skrev låtarna och jag gillar soundet och hela skivan i sig. Jag tror skivan har sålt en bit över 20 000 hittills.

Varför slutade eran förra sångare Anders?
Vi hade olika idéer om hur musiken skulle utvecklades och vi jobbade inte bra ihop. Anders sjunger nu i IN FLAMES och deras nya är kaosbra så all lycka åt Anders.

Varför bytte ni skivbolag från Spinefarm till Osmose? Vilket är bäst?
Vårat kontrakt med Spinefarm gick ut, vi fick ett flertal erbjudanden och Osmose gav oss den bästa dealen. Jag har känt Herve länge och han gör ett fantastiskt jobb för oss.

Osmose ger väl mest ut black metal-skivor, favoritband inom death resp. black genren?
Death: Atheist
Black: Bathory

Berätta om er Europaturné!
Jag antar du syftar på turnén förra året med SIX FEET UNDER. (Dina antagningar är inte dumma alls. /red) Det var våran första och det var en intressant upplevelse. Det var en enorm känsla att komma ut och spela i utlandet, otroligt annorlunda än Sverige. Det tråkiga med den turnén var att “The Gallery” inte var ute då så ingen kunde låtarna. Därför var det bättre nu i maj när vi var ute med Cannibal Corpse, Vader, Immolation och Impaled Nazarene. Då var det en helt annan grej. Mer folk, mer respons och allt var lite proffsigare + vädret givetvis som var dunder.

Hur mycket har “Of chaos and eternal nights” och “Skydancer” sålt?
Vet inte exakt för Spinefarm hör aldrig av sig men sist var det Skydancer 10 000 och Of chaos… 5-6 000. Sen finns båda på en cd i Japan och den verkar sälja jävligt bra, men några exakta siffror vet jag inte.

Spelar någon av er i något annat band?
Nej, inget seriöst eller regelbundet.

När kommer nästa skiva och hur låter det nya materialet?
November verkar troligt då vi startar inspelningen i Augusti. Men sånt där är alltid struligt. Nya materialet kan nog beskrivas som hårdare och mer aggressivt än tidigare. Den som lever får se!

Vad tycker du om At the gates & finns det fler bra band i Göteborg?
At the gates är enligt mig ett av de bästa banden i genren. I övrigt finns det en stor mängd väldigt bra och originella band här som In flames, Dissection, Crystal age, Luciferion, Perverted Zoo, Hyperhug, Sinkadus, Ceremonial Oath + ett otal andra.

Får ni många intervjuer och vad gillar ni fanzines?
Ja, vi får många intervjuer. Osmose fixar de stora tidningarna och radiostationer, och fanzines tar mest reda på oss. Jag gillar fanzines så länge de går in för det de gör och har ett öppet sinne.

Varför är metal så tufft?
För att de som spelar är så jävla tuffa.

Brukar ni handla skivor i Göteborgs bästa, men Sveriges profitigaste, skivaffär Dolores?
Ja det händer, men ej så ofta. Det är en jävligt trevlig butik dock. Många av mina gamla Speed Metal plattor är köpta där + att personalen är hjältar. (När det gäller att skicka fel skivor, ja. /red)

Är ni öppensinnade när det gäller musik, gillar ni t.ex. skatepunk eller US-hardcore?
Ja, vi är öppensinnade men vi gillar varken skatepunk eller US-hardcore.

Deathmetal vågen har ju dött ut för länge sen, gör death metal skäl för sitt namn idag (d.v.s. död), tycker du?
Ja, det tycker jag till en viss del. Döden representerar ju ofta mörker och det negativa. Musiken handlar om ångest, ilska, hat och ondska och musiken är inte ämnad för alla och därför är death metal ett bra och avskräckande begrepp.

Skulle ni kunna tänka er att skriva ploj-texter?
Nej, absolut inte!

Sveriges bästa trall-band är…?
Det finns inga bra trallband. (Öh… snälla Mikael, har du aldrig hört Venerea? /red)

Att ta in akustiska gitarrer, keyboard och t.o.m. tjejsång i dödsmetallens underfundiska värld är ganska vågat, hur kom ni på den idén och tycker ni att fler band borde följa ert exempel?
Vi tar influenser från all slags musik och det är helt naturligt att använda dessa element i vår musik. Dessutom gör det musiken intressantare. Angående andra band som skulle följa oss, det rör mig inte i ryggen.

Okej, avsluta på ett vettigt sätt…
Hej då. Ha det grymt!!! (Självfallet. /red)

Som avslutning vill jag ta tillfället i akten och ro hem lite tack till Mikael och när jag ändå håller på kan jag passa på att be er att kolla upp Dark Tranquillitys skivor. Som den gamle munken sa: “Allt som glimmar är inte dödsmetall” Så sant, så sant.
Kontakt:
Mikael Stanne
Andra Långgatan 34 7v
413 27 Göteborg