220 Volt står det skrivet på en liten lapp på baksidan av min stereo. Det anger vilken spänning apparaten är gjord för. På skivtallriken ligger det en rund, svart LP-skiva. På den står det också 220 Volt, men här handlar det om hårdrockbandet med det “spänningsfyllda” namnet. Du har säkert hört någon av deras låtar i radio, eller kanske sett någon av deras spelningar.

Bandet bildades 1983 men namnet har funnits sedan 1979, och sedan dess har 10—12 musiker avverkats och kvar från den absoluta början är bara gitarristen Mats Karlsson. Mats är också den som står för det mesta låtmaterialet, dock under överinseende av resten av bandet.
— Självklart är vi andra också med och påverkar, med idéer och förslag, säger sångaren Joakim Lundholm, 22.

När TRACKS träffar “Voltarna” är de mitt uppe i repetitionerna inför den stora sverigeturnén som beräknas hålla på fram till i augusti.
— Vi skall göra drygt 30 spelningar, uppdelat på två omgångar, från Liseberg till små folkparker ute i landet, berättarJocke.
— Det blir vår fjärde egna turné, tidigare har vi åkt som förband till bl a Nazareth och AC/DC.

220 Volt har också spelat runt om i Norden och Polen.
— Vi skulle spelat i Chile, men det blev för mycket politik inblandat så vi tackade nej, säger Mats.
Alla i bandet har nyligen gjort värnplikten uppe i Östersund.
— Det var omväxlande tråkigt och värdelöst, berättar Jocke och ryser till vid minnet.
— Inte en låt kunde vi skriva, säger Micke och ser nästan förtvivlad ut.
I april släpptes 220 Volts fjärde LP, “Young And Wilde”, som innehåller både gammalt och nytt material.
— Vår musik har utvecklats sedan förra plattan. Den har blivit bredare och melodiösare. Men vi har absolut inte kompromissat eller skrivit på ett speciellt sätt för att få en hit, utan vi har gjort det som känts rätt för oss, fortsätter Jocke.
I USA är en special-LP släppt sedan en tid tillbaka.
— Visst skulle det vara kul att slå utomlands och komma in på USA-listan, men vi tar en dag i taget, säger Herman och tar en slurk Cola.

De fem killarna i 220 Volt heter: Jocke Lundholm, 22, Mikael Larsson, 20, Peter Olander, 22, Mats Karlsson, 22 och Peter “Herman” Hermansson, 24. De lever för sin musik och det är det de helst vill prata om. Privatlivet är tabu. Hur ser ni på er roll som rockmusiker?
— Antingen tycker man det är ballt eller så tycker man det är ett jobb. Vi tycker det är ett jobb, och som med vilket annat jobb som helst gäller det att göra sitt bästa.
Att 220 Volt gör sitt bästa har vi en gång för alla fått bevisat genom låten “Lorraine” som utan tvekan är årets hittills bästa svenska ballad!