Här följer en intervju med Niklas Berg i ANEKDOTEN! ANEKDOTEN är i min mening ett av de absolut bästa banden som någonsin har funnits. Deras sätt att blanda hård och lugn musik är genialisk. Debut skivan “Vemod” som kom ’93 tog hela prog-världen (plus lite till) med storm, och jag tror nog att deras popularitet kommer att växa genom nya plattan “Nucleus”. För er som inte vet består ANEKDOTEN av:
NIKLAS BERG: Gitarr, Mellotron, Rhoads, Clavinett, sång
JAN-ERIK LILJESTRÖM: Bas, sång
ANN-SOFIE DAHLBERG: Cello, Mellotron, sång och
PETER NORDIN: Slagverk.

Vad har ni haft för er de senaste två åren sedan “Vemod” släpptes?
— Den mesta tiden har gått åt att göra promotion för skivan, genom att göra konserter. Vi har spelat i Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, Italien, USA, och Kanada. Sedan har vi skrivit nya låtar, gjort lite demos och så. Eftersom vi inte är professionella musiker har vi en massa annat för oss också som jobb och studier. Veckan efter vi hade kommit hem från en turné i Tyskland i somras, gick vi in i studion för att påbörja inspelningarna av “Nucleus”. När halva skivan var inspelad, fick våran producent 1600 volt genom kroppen, och vart rätt så mör i några månader. Vi fick skjuta upp inspelningarna till mitten av oktober. Därför har det tagit lite tid och så.

Berätta om nya skivan “Nucleus”!
— Den nya skivan känns mer varierad än den förra, vi har vågat tagit ut svängarna mera. Den har också tagit lite längre tid att spela in, för att vi har experimenterat en hel del med ljud och arrangemang. Grunderna är inspelade i studio Largen och påläggen har vi gjort hemma i Borlänge med en mobil studio. Man kan säga att produktionen är mer skitig på “Nucleus” än på “Vemod”, vilket vi gillar. Det märks nog också att vi har influerats av en hel del ny musik, inte bara gammal sjuttiotals-prog. Vi är hur som helst mycket nöjda med resultatet.

Vad tycker ni om den framgång ni haft med “Vemod”? Kom den överraskande?
— Det har varit mycket skojigt tycker vi. Det har gett oss möjlighet att vara ute och spela en hel del, vilket vi tycker om mest. Vi räknade med att sälja 1500 ex, men nu har den sålt över 10 000 ex om man räknar med LP och japan-press. Det har också gjort att man har fått kontakt med en massa intressanta människor genom resor och brev och så.

Har ni många spelningar inplanerade när Peter återvänder från Indien?
— Förhoppningsvis ska vi turnera i Japan och Tyskland, men än är inget klart.

Vilka Mellotron-ljud används på “Nucleus”?
— Violiner, viola, cello, klarinett, kör, vibrafon, brass och flöjt.

Varför sålde du din Mellotron MkV?
— För att den var värd massor av pengar, och jag behövde massor av pengar!

Planer för det närmsta året?
— Vi ska promota skivan så mycket vi orkar tills Peter kommer hem. Vi ska också försöka komma till Japan för några konserter. Vi ska turnera i sommar på festivaler. Vi ska bl.a. spela på en festival tillsammans med Gentle Giant och Tangerine Dream i juli. Släppa en singel i Japan. Spela in alla konserter i sommar och kanske släppa en live skiva i höst. Skriva en massa nya låtar så att det inte dröjer två år innan nästa skiva. Närmast är det att göra klart skivomslaget till “Nucleus” på vinyl som amerikanska Gates of dawn släpper.

Kontakta ANEKDOTEN på följande adress: Anekdoten, P.O. Box 59, 781 21 Borlänge.
Ni kan även kolla deras hemsida på IT: http://www.cogs.susx.ac.uk/users/ronc/anekdoten/anekdoten.html