ENTOMBED – svensk death-metals head-gurus? Kan man säga så, eller är det ofint både mot dem själva och mot andra svenska band. Nej – personligen tycker jag inte det. Bandet har helt klart tagit täten och inspirerat och banat väg för otaliga svenska death-metal band som europeiska bolag nu “slåss som vilddjur” (överdrifter gör sig alltid bra både i skrift och tal) över.

Vad är då hemligheten och receptet bakom bandets framgångar? Ja ingredienserna är då onekligen smakfulla var och en för sig. Till att börja med ligger bandets musik absolut rätt i tiden. ENTOMBED har under åren (via “föregångarna” NIHILIST) byggt upp ett starkt rykte inom undergrounden. Skivbolaget Earache och dess kult-status har nog också spelat en stor roll. Men detta är bara kryddorna som hjälpt till att spetsa till bandets redan fina råvaror. Förutom att gruppen har bra musiker har man specifikt en drivande kraft och en duktig musikalitet i bandets trummis Nicke Andersson. På debut-LPn “Left hand path” har man även lyckats få till en enorm produktion där de råa gitarrerna och den brutala sången sticker ut som bandets främsta kännemärke. Och när anrättningen väl fått sin sista kryddning, dvs skivans suveräna omslag fanns det onekligen inget tvivel om att bandet skulle lyckas. Sen skivan släpptes har det onekligen gått bra för ENTOMBED. Gruppen har sålt ungefär 40 000 ex av LPn + att den nu dessutom släppts i USA via licens till Combat Records. Utöver detta har bandet uppmärksammats i tidningar världen över, och fått en hel del erbjudanden av diverse slag gällande bl a turné-support osv.

Men av erfarenhet lär man sig att framgångar aldrig kommer helt utan grus i maskineriet. I ENTOMBEDs fall fick man känna av detta när bandets utmärkta sångare LG “kickades” p g a orsaker man benämner “personliga meningsskiljaktigheter och attitydproblem”. Sedan detta “tragiska” frånfall har bandet använd sig av NIRVANA 2002-sångaren Orvar Säfström som tillsvidare enbart är stand-in. En uppgift som med tanke på LGs karismatiska vokala inslag inte borde vara den lättaste. Nyfikenheten kring detta, och det faktum att bandet nyligen fullbordat en Tysklands-turné + inte minst att gruppen i slutet av april släppte en ny 12″. Ett alster innehållande tre death-metal hymner som går under namnen “Crawl” (förövrigt titeln på skivan), “Forsaken” och “Bitter loss”. Om det musikaliska kan jag i detta läge tyvärr inte uttala mig då jag inte hört plattan, men med största sannolikhet är detta ytterligare en klättring uppför stegen.

I vilket fall som helst. Nyfikenheten ledde mig till ett samtal med bandets ena gitarrist Uffe Cederlund.

UFFE, HUR LIGGER DET TILL MED HELA DEN HÄR “LG”-HISTORIEN?

– Som det ser ut nu så har vi Orvar Säfström som stand-in. Han har ju sjungit både på 12″an och på den Tysklands-turné vi gjorde. Fast vi är fortfarande inte på det klara om han ska få bli med i bandet eller ej. Vi vet varken ut eller in. Det känns lite jobbig i och med att vi snart har nya inspelningar på gång. Earache trodde t ex att vi skämtade och fick sen antagligen hjärtat i halsgropen.

DU NÄMNDE NYA INSPELNINGAR? ÄR DET TILL NÄSTA LP? BERÄTTA!

— Det blir till nästa LP, visst! Vi ska in i Soundlight nu i början av juni och kommer att hålla på den tid det tar. Vi har mer eller mindre obegränsad budget från Earache vilket känns skönt. Det blir nog en 9-10 låtar, och titeln blir “Clandestine” (ett engelskt ord som betyder hemligt/mysko). Egentligen skulle den ha hetat “Left for dead”, men Kalle på House of Kicks kom på titeln som vi tyckte var jävligt bra. Det har egentligen inget budskap alls mer än att det är “mysko”. I alla fall så hoppas vi ha plattan ute i augusti-september. Några av de nya låtarna blir “Evilyn”, “Through the collonades”, “Chaos bread” och “Living dead”. De flesta av texterna är skrivna av Nicke och speglar hans tankar kring döden, ateism, motstånd. Realistisk ateism kanske man kan säga. Dessutom har Kenny, en polare till oss, skrivit tre texter som nog är lite mer djupa.

HUR KOMMER MUSIKEN ATT BLI JÄMFÖRT MED “LEFT HAND PATH”?

— Mer eller mindre åt samma håll. Fast den blir nog lite långsammare och innehåller mer riff. Vi är öppna för en hel del annan musik än death metal, och vi har även influerats av mycket independent-rock och av lite flummigare saker. Vi skiter helt i om folk tycker vi har bangat. Det här är liksom vi och den pryl vi gör! Dessutom kommer vi att sikta mot ett sound som är mer som första LPn än som på “Crawl”-12″an.

Vi har förresten redan börjat fundera lite kring tredje LPn, och jag tror att vi kommer att bli råare på den. Det är trökigt när band hela tiden lugnar ner sig.

SKULLE INTE NI VILJA GÖRA NÅGONTING ANNORLUNDA DÅ – MUSIKALISKT MENAR JAG?

— Jo i och för sig. Vi gör det vi känner för. Men det verkar tyvärr som om det finns en massa oskrivna regler iom vad man får göra och inte göra. Vill vi lira smörigt så gör vi det. Fast kärlekstexter o s v hör inte hemma hos ett band som oss. Därmed inte sagt att kärlek inte är viktigt. Vi skulle bara inte kunna sjunga om det i ENTOMBED.

Vi får se hur vi utvecklas. Alla har ju olika åsikter och vi tänker inte alls likadant när det gäller musiken. Men grejen är den att alla får säga sitt och det är så man utvecklas och lär sig funka ihop.

TURNÉN NI VAR UTE PÅ – HUR GICK DEN, OCH VAR SPELADE NI O S V?

— Vi var ute nu under påsken och gjorde 10 spelningar i Schweiz, Österrike och Tyskland. Det var en tysk agency vid namn Brown Promotions som organiserade det hela, och det var jävligt bra fixat. Vi headlinade och spelade tillsammans med holländska ASPHYX. Mest spelade vi i gymnastikhallar och större klubbar, och hade runt 400-800 personer per spelning. I Österrike var det ganska tråkigt. Där kom det bara 200 personer medans vi hade en spelning i Tyskland som drog ca 900 personer. I alla fall så vill Brown Promotions skriva kontrakt och fungera som turné-agent åt oss här i Europa.

NI HAR VÄL HAFT EN HEL DEL ANDRA ERBJUDANDE OM TURNÉ-SUPPORT?

— Dels så fick vi tidigare erbjudande om att turnera med DEATH och PESTILENCE i USA. Men vi kände oss alldeles för omogna för det. Man behöver minst två plattor i ryggen för en sån sak. Sen nyligen fick vi erbjudande om att turnera med OVERKILL. Och dessutom tillsammans med MORBID ANGEL på deras nya Europa-turné. Men just nu lutar det åt att vi skriver på för Brown Promotions. Så det blir nog någon form av turné efter det att LPn släppts. Bl a ska vi turnera i Skandinavien tillsammans med CARCASS.

Lycka till behöver man väl knappast säga åt dessa gossar. Kul att det händer något, och man får även i detta fall, precis som när det gäller CHARTA 77, hoppas att den svenska avundsjukan inte dyker upp. I alla fall så kommer en av bandets låtar snart att visas på MTV. Dessutom spelar ENTOMBED i år på Hultsfred + att de kommer att spela tillsammans med MORBID ANGEL, SADUS, GWAR, BAD RELIGION, NUCLEAR ASSAULT m fl på en stor festival i Tyskland någon gång i juli. Förmodligen mycket mycket mer att vänta från dessa oslipade diamanter.