XENOFANES skulle egentligen varit med redan i förra numret av Supremacy ‘zine, men tyvärr fanns det inte plats kvar för dem då. Istället blev det en intervju till nummer två. Ni ska inte tro att just denna intervjun skulle varit med i #1 och att den är från nittonhundra frös. Det är den inte! Varsågoda…

Tjena Jocke! Senaste nytt och line-up, tack! Kladda ner lite historia också, tack.
— Ahhh… Tja Erik! Senaste nytt? Huum, OK! Nu i helgen är det planerat att vi ska gå in i studion, det vill säga andra helgen i oktober. En spelning i Stockholmstrakten är också bokad. Utöver det super och svinar vi precis som vanligt. Vår line-up är jag (Jocke) på en risig svart Ibanez, Danne på en lite färskare svart BC Ritch. Klabbe klämmer fram tarm-skriken, Crille misshandlar basen och Mogge smeker sina kongas lika ömt som han smeker sin pinade hängpung när han sliter i drongken. Efter denna lite väl informativa kommentar kan jag med all säkerhet säga att mitt ansikte kommer att råka ut för kraftig fysisk kontakt från ett ständigt återkommande hårt föremål. Plastikkirurgi är förmodligen oundvikligt…
Du ville visst ha en liten historielektion också?! Här kommer den korta versionen: XENOFANES bildades av mig och Mogge juni-juli ’93. I december ’94 blev bandet komplett. 5 månader senare spelade vi in “In The Shadow Of The Naked Trees”…

Hur går det med inspelningen av promon? Vilken studio blir det?
— Som jag nyss sa ska den, om allt går som planerat, spelas in i helgen. Studion blir en helt okänd liten sak i Falun, som för övrigt drivs av ett annat demoband med namnet WITHOUT GRIEF. Det är ingen höjdarstudio precis, men den är så jävla billig att vi knappast har något förlora (kan säga så här i efterhand att promon fick ett jävla bra ljud! red). 3-5 låtar kostar 1500 bagis oavsett hur lång tid det tar. 1500 pix i en vanlig standard studio, exempelvis UNDERGROUND, räcker knappt till att rigga upp trummorna. Vi har dock inte några större krav på ljudet den här gången. Det är låtmaterialet i sig som är viktigt på denna promo.

Det har varit en aktiv sommar hörde jag, 7 nya låtar varav 4 stycken kommer att hamna på promon… Nå, ta och redogör för dessa, samma stuk eller?
— Alla 4 låtarna på promon har mycket olika uppbyggnad och karaktär. Jag vet inte hur det kommer att låta på tape, men i replokalen låter det nästan som fyra helt olika stilar. Alla fyra spöar dock skiten ur demolåtarna när det gäller fart och aggressivitet. Naturligtvis finns även harmonierna och dom mer tekniska delarna kvar, men i en mycket mer utvecklad och genomtänkt form. Med helt olika stilar menar jag inte att ena låten påminner om gamla SODOM, den andra om DARK TRANQUILLITY och den tredje om MORA TRÄSK. Nää… alla låter XENOFANES, men när vi gjorde låtarna fanns det alltid vissa delar som var mer utmärkande, mer typiska för just den låten, drivande riff om du förstår vad jag menar?!
För att sedan utveckla låten till sitt yttersta försökte vi göra enbart “drivande” riff som spann vidare i samma anda som dom väl utvalda ursprungsriffen till låtjäveln. Har man då 10-11 riff som låter tämligen olika och utvecklar dom separat på bästa möjliga sätt får man helt enkelt låtar som är väldigt olika varandra. Jag vet inte om du förstod ett skvatt av detta, men jag hoppas det!

Ni medverkar även på en samlings-CD, “Unsigned Artists vol 2″… Hur går det, den borde väl vara på väg nu? Vilken låt medverkar ni med och vilket bolag är det som släpper den?
— Vi är förmodligen så jävla rippade som man kan bli. Snubben som äger skiten ligger förmodligen på Bahamas och dricker dyra drinkar, för våra pengar. JÄVLA IDIOT! Får jag tag på fanskapet ska han få en lie i buken. Nja… kanske inte, men det är onekligen ganska frestande. Bolaget heter TCB Agency och snubben som borde få tarmarna hängandes vid fotknölarna heter Tommy Brage. Han har i dagens läge rippat oss på 4000 spänn, skivan och vår DAT-kassett till “In The Shadow…”. Däri ligger också anledningen till att alla som beställer demon får sämre och sämre kopior. Våra band börjar nämligen bli så jävla risiga att dom snart inte går att kopiera längre. Att trycka upp nya ex. med hjälp av DAT’en är ju tyvärr inte möjligt eftersom pannsläppet, Brage, har snott den.
Jag kanske ska tillägga att jag kan ha fel och då får jag väl ta tillbaka mina hårda ord och gå och gömma mig i en buske någonstans. Jag tror dock inte att jag har fel.

Ni startade redan ’93 och har trots det bara gjort en demo, “In the Shadow of the Naked Trees”. Många band väljer att vänta med demoinspelning tills de är nästan 100% nöjda med sitt material. Är ni en av dem, eller finns det helt enkelt andra orsaker?
— Jag har spelat i så jävla många band innan XENOFANES så det vore en skam om jag inte hade lärt mig att kvalitet på låtar är viktigare än kvantitet på demo-releaser, men visst är vi lite lata ibland, speciellt Mogge!

Er demo var ju en riktig rykare i mitt tycke, men jag har trots det inte sett nån intervju i ett enda ‘zine. Lite slöa eller?? Hur har responsen varit?
— Tack för det! Eftersom jag sköter all post, så tror jag inte att det har med slöhet från min sida att göra. Jag tror nog snarare att det finns en och annan slö tidningsredaktör. Har förresten svarat på fem intervjuer den senaste tiden, så det borde dyka upp lite fler XENOFANES intervjuer i framtiden. Angående responsen så har den varit över all förväntan. Jag väntar fortfarande på den första stigningen, men den tycks dröja. Jag har dock inget emot om den dröjer ett tag till. Kan förresten skryta med att vi aldrig fått sämre betyg än en fyra i recensionerna. Men jag har en känsla av att det kommer dimpa ner en totalsågning ganska snart, så det är väl bäst att skryta medan man fortfarande kan.

Har inte heller sett någon direkt logo från er. Något på gång eller? Från den kommersiella sidan sett, så är ju det ganska viktigt…
— Det är inte så konstigt, för vi har ingen än! Personligen tycker jag inte att logos har så stor betydelse så länge man är ett demoband. Det viktigaste är att man kan läsa vad det står och därmed också kunna lägga namnet på minnet. För du måste ju hålla med om att det är viktigare att folk känner till vårt namn i stället för att försöka klura ut vad det står i en snygg logo som är näst intill oläslig. Jo, jag vet att man kan göra en jävligt snygg logo som dessutom går att läsa och det är faktiskt en sådan pryl på gång!

Kan väl tänka mig att om man gör en promo så är såklart det främst för att visa upp bandet och sprida namnet till exempelvis skivbolag. Måste ändå ställa standardfrågan: Har något bolag visat intresse?
— TCB’s jobb var att skicka denna så kallade samlings-CD till 2000 skivbolag runt om i världen och att sedan stå för advokater och dylikt vid ett eventuellt kontrakt. Det stod det iallafall i vårt kontrakt med TCB, men som du nu vet blåste dom ju förmodligen oss ganska rejält. Si) jag antar att det inte finns ett enda jävla skivbolag som hört vår demo, med undantag för ett eller två som vi skickade till innan TCB-fittorna norpade till sig vår DAT. Nu är det dessutom för sent att försöka skicka ut demon själva eftersom kvalitén på våra usla kopior inte ens skulle kunna passera som störningar på radion. Nja… det kanske var en lätt överdrift, men fan inte mycket! Förhoppningsvis kommer dock våran promo att råda bot på våra problem förutsatt att ljudet inte blir helt åt helvete kasst.

Skulle vilja påstå att ni hämtat ganska mycket av era influenser från diverse västkustband (In Flames, Dark Tranquillity, At the Gates…). Håller ni med mig?
— Jasså! Det skulle du vilja påstå. Nä jag håller inte med dig där. Hade du däremot sagt SENTENCED “North From Here”, TIAMAT “The Astral Sleep”, DISSECTION “The Somberlain”, INVOCATOR “Excursion Demise”, KATATONIA “Dance Of December Souls”, MERCILESS “Unbound”, UNANIMATED “In The Forest…”, DESTRUCTION “Infernal Overkill” och sist men inte minst S.D.I. “Satans Defloration Incorporated” (Hail yes!!!! /red) hade du varit närmare sanningen.

“Strängnäs”. Vad är det för ställe egentligen? Hur ser Metal-scenen ut där?
— Ja, du får väl komma hit och kolla läget nån gång. Det enda jag kan lova är att det blir metal i bandarn och ett sjuhelvetes spräck-krökande på äkta stålsvins vis. Metal-scenen består av oss, TORMENT, ENTROPY och ett litet hopp om att MERCILESS ska återbildas. Sen har vi ju förstås några blaskor också.

Försökte lite med att slå upp Xenofanes i lexikon, mindre lyckat… Vad betyder det och varför just Xenofanes?
— XENO(PH)ANES är namnet på den första vetenskapliga naturteorin, cirka 2500 år gammal. Vi håller dock inte med denna ganska fåniga teori utan vill hellre framhäva vår egen lilla teori. Så vi snodde helt enkelt namnet på ovannämnda teori och satte den på vår egen nitiska livssyn som vi så vackert predikar om i våra texter. Därav också bandnamnet XENOFANES. Stavningen ändrade vi för att minska risken för missförstånd.

Er gitarrist Danne har ju flyttat till Växjö vilket ligger 45 mil från Strängnäs. Kan inte tänka mig att ni repar lika aktivt som förr, blir det nån som tar hans plats som gitarrist eller tror ni att ni klarar er?
— Ja det stämmer, han tog sitt pick och pack och drog till dom mörka skogarna i Småland. Självklart medför detta vissa problem när det gäller repandet, men intensiv repning varannan helg håller oss flytande än så länge.
Hur det blir i fortsättningen beror nog på Dannes ekonomi. Det kostar ju en nätt liten slant att åka fram och tillbaka till Strängnäs två gånger i månaden. Si sådär en tusing eller nåt. Har man då bara studiebidrag på 600 pix i månaden som enda inkomst kan det lätt bli lite knapert i pluskan. Som tur är har Danne en rik morsa som han utnyttjar flitigt.

Vi har hört om er line-up och (förhoppningsvis) lite om er gitarrist Danne, men jag skulle vilja höra lite mer om de andra grabbarna i bandet. Sidoprojekt/jobb/fritid…?
— Till att börja med kan jag säga att vi alla fem är kraftigt alkoholiserade, varav jag och Danne är absolut värst nersupna, inte många hjärnceller här kvar inte! Kan också säga att ingen av oss har några sidoprojekt, såvida inte Danne har något hemligt sataniskt popband undangömt i dom Småländska urskogarna. Chansen är dock inte stor. Kan också konstatera att det är jag som är stålfarfar i detta hand med mina 24 år på nacken, varav jag har spenderat dom tio senaste åren i svettiga replokaler tillsammans med X antal band. Det mesta av min fritid går åt till att svara på brev och intervjuer. Däremellan super jag, såvida jag inte förenar nytta med nöje och gör båda sakerna samtidigt. Mina pengar tjänar jag på ett idiotiskt påfund som kallas Komvux.
Crille är en 21 årig arbetslös hippiejävel som utan problem skulle kunna gömma sin kralliga lilla kropp bakom en blyertspenna. Hans största hobby är att ligga i horizontalläge och gnida sönder små oskyldiga fjortis-fittor. Han har även en förfluten karriär som basist i HARMONY (nuvarande TORMENT).
Klabbe är en scitzofren finne på 20 år, hälften “metal” hälften “raggare”. Han livnär sig på att plocka ihop lastbilar på SCANIA. Även denna gosse är farlig för små blonderade flickor med ett IQ som en stampad pissmyra. Grabben kan dock konsten att väsnas i micken, bättre gaphals får man leta efter.
Mogge är en lat, rakad skinn-bög på 18 långa svåra år. Ojoj, nu ligger jag risigt till, men lite blodspill har ingen dött av! Hur som helst så pluggar Mogge. Men med vad har jag ingen aning om. Han gillar att glida omkring i sin morsas bil så mycket som möjligt. Grabben har nämligen lyckats ta körkort, hur fan det nu gick till?!! Han mutade förmodligen någon! Mogge är förövrigt enda eleven hos Frank Zappas gamla plåtdunkare, så jag får motvilligt erkänna att han kanske kan lära sig något han kan ha nytta av.

Hur ser det ut på live fronten? Jag vet att ni planerade att göra nån konsert nu på sensommaren, var kommer vi att få höra er och med vilka andra band?
— Den spelning som ligger närmast på planeringen är bokad till den 23 november. Är dock lite osäker på exakt var den blir någonstans, men i Stockholmstrakten blir den med all säkerhet. Andra band som är aktuella för denna spelning är GEHENNA, MÖRK GRYNING och VINTERLAND… med flera. Har dock ingen aning om det är dessa band som slutligen kommer att spela den dagen det är dags. Planeringar brukar ju ha förmågan att kunna ändra sig, men senast idag fick jag besked om att dessa band skulle vara ganska säkra, så vi får väl se hur det blir.

Skulle vilja höra lite om ert text- och musik-skrivande… Vem skriver text/musik och vad handlar texterna om, något budskap?
— Jag skriver näst intill alla våra texter. Danne har skrivit en text och det är “Sworn Oath”. Musikskrivandet brukar i allmänhet gå till så att jag kommer med en grundidé för uppbyggnaden, samt grundriffen. Sedan gör jag, Danne och Mogge alla sling- och komp-gitarrer. Efter det gör Crille och Danne alla basgångar. Sedan är det dags för Mogge att sätta trummorna, där vi andra bara hjälper till med synpunkter och förslag. Sången görs oftast av Mogge, men framförs och retuscheras av Klabbe, med undantag för körer som framförs av Mogge. Ett eventuellt solo spånas fram sist, om behov finns. Detta kanske låter som en lång och krånglig procedur, men det funkar faktiskt mycket smidigt i verkligheten. Angående våra texter och deras innehåll ligger det till så här. Dom är helt enkelt sanna profetsidor om att allt levande ska dö. Kortfattat kan vi säga att texternas budskap är att vi vill att allt och alla ska dö, inklusive oss själva. Kruxet är bara det att vi vill se allt annat dö först. Nää… men seriöst! Döden är något som alltid fascinerat mig och eftersom ämnet alltid kommer att vara aktuellt, så kommer den att fortsätta fascinera och inspirera mig till den dag jag upplever den.

Nu kommer vi till den lite mer ointressanta biten, men en fråga jag alltid velat fråga dig är hur det är att bo i samma trappuppgång som Rogga (Putrefaction/Merciless)? Blir det nåt hårdrocks-supande och hur går det egentligen med posten när vissa personer bara skriver t.ex. “Putrefaction ‘zine” och inte “Rogga”?
— Det kanske låter konstigt, men Rogga är nog den långhåriga snubben som jag ser minst av i den här stan. Men jag brukar se när han leker med sina ungar ute på gården. Han är nämligen en civiliserad tvåbarnsfar (jag tror det är två iallafall, men jag kan ha fel). Hur som helst är grabben jävligt reko, men av någon underlig anledning hamnar vi sällan på samma fester. Jag kan också tänka mig att han lägger ner mycket av sin fritid i PUTREFACTION.
Posten har faktiskt aldrig hamnat fel vad jag vet. Däremot finns det några som tror att dom kan gå via mig för att få en intervju eller ett låtsnack med Rogga. Dom vill alltså att jag ska lägga ett gott ord för dem, så att han svarar fort, långt och bra. Vad dom inte tycks förstå är att Rogga skulle göra det vare sig jag pratade med honom eller inte. Tror förresten inte att jag skulle kunna ha någon som helst inverkan på hur Rogga svarar. Så lyd mitt råd och skriv till Rogga direkt, istället för att försöka gå via mig.

Well, innan vi avslutar denna intervju måste vi höra lite om Xenofanes framtid.
— Vi ska bli bäst, störst och fullast, Nähä… inte det! Ja, då får vi väl klinka på och se vad framtiden har att erbjuda. En och annan fylla lär det iallafall bli. SKÅL!!!!!!!!!

Tackar för dina svar! Avsluta nu med något vettigt.
— TACK!