Jaha, då skall man komma på något att skriva i ingressen också. Jag hatar verkligen det här… Well, nästa intervju är, för er som inte lyckats tyda logon, med bandet INFERNAL GATES. De har nyligen fått ut sin debutplatta på X-treme Records som ni inte ska banga för att köpa. Har ni missat recensionen? Grrr… gå tillbaks och läs den först.

Tja Jan-Åke, läget? Senaste nytt angående Infernal Gates?
— Hallå hallå. Läget för närvarande är att vi väntar på CDreleasen och letar spelningar, vi håller även på med nya låtar.

Well, ni är kanske inte direkt ökända, så lite bakgrund vore utmärkt.
— INFERNAL GATES bildades 1992 av Jonas Gustafsson (trummor), Stefan Sundholm (sång, keyboard) och Anders Hagerborn (bas). Line-up’en blev komplett senare samma år när dom två gitarristerna Johan Hedman och Jan-Åke Österberg gick med i bandet.
Under 1993 spelade vi några lokala gigs och i december ’93 släppte vi våran debut demo “In Sadness…” som innehöll tre låtar, “The Veiled Sky”, “In Sadness We’re Born” och “My Kingdom Of Beauty”. Debut demon gav oss stor uppmärksamhet i underground kretsar och banade väg för våran andra demo “The Gathering Of Tears” som släpptes i maj ’94. “The Gathering Of Tears” innehöll tre nya låtar, “Remembrance Of Things To Come”, “A Void Unsealed” och titellåten “The Gathering Of Tears”. Demon fick bra respons och recensioner över hela världen.

Ni har, får man väl säga, ganska nyligen signat för nyuppstartade X-treme Records. Hur lyder kontraktet? Är ni nöjda med det de gjort för er hittills?
— Kontraktet är på två fullängds CD och det är vi mycket nöjda med. Det har varit lite förseningar men sånt händer och det verkar som om det är på gång snart. Joel och grabbarna på X-treme Records sliter och kämpar för att den skall släppas snart.

Er första release har ju inte kommit ännu, så du kan väl ta och berätta lite om den.
— Vår debut kommer att heta “From The Mist Of Dark Waters” och innehålla åtta låtar, “Greet The Storm”, “In Times Of Sculptured Shadows”, “Under My Wings”, “Ember Of Illusions”, “The Gathering Of Tears”, “A Void Unsealed”, “The Son Of Ancient Gloom” och “Remembrance Of Things To Come”. Längd cirka 50 min. Det är jävligt svårt att beskriva musiken men vi tycker att Joel formulerade det bra på våra flyers: “Atmosfärisk och melodisk mid-tempo death metal, med en mix av folk/emotionell mörk romantism”.

Skivan är inspelad i för mig en ganska okänd studio, Källgren. Vad fick er att välja denna studio? Vilka andra metal-band har spelat in där? Vad tycker du själv om inspelningen?
— Vi har alltid använt studio Källgren, även våra två demos är inspelade där. I början var det för att det var billigt men nu också för att vi trivs där och att det är en skön miljö att jobba i. Även p.g.a. att inte så många death-band spelar in något där så vi får ett någorlunda eget sound. Inga nämnvärda band har spelat in där tidigare. Med tanke på de knappa resurserna så är vi nöjda med vad vi åstadkom.

Era influenser tycks vara ganska spridda… Första låten på skivan har en viss KING DIAMOND klang över sig och någon av de sista låtarna låter väldigt IRON MAIDEN. Håller du med mig? Vilka är era influenser?
— KING DIAMOND och IRON MAIDEN är två av många grupper vi lyssnar på så det är möjligt att vi influerats av dom. Det är svårt att nämna alla band vi lyssnar på och kan ha influerats av.

För en tid sedan skulle ni ha släppt en mini-CD på ett polskt bolag kallat Massive Records. Vad var det som strulade till sig? Finns det några andra bolag ni varit i kontakt med?
— Massive Records var väldigt intresserade ett tag, men sen blev det strul med andra band som dom signat, bl.a. VADER. I och med detta så dog det bara ut. Vi bestämde oss för att inte kontakta fler bolag innan vi hade material till en fullängds-CD.

Berätta lite om era demos. Hur ser du på dem idag? Hur var responsen då ni släppte dem? Hur skiljer dom sig från ert nya material? Något ni fortfarande lyssnar på?
— Inte mycket att säga om första demon “In Sadness…”. Bra första demo men inte speciellt originell. Andra demon “The Gathering Of Tears” är vi betydligt nöjdare med och det är därför alla tre låtarna är med på CD’n. Vi har nästan enbart fått bra respons för det vi gjort. Det nya vi gjort är typ samma som “The Gathering…”. Tempot har kanske höjts något och låtarna har förmodligen fått intressantare uppbyggnad.

Lyssnar du på något icke metal band? Vad är din åsikt till black metal?
— Inte band men mycket klassisk musik. Det finns många bra black metal band men det finns även många dåliga som hakat på för att det är inne och trendigt en tid nu. Men så länge musiken är välspelad och banden seriösa så är det helt OK.

Jag vet inte så mycket om er, så kan du ge mig en rolig kommentar om varje individ, tack.
— Jag: Grabben med i särklass sämsta humor.
Stefan: Förläst och rolig grabb. Har läst nästan allt tror jag.
Jonas: Bangar nästan aldrig för nåt bus.
Johan: Nyklippt militär. Framtidens Norman Schwarzkopf.
Anders: Har alltid nåt fånigt i bakfickan och är den som alltid säger emot alla i alla diskussioner.

Hur ser du på vår svenska underground (finns det fortfarande en)? Något speciellt band du skulle vilja lägga in ett gott ord för?
— Det öser ju inte ner bra band i Sverige precis, men det finns ju några begåvade killar i Gävle som spelar i FORLORN som gör bra musik men inte har fått den uppmärksamhet dom borde.

Jag såg att ni bodde ganska utspritt. Hur funkar egentligen repningarna? Är ni ett 100% seriöst band? Hur ofta repar ni?
— Vi repar på söndagar och det funkar bra. Det är väl egentligen bara Johan som bor långt bort (5 mil) men det är nästan aldrig problem. Vi är 100% seriösa och lägger ner mycket tid och tanke i vår musik. Alla bidrar med idéer och vi gör inget klart om inte alla är nöjda.

Ni började redan ’92, men hade ni inte något innan det? Har ni några sidoprojekt idag?
— INFERNAL GATES är det vi startade med och det som alltid kommer att vara huvudprojektet. Det är egentligen bara Anders som för tillfället spelar i ett sidoprojekt som spelar KISS och THIN LIZZY covers.

Ni är nog ett av de få band som lyckats hålla samma line-up sedan ni startade. Har det aldrig varit några tvister?
— Vi har klarat oss ifrån tvister och bråk. Vi funkar jävligt bra ihop och vi har inga planer på att bryta upp.

Kil, vad är det för nåt ställe egentligen? Blir det nån supa?
— Jag bor inte i KIL, (dessa frågor var egentligen ämnade åt Stefan, som givetvis bor i Kil. Hmm, har inte jag gjort bort mig med samma fråga innan? Kolla in FUNERAL MIST intervjun i #1! /red) men det är totalt värdelöst. Precis som hemma i Forshaga. Dom andra i gruppen brukar åka till Karlstad och supa rejält och ofta, men jag har inte riktigt råd att hänga på. Hatar inte du också alla jävla räkningar?

Några av er tycks ha åkt in i lumpen. Vad har ni för åsikter om lumpen. Gjorde ni inte nåt för att slippa?
— Johan ligger inne nu, Stefan och Jonas har gjort lumpen redan men jag och Anders fick frisedel. Johan verkar trivas för tillfället… varför? Han har även klippt sig… varför? Konstig grabb.

Hur ser det ut på live-fronten? Gjort något nämnvärt gig på senaste? Vilka band har ni spelat med?
— Vi har inga spelningar på gång men vi letar. Vårt senaste gig vari Göteborg, en spelning som bolaget anordnade med bl.a. INVERTED och SORHIN. Band vi spelat med är t.ex. LEUKEMIA, MEMORY GARDEN, THERION och FORLORN.

Hur ser framtiden ut för Infernal Gates?
— Vi jobbar med nytt material till nästa CD och väntar med spänning på att få se vilken respons vår första CD kommer att få. Vi hoppas även att det ska kunna bli någon form av turné med bolagets signade band.

Well, kommer inte på fler frågor… Tackar så mycket för dina svar. Var nu schysst och avsluta på något vettigt sett
— Ave och må ditt ‘zine sälja mången upplaga. Det var nice att höra från dej.