IN FLAMES har varit med ett tag nu och för de flesta är de ganska välkända. Tror därför inte de behöver någon närmare presentation. Senaste releasen var “The Jester Race” och de väntas i april i år spela in ny platta. Annars står väl det mesta i intervjun, så varsågoda och läs… Bassisten Johan Larsson har svarat på frågorna.

Får väl line-upen, tack!
— Hej! IN FLAMES besättning är följande:
Johan — bas
Jesper — gitarr
Björn — trummor
Anders — skrik
Glenna — gitarr

Ny sångare, hur fungerar han med bandet? Kommer ni att behålla honom?
— Självklart kommer han att stanna, han fungerar mycket bra — som handen i handsken. Han kommer med många bra och originella idéer och han har varit med i över ett år nu, så han är en femtedel av IN FLAMES.

Ni gick över från den lite mer trendiga skriksången till den lite mer extrema… Är det så ni vill ha det? Hur tror du reaktionerna blir? Tror du inte det kan påverka den kommersiella biten?
— Det stämmer, det är lite mer pong i skrikandet nu — han jobbar mer med magen. Reaktionerna har varit bra hittills. Det kommersiella skiter vi fullständigt i. Vi gör precis vad vi vill när det gäller musikstil. Vi kommer aldrig att anpassa oss till vad någon/något säger. Vi gör den musik vi för, vare sig den säljer två plattor eller två miljoner plattor. Det känns mer äkta så.

Hur har responsen på “The Jester Race” varit? Blev den vad ni tänkt er? Vad är det ni anser ha utvecklat?
— Responsen blev bättre än väntat. Den har sålt mellan 25000 och 30000 än så länge, tror jag. Och det är väl en siffra som vi inte trodde då. Vi har två nya medlemmar (ej nya nu förresten), så Björn skriver mycket musik och Anders skriver texter, så det är väl en positiv utveckling.

“The Jester Race” blev först släppt i Japan. Varför? Har det påverkat er negativt eller positivt? Hur har responsen varit där?
— Japanska bolaget ville släppa skivan minst en månad före annan utgivning. Sen släppte Nuclear Blast den och de ville göra rejält med reklam innan de släppte den, så det tog lite tid.
Responsen i Japan har varit kanon. De verkar digga den och förhoppningsvis åker vi dit snart.

På “Japan-releasen” hittar vi också en annan utsida. Varför väljer man att göra två utsidor till samma platta? Hur får jag tag i den?
— Det var japan-omslaget som var tänkt från början. Nån i kedjan layout/tryck gjorde en supermiss, så omslaget suger.
Nuclear Blast diggade inte omslaget något vidare, så de ville ha ett tecknat. OK sa vi! Men bara om “the king”, Andreas Marschall, gör det. och så blev det. Jag antar att man måste beställa den från Japan om man vill ha tag i den.

Ni var nere och hälsade på hos Berno till nya skivan… Varför blev materialet ni spelade in där aldrig släppt? Eller var det bonuslåtarna till japan-releasen ni spelade in?
— Vi var nere och testade en studio i Malmö, Berno Studios. Vi spelade in två låtar med Jocke (ex. MARDUK) på skrik. Sen spelade vi in fullängdaren i Fredman och japanerna ville ha bonuslåtar, så det fick bli “Berno-låtarna”. Det är två låtar som är med på skivan fast i demoversion.

Även nu i oktober var ni nere hos Berno. Ryktena nådde mig att ni spelat in en IRON MAIDEN cover och två andra låtar. Vad är detta till?
— “Murders In The Rue Maurge” till en japan-tribute. ARCH ENEMY, NAGLFAR och DARK TRANQUILLITY är några av de andra banden till den. Vi spelade även in en egen ny låt, “Episode 666”, till en Nuclear Blast comp.

Titeln “The Jester Race” lyckades jag luska ut, med en glimt i Close-up, att ni menade något i stil med “maskinen överlever människan”… Är detta något ni tror på? Är IN FLAMES kanske lite konservativa?
— Vi är då inte det minsta konservativa. Vi finns till och med på digital hemsida:
WWW: http://home2.swipnet.se/~w-23621/
E-post: inflames-johan@swipnet.se

Nytt bolag. Är Nuclear Blast vad ni tänkt er? Hur är relationen till dem jämfört med den ni hade (har) med Wrong Again?
— Nuclear Blast är vi väldigt nöjda med, än så länge. De har gjort mycket bra ifrån sig. Vi pratar och faxar och e-postar med dem varje dag, så vi har bra koll på varandra. Vi pratar nästan aldrig med Wrong Again längre, de har inte hand om mycket längre. Vi ringer när de inte betalar ut royalty.

Ni ligger ju kvar på Wrong Again på ett sätt. Hur är det fördelat mellan bolagen?
— Wrong Again har Japan och Sverige, Nuclear Blast har resten av världen. Vi är bara licenserade till Nuclear Blast är så länge, men efter nästa skiva så är vi fria från Wrong Again och då får vi se om vi går till Nuclear Blast eller något “annat” skivbolag.

Det var meningen att ni skulle ut på turné med DERANGED. Vad var det som gjorde att den inte blev av? Vem var det som klöddade?
— Va fan, det blev strul med att vi skulle spela in eller något och vi talade inte om det för dem i tid, så de blev rejält sura. Jävligt dålig stil av oss, håller jag med om. De pratar fortfarande inte med oss.

Nu sedan ni blivit signade på Nuclear Blast har ryktena nått mig att ni ska ut på en mindre turné med bl.a. DISSECTION, DIMMU BOGIR, SATYRICON och NIGHT IN GALES i januari ’97. Hur långt/länge sträcker sig turnén och vad tycker du om banden ni ska ut med? Finns det spelningar inbokade före denna kanske?
— Jag tror att vi skall ut med DISSECTION och CRADLE OF FILTH i mars, det är mer eller mindre bestämt. Sex spelningar, vet ej var, men det blir väl Tyskland antar jag. Vi tycker att det skall bli jävligt kul. Vi diggar båda banden stenhårt, så det blir kul att höra dem live varje kväll.
Det skiljer sig ju ganska mycket i musikstil mellan dem och oss, men det blir nog bara bra att publiken får lite variation.

Hur går det med sidoprojektet, AGENT ORANGE? Eller har ni bytt namn nu? Vilka medverkar?
— Glenna och Jeppe medverkar från oss. De släpper en mini nu i vår. Jag hoppas de skiter i det bandet sen, de ligger på Wrong Again och vi behöver våra medlemmar.

Berätta lite om ert heavy-metal sidoprojekt. Är det seriöst, kommer vi att få höra något från er i framtiden? Vilka är det som medverkar?
— Jag är ej med där längre, Jeppe och Glenna där också. HAMMERFALL, de spelade in sin debutskiva för några veckor sen, den är så jävla bra. Fy fan, bästa metal jag hört på länge — råbra vanlig sång. Köp den, det är en order!!!

Nuclear Blast verkar satsa hårt på er, såg att det fanns en hel del “plagg” att beställa. Vad har ni egentligen till salu?
— Ohhh, det är en hel del nu, efter turnén blev det en del nya turné T-shirtar och munkjackor. Vi har tre T-shirts, två munk-jackor, tre longsleeves, metal pins och lite sånt.

Är detta något ni ser som positivt, det kanske blir ett par mjukisbrallor till er också, eller?
— Japp, det får vi hoppas. Vi tycker det är skitkul när det dimper ner avier i brevlådan — och det kommer nya saker från Nuclear Blast hela tiden. De har ju mailorder, så de gör mycket tröjor och sådant. Kul att ha och så tjänar man ju en hacka där också.

På “Subterranean” sjunger Henke Forss (DAWN). Tycker definitivt inte den nya sången är mindre bra — snarare tvärt om, men vad var det som fick er att inte behålla honom?
— Han var bara sessions medlem, och skulle bara vråla på den skivan, så var det planerat. Han var aldrig medlem i IN FLAMES utan höll på med sitt band DAWN. Vi är tacksamma att han ställde upp på “Subterranean”, bockar och bugar Henke.

Well, kommer inte på fler frågor. Något att tillägga?
— Tack som fan för intervjun, det var trevligt att svara på den. Lycka till med ‘zinet! Ny skiva med oss spelas in i april, så den kommer väl nån gång i sommar. Köp allt med oss och till er som redan är ägare av något IN FLAMES alster — tack som fan!! Skål och hej.