Ho ho ho… Att ha en hemsida på internet ger en väldigt många möjligheter och roliga stunder. Bland annat när man får brev från folk som just den här mannen. Hur hittade han vår sida?? Givetvis slog mig tanken direkt att jag kunde köra en intervju över nätet (så får man ju svaren direkt inskrivna i datorn också, hehe) med mitt absoluta favoritband EDGE OF SANITY. En intervju blev det och här har ni svaren. Håll till godo!

Tjena Swanö! Hur mås det så här i dagarna efter julmaten?
— Lika fet som vanligt + att jag är ännu mer stressad än normalt. Har extremt mycket att göra de närmaste veckorna och känner nån slags ångest vilket jag antar händer alla konstnärligt inriktade människor då och då.

Den första självklara frågan är ju såklart: Varför lägger du ner Unisound!? Vad ska du nu livnära dig på?
— Jag har fick nog av Unisound för väldigt länge sen. Det gick upp för mej runt början av 1994 att det här inte var någonting för mig att hålla på med, men vad fan skulle jag göra i stället? Jag bestämde mej för att hålla ångan uppe och försöka en gång till.
Jag fumlade in i semi-proffs träsket och började tänka som värsta audiofilen och köpte prylar mer efter hur den varpå pappret än beroende på hur den lät. Givetvis satte det sina spår d.v.s. allt lät skit. Då började jag skylla på allt annat än mig själv och till slut beslöt vi oss för att flytta till Örebro och låta studion få en total nystart, fast vad hjälpte det, allt lät bög ändå. Det kanske lät OK men det kändes inte som att det var det soundet jag ville ha och det var inte värt allt slit med inspelningar och bokföring etc. för vad jag lyckades åstadkomma. Sen började dessutom ABYSS få ett gott rykte, vilket Peter mer än förtjänar. Han är en super hjälte, och då kände jag att min plats i studiorummet var totalt fel eftersom folk kunde åka dit och få mycket bättre sound för samma pengar. Precis i den vevan var jag inne på Musikbörsen om shoppade saker som vanligt (kleptoman, fast jag blir fakturerad). Då frågade Lasse (min blivande chef) om jag ville börja jobba där eftersom en snubbe skulle sluta, jag svarade ja utan att ens tänka efter en sekund. Sen dess var det bokningsstopp och jag håller i skrivande stund på med att fysiskt sätt riva hela skiten, det är total skönt. Hoppas du har fått lite klarhet. I grund och botten: Jag vill inte göra band besvikna med min inkompetens. Om någon tycker jag är bättre än Tägtgren är han dum i huvudet så sluta tjura, åk till Abyss istället. Pärlby är världens centrum.

Ni har just varit och spelat in er nya platta “Infernal” i ABYSS. Varför lämnar ni att spela in i Unisound bakom er? Ni har ju trots allt fått ett ganska speciellt sound där och du skulle ju inte lägga ner studion från i slutet av januari. Blir det stor skillnad ljudmässigt på det material ni just spelat in i ABYSS?
— ETT: Jag är urless på att agera både producent, tekniker och musiker samtidigt, det blir så jävla splittrat allting. Jag kasserar coola idéer eftersom det är för jobbigt att fixa tekniskt, jag släpper missar eftersom jag i stressade stunder tror på det urdumma ordspråket “det ordnar sig i mixen”… etc.
TVÅ: Personligen anser jag att det enda coola vi någonsin åstadkommit i min studio är gitarrljudet på “The Spectral Sorrows” resten suger skit jämfört det krossar ljudet vi har på “Infernal”. Tägto rules, som sagt!

Hur var det att arbeta med Peter Tägtgren nu när ni annars skött allting själva? Var det ett lyckat val att välja ABYSS? Var det nånting som sket sig ordentligt under inspelningen eller gick allt som smort?
— Allt flöt på något helt bisarrt bra. Jag hade med mej en digital workstation som, vi tankade över grunderna i så vi kunde fortsätta spela in när Tägto gick hem och putsade sina KISS guld/platina plattor! Vi hade jävligt kul i de sammanlagt sju dagarna vi var i Grangärde/Pärlby och om vi gör nån mer platta nån gång är det total gjutet att återvända till Abyss. Till och med min röst höll. Jag är svinaktigt nöjd med alla mina prestationer på plattan. Kalas helt enkelt.

Ni har bytt stil en del, men det låter trots allt fortfarande E.O.S. Från pure death metal till lite mer, om jag får säga så, annorlunda death med en melodiös/progressiv ton över sig. Vad kommer nya plattan att erbjuda? Samma stuk som “Crimson”, eller? Blir det fler än en låt, hehe?
— Jag kan ge dig en snabb låtöverblick, i alla fall på de låtarna jag skrev:
“15:36”
Musikaliskt är den jävligt tung och groovy med rå-melodiös sång i verserna och dö-bög sång i refrängerna Anders Jakobson (HYMEN… etc.) skrev texten och det innebär alltså att jag t.o.m. är nöjd med texterna!!!
“Forever Together Forever”
Är en ganska typisk Swanö death låt. Genom-melodiös och dö-bög sång rakt igenom. Total catchy!! Min favorit growlare Micke Åkerfeldt står för lyriken till denna melodi.
“Losing Myself”
Plattans potentiella tracks etta. Lite mörkare goth körsång genom hela låten. Låter som “Black Tears” fast dock ej lika punkig. Den låten som jag gillar mest. Jonas Renkse/KATATONIA skrev den trevliga texten, tack Jååånas.
“The Last Song”
Den enda låten jag skrev texten till, handlar om hur jag kände inför den här plattan och förklarar lite varför jag överlämnade textförfattandet till mina goda vänner. Musikaliskt rätt offside. Part I är akustiskt piano, cello och E-bow och riktigt super vacker sång som sedan övergår i part II som är ett “My Bloody Valentine” inspirerat 2 ackords mangel parti med lååångt E-bow solo, som sedan övergår i ett bizart tubakvartettoutro inspelat i en korridor på Musikhögskolan (dom vet inget om… låter helsjukt, tror inte dom kan spela tuba!!)
“Hell Is Where The Heart Is”
Larsson/TRAUMATIC skrev texten. Musikaliskt jävligt genomarbetad, första låten jag skrev till plattan och den har fått en hel del total renoveringar men nu är den äntligen i fast form på CD. Jävligt gungig, lite i stil med bortglömda “The Sinner And The Sadness” från “Purgatory Bengtsfors” plattan. Med lite vackra solon och sånt. Helt enkelt bra!!

OPETH verkar ju vara ett av både ditt och din hustru Åsa’s favoritband. Vad tycker du om nya plattan? Sjunger Micke gästsång på “Infernal” också? Vad var egentligen anledningen till att han sjöng gästsång på “Crimson”?
— Jag ville ha en råare röst än min egen på de mer snabba och arga partierna och jag visste redan innan att min röst skulle vara total slut redan halvvägs in i mina delar och om jag nu skulle ha behövt sjunga ännu argare än vanligt skulle det ha låtit som en kastrerad gurkförsäljare som just förlorat EM i Yatzy på en campingplats i Hunnebostrand. Och det ville jag ju inte… Så det bidde Mike på sång + gitarronani. Mike sjunger inte på nya plattan. Däremot sjunger Drette på två av sina låtar, med ett lite annorlunda stuk än förut, lite Rogga i MERCILESS, Mille/SADUS typ. Coolt som hästen.

“Crimson” är en platta som är väldigt högt värderad i min skivsamling. Hur har övriga världen reagerat på denna plattan? Hur mycket har den sålt?
— Crimson sålde 2000 på en vecka i Sverige, senaste siffran i Europa var 19.000. Rätt OK tycker jag, för en så jävla flummig och hastigt ihopslängd platta.

Dock måste jag vara ärlig och säga att “The Spectral Sorrows” är ert bästa skivsläpp. Håller du med mig? Vad anser du själv om den plattan? Hur har den sålt förhållande till de andra släppen?
— Tyvärr försvann “Unorthodox”, som jag gillar bäst, spårlöst. “The Spectral…” gillar jag inget vidare. En totalt splittrad platta. Några låtar från replokalen, några totala stress-ihopsläng, nån HC låt, nån Goth låt. Den röda tråden är totalt försvunnen. Kul att du gillar den, det var den som banade väg för var vi står i dag. Jag gillar den dock inte.
Det balla gitarrljudet tas ut av det super bög-kassa virvel ljudet… huua…

Ni verkar ha börjat spela live igen, men jag har inte hört något från era spelningar. Däremot har jag hört att ni ställt in minst två stycken. Kommer vi någonsin få se EDGE OF SANITY spela live igen?
— Jag vet inte!! Jag kommer aldrig lira live igen. Jag har sagt åt dom att fixa en live sångare om dom vill ut och kröka gratis på vägarna. Jag är trummis i själen och lider varje minut i rampljuset. Orsaken till att vi ställer in är för att jag inte har tid. Dom andra ringer och frågar om jag kan lira. Jag säger att jag ska kolla, då säger dom ja till-arrangören, sen kan jag inte och då ställer vi in. Vi gjorde en 10 dagars turné för tyskjävlarna i maj, det var rätt OK.

EDGE OF SANITY är ju inte ditt enda band, vilket de flesta vet. Ta och redogör för vilka band du spelar i och vad ni spelar.
— Se bifogad lista… ho, ho!!

FÖRKLARINGAR
D = DRUMS
V = LEAD VOCALS
GV = GUEST VOCALS
BV = BACKING VOCALS
C = CHOIR VOCALS
G = GUITAR
GG = GUEST GUITAR
B = BASS
K = KEYBOARDS.
DP = DRUM PROGRAMMING

Vinyl + osläppt material där jag är medlem i projektet
• WOUNDED KNEE “Feelings” (DR, BV) LP
• ULAN BATOR “På Rätt Spår” (DR, BV) 7″
• VOLUME 1 O (V, G); WOUNDED KNEE (DR) samling
• TOM NOUGA “Titta Först På När Jag Dansar” (DR, BV) 7″
• WOUNDED KNEE SATOR… etc. (DR) split 7″
• WOUNDED KNEE med COUCH POTATOES… etc. (DR) split 7″
• ROUTE NINE “?” (G, B, V, K) 7″
• WOUNDED KNEE “Searching” (DR) 7″
• SUBWAY MIRROR “Wisepope” (V,G) CDS “Total Terror” (G,V)
• NIGHTINGALE “Childhood Revistited” (DP,V,G,K) CDS

CD’s där jag är medlem i projektet
• UNICORN “Ever Since” (V, DR) “Emotional Wasteland” (V, DR)
• INFESTDEAD “Killing Christ” (CDS) (DP, G, K) “Hellfuck” (DP, G, K)
• PAN-THY-MONIUM “Dawn Of Dreams” (B, K) “Khaooohs” (B, K) “Khaooohs & Kon-Fus-Ion” (B, K) “Dream II” (CDS) (B, K)
• NIGHTINGALE “The Breathning Shadow” (ALL) “The Closing Chronicles” (DR, V, G, K)
• EDGE OF SANITY “The Spectral Sorrows” (V, K) “Until Eternity Ends” (CDS) (V,G,K) “Purgatory Afterglow” (V, G, K) “Crimson” (V, G, K) “Unorthodox” (V, K) “Nothing But Death Remains” (V, K) “Infernal” (*)

CD’s där jag är gästmedlem i projektet
• DISSECTION “The Somberlain” (GV,K)
• MACERATION “A Serenade Of Agony” (GV,K)
• THERION “Theli” (GV)
• DIABOLICAL MASQUERADE “Ravendusk In My Heart” (DP,BV,GG,K) “Cloaked By The Moonshine Mist” (DP,GV,K)
• DARK FUNERAL “Dark Funeral” (CDS) (DP)
• DARKIFIED “A Dance On The Grave” (CDS) (GG,K)
• 59 TIMES THE PAIN “20% Of My Hand” (GG)
• FERMENTING INNARDS “Drowned” (GV,GG,K)
• FLESHCRAWL “Impurity” (BV,K)
• GODGORY “Sea Of Dreams” (K)
• GODSEND “As The Shadows Fall” (GV,K) “In The Electric Mist” (BV,K)
• GHOSTORM “Frozen In Fire” (BV) “Black Box” (GV)
• KATATONIA “Jhva Elohim Meth” (CDS) (BV,GG,K) “Dance Of December Souls” (K,DP) “Scarlet Heavens” (SPLIT CDS) (K)
• MILLENCOLIN “Skauch” (CDS) (C) “Tiny Tunes” (C,K,GG) “Da Strike” (CDS) (C) “Story Of My Life” (CDS) (P) “Life On A Plate” (C)
• LUCKY SEVEN “Loveleavable” (K)
• LEUKEMIA “Grey Flanneled Souled” (BV,GG) “Love” (*) (BV)
• MARDUK “Opus Nocturne” (K)
• ABRUPTUM “I” (DR)
• NECRONY “Pathological Perfomances” (BV,GG) “Necronysicm” (CDS) (OG)
• OVERFLASH “Threshold To Reality” (DP,K)
• OPHTHALAMIA “Journey In Darkness” (K,GG)
• PROBOSCIS “första plattan” (*) (GV)
• UNDER BLACK CLOUDS “As Darkness Falls” (GG,K) “De Infernalis” (*) (GV, K, DP)
• EXHUMATION “första plattan” (*) (GV)

Vinyler där jag är gästmedlem i projektet
• HARVEY WALLBANGER “Sick Jar Of Jam” (12″)
• F.Z.Ö. “Den Felnade Länken” (7″)

Demos där jag var bandmedlem som hade åtminstone ett seriöst släpp med omslag.

Medlemmarna (förutom mig själv såklart) som är inkluderade i dessa projekt:

BL – BENNY LARSSON
RI – ROBERT IVARSSON
RK – ROBERT KARLSSON
VL – VELO RYTSY
TS – TONY SÄRKKÄ
TH – TIMO HAGSTRÖM
CB – CHRISTER BROMS
AL – ANDERS LARSSON
KJ – KJELL JOHANSSON
MB – MICHAEL BOHLIN
ÅS – ÅSA SWANÖ
HD – HENRIK DAGMALM
AM – ANDERS MÅREBY
PE – PETER EDWINZON
PR – PER RUNESSON
MH – MORGAN HÅKANSSON
RA – RIKARD ALRIKSSON
DW – DAN WALL
AJ – ANDERS JAKOBSON
SN – SAMI NERBERG
JS – JANOS SCIJARTO
AA – ANDREAS AXELSSON
MA – MARTIN AHX
FO – FREDRIK OHLSSON
JT – JIMMY THUNLIND
MÅ – MIKE ÅKERFELDT
PL – PETER LINDGREN
AN – ANDERS NORDIN
AL – ANDERS LINDBERG
RB – ROBERT MIS
JR – JOHN REDFERN
LW – LUDWIG WIXTRÖM
CS – CHRISTER SVENSSON
RG – ROBERT GUSTAFSSON
DS – DAG SWANÖ
IS – INGJALD SWANÖ
KP – KENTH PEDERSEN
RP – ROGER PERSSON
HK – HENRY KIEKSI
RL – ROGER LEVIN
RI – ROB IVANHOE (RI)
WR – WILLIE RITCHIE (VR)
BL – BEN LARRY (BL)
DC – DANNY COBRA (me)
S – SNOPP (PE)

• UNICORN (AM, PR, PE) (progressive)
“A Collection Of Worlds pt 1” “Tunes For The Stork”
“A Collection Of Worlds pt 2” “The Wierdest Of Tales” “After Before”
• PAN-THY-MONIUM (RK, BL, RI) (Bizarre death)
“…dawn”
• O (:the circle) (FO, VR, PE) (indie, pop)
“Prime”
“Golliwog”
“RaQ”
• SUBWAY MIRROR (FO, VR, PE) (indie pop)
“JpP”
• ULAN BATOR (CS, VR, AL, RG) (punk)
“Gumicancer”
• BREJNDEDD (MB, CB, TS) (Joke core)
“Ugly Tapes”
“Born Ugly”
• STYGG DÖD (RI, BL) (Fun Black)
“Välkommen Till Helvetet”
“666+våld”
• EDGE OF SANITY (SN, AA, AL, BL) (Death)
“Euthanasia”
“Immortal Rehearsals”
“Kur-Nu-Gi-A”
“The Dead” (promo)
“Dead But Dreaming” (promo)
• GHOST (AM) (Pop/Rock/Heavy)
“Djävuls Triangeln”
“Hollywood”
“Solens Söner”
• TOTAL TERROR (BL) (Crustcore)
“Total Terror”
• STEEL (MÅ, PL, AN) (Heavy Metal à la ‘1985)
“demo 1 1996”
• ORCUS/MASTICATE (AJ) (Death)
“Desecration”
• INCISION (TS) (Bizarre sex metal)
“Perverted Possession”
“Infest Incest”
“Demo III”
• TÄRJANTULLE (TS, TH) (Grindcore)
“Nässvett”
“Näsgodis”
• ROUTE NINE (AJ) (Death/Alternative)
“Disrupted Vacancy”
“Third Session”
• MANFRED VILLES (RI, BL) (pop)
“Drömmar Om Dig”
• CRYPTIC DEATH (KP, BL, VR) (Grindcore)
“Blasphemy”
• OUTCOME (pop hardcore)
“Doin’ Asia”
• KARABOUDJAN (weird fusion metal) (DS, JT)
“A Tribute To Tintin” (*)
• MOROT (Columbian Black/Death)
“Keeper Of The Graveyards” (RI, BL)

Andra band där jag har varit medlem som repat åtminstone en gång. Första spalten är band som är dokumenterade på kassett.
• R & J & THE MAN-MACHINE (Rap/techno) (RK, JS)
• AGA (Psycho music)(SN)
• RAVE (Instrumental house) (AM)
• ARG VARG (Weird music) (BL, RI, RK)
• ROBERTS TRALLKVART (Weird music) (RI)
• CANTANKEROUS ABC-ESS (Grind) (VR, BL)
• ABSCESS (Thrash) (RI, AA, VR, BL)
• BULTKÄZTERS (Free form Death) (RI)
• PEDESTRIANS (Hardcore) (BL)
• ARGENTUM (Pop) (AS)
• MERRY MY TIGER (Shoegazing) (FO, MA)
• K-ULAN (Punk)
• DISKA/MIMYSELFENDEYE (hardcore)
• MORION (Shoegazing)
• HI-TECH (Techno)
• SMYGEHUK & THE JANGLERS (Punk) (AA, VR)
• DARKCIDE (true death!)
• WINTERCURE (Death) (AS)
• KILL (Black/Death) (RK)
• CARESS INTO OBLIVION (Celtic Frost music) (BL)
• FORDZ (pop) (DS, IS)
• HELL (Black metal)
• MALFEITHOR (Black Metal) (AL, TS, TH)
• USERS GUIDE TO VINTAGE DEATH METAL (Guess what) (AS, JR)
• NEVERMIND (Grunge) (AA)
• STEN KÅT & PER VERS (Immature music) (LW)
• ERLAND (Moody music)
• SKYLIGHT (Moody music) (AM)
* DAN KRISTEN (Pop)
• BUFFALO DAN (Buffalo Tom covers)
• DAG & AAG (Techno remixes)
• DOOM/DECAY/MORTIFY (Death)
• CARBUNCLE (total grindcore) (RA, AJ, DW)
• SIXTEN & SÖLVE (doom) (ÅS)
• STUDIO CHECKING PROJECT (Death) (AJ)
• ICARUS (Hardrock) (PE, AM, PR, BE)
• PULTNARP (Weirdcore) (TS)
• ANATHEMA (Death)
(phhuu… hade det inte varit bättre om du skrivit vilka band du inte spelar i? /red)

En repning/inspelning (inte tillgängliga längre)
• DESECRATION OF CHRIST (Black Metal) (AS, AA, BL)
• SNÖRBE & KAFFEKASK (???) (AM)
• MAAH (Free form jazz) (AM)
• OVER ALL KINGS (Pop) (AM) *CARNAGE (Death) (TS, TH)
• OÖÖAAARRGAAX (Noisecore) (TS)
• PICTURE AN ASS FULL OF PEDESTRAINS FROM THE TWILIGHT ZONE IN DISGUISE (noise) (CB)
• ZTUREX (pop) (AL, KJ)
• LASSE LISA (Pop)
• SLUMLORD (Thrash) (CB, RM• HD)
• ATTENTION (Disco) (MB)
• ABHOR (Black) (TS TH)
• SKRAMMEL (punk) (AJ)
• BLUE ANGEL (AOR) (BL, WR, RI, S)
• SADISTIC SPAM (Noise/ Death/Doom) (TS, TH)
• ERRATIC RADIATIO N (Thrash) (SN)
• ASLAN/GANDALF (Progressive) (PE)
• TAKE ME AWAY (Thrash attempt, 1984!!) (AM, RL)
• KING OF CARRION (Old death) (BL, VR)
• REDAMNATION (Black) (MH)
• GERMAN DEATH METAL BAND (RI)
• PULTE (Free form Death) (TS, TH)
• 7th GRADE THRASH PROJECT (thrash) (BL, HK, RP)
(Phuuu!! /red)

NIGHTINGALE har ju ganska nyligen gett ut sin andra platta. Hur går det för den? Hur många exemplar har den sålt hittills? Hur var responsen på den första?
— Den första sålde rätt OK. Den andra har nog fan inte sålt mer ex. än det finns innevånare i Grangärde!!… ha, ha, ha!! Stackars Black Mark… Dom fick en regelrätt progg/pop platta istället för en mörk goth platta och alla bara hatar den, utom vissa smarta själar som inser det geniala med den (läs: MARILLION).

Jag vet att många reagerade när du bar en 59 TIMES THE PAIN tröja på ett av era gruppfoton. Tycker du verkligen att man både kan vara metal-head och bära skate-punk tröja?
— Skulle 59 vara skate-punk. BIZAAAAARRREEEE!!! 59 är hårdare och mosiga än EMPEROR och alla andra liknande band tillsammans. De har attityd och står för sin musik dygnet runt. They fukking rule. Folk ska skita i vad vi har för tröjor på bild, bry er om hur jävla illa vi ser ut i nyllena istället och donera stålar till skönhetsoperationer.

Tillbaks till UNISOUND… ALLEGIANCE var och spelade in sin debut där. De var tydligen inte riktigt nöjda med sitt resultat. Vad var det som hände? Vad tycker du om bandet i sig?
— ALLEGIANCE, ja du… Jag har gjort 10 gånger värre jobb än dom. Den skivan är förhållandevis rätt OK. Jag vet inte vad dom klagar på men alla har alltid klagat så jag är rätt van! Faan vad skönt att slippa skiten… grrrr.

Ahh, du har tydligen haft din tid som logoritare. MARDUK’s första logga. Vilka andra band har du ritat till? Ritar du fortfarande?
— Ehhhr… läst Dusk mag eller (ehhh, smygtittat /red)?? Nej du. Jag ritar ibland och det blir nästan alltid skit. Första MARDUK logon var nått jag satt och ritade på mitt gamla jobb (ABB) och sen tyckte Mogge den var tuff ända tills det skulle vara 666 och hela baletten då tog de en annan logo i stället. Jag har allt ritat logon till TOXAEMIA oxå… Wow!!

Så här i juletid måste jag ju passa på att fråga… Föredrar du att fira jul? Vad fick du i julklapp?
— Jag fick en 12″ av min älskade fru med Fish och Tony Banks. Tack babe. Jag fick en tröja av mina svärföräldrar en väckarklocka av mor och far (Mohrgontröth) + “Sad wings…” med JUDAS PRIEST av Day DiSyraah.

När började du lyssna på tuff musik? Vilken var ditt första metal skivköp?
— Jag blev uppfödd på hårdrock eftersom jag har två äldre bröder (33 och 39) som var/är Hårdrockare. Så det blev Kiss, MOXY, DUST, JUDAS PRIEST för hela slanten vid typ 3 års ålder. Den fösta platta jag minns att jag köpte var RAINBOW “Down To Earth” typ det året den kom. Innan dess hade jag fått mängder med balla originalplattor av min brorsa som han spelat sönder (vinyl rules) fast dom slog jag och en kompis sönder med en hammare nån tråkig dag… ehhhmm…

Vad är din åsikt till black metal snubbar med tvättbjörns-utstyrsel (corpse-paint)?
— Jag hade själv corpse paint ett tag runt 1989 med ABHOR och även på en knäpp fotosession med PAN-THY-MONIUM så jag vete fan. Jag vet varför dom gör det men jag tror knappast alla som har paint idag känner den rätta känslan.

Jag kan hålla på i evigheter, men nu får vi allt sätta punkt. Tack för dina svar!
— OK. Hoppas allt duger. “Infernal” ska vara ute nån gång i februari. Stödköp 13 ex var!! Bye bye and stuff.