ANATA var för mig helt okända, tills att jag fick nyp om deras demo. Hur kunde jag och dessutom många med mig ha missat detta ypperliga dödsmetall band? Efter att ha hört demon dröjde det inte länge förrän jag bestämde mig att försöka fixa en intervju med bandet. Robert Petersson som för övrigt nu startat Fearless Mag har svarat på mina frågor. Ni som har missat recensionen bör nog ta en titt på den också. Here we go…

Tjena Robert! Hur mås det?
— Jo tack, det är väl bara bra. Sitter just nu och lyssnar på min nyinköpta “Dusk… And Her Embrace” med CRADLE OF FILTH.

Var schyst och ge mig lite bakgrund från ANATA! Line-up?
— Lite bakgrund ska du få. ANATA bildades ’93. Då hade min farsa en villa med en massa tomma rum. Vi gjorde ett av rummen till en tillfällig replokal, ty vi hade ingen “riktig lokal” då. Efter ett tag sålde farsan villan och så stod vi där utan replokal, så vi fick ta en plats i min farmor och farfars källare. Vet inte om det var så speciellt bra, det var ju inte riktigt isolerat och så… Det bor mest pensionärer i det området, så grannarna blev nog galna när de hörde allt “bröl”. Till slut fick vi iallafall en riktig lokal att dela med fem andra band. Då med reptillfällen som 2 gånger i veckan à 2,5 timmar. Inte så gott om tid alltså. Vi har bytt lokal 3 gånger efter det och nu har vi en stor fin lokal med ett annan dödsband, efter att innan haft den helt själva i 1,5 år. (nog är väl detta en ganska konstig bio? /red)
Som jag sa bildades vi ’93. Då spelade vi nån slags thrash, tills för nåt år sen då vi började spela döds istället. På den tiden var vår line-up Mattias Svensson — gitarr, Martin Sjöstrand — bas, Schälin — sång och lead gitarr, samt jag (Robert Petersson) på trummor.
För något år sen kom stor käftsmäll för bandet då vi var nära att läggas ner. Svensson hoppade av efter att jag och han haft ett ilsket snack i telefon. Svensson och Schälin hade haft nån sorts myskväll med sina flickvänner (imagen då?? /red) en bit utanför Varberg och kunde därför inte ta sig till stan för att repa. Jag blev så satans förbannad den dagen. Svensson hade funderat på att hoppa av långt innan grälet, men jag tror det var det som gjorde att han till slut hoppade av. Just nu sitter han nånstans utanför stan och leker pappa till sin flickväns unge. Svensson har dock alltid varit schyst och vi är givetvis vänner nu.
I vilket fall så hände det nåt med bandet här. Vi repade från och till i ett halvår då helt plötsligt Sjöstrand hoppade av. Han hade väl också tänkt hoppa av en längre tid, så nu i somras tog han sina grejor och stack. Innan dess hann han sälja sin bas till Henrik Drake som sedan tog över basspelandet i ANATA. Tror inte att Martin rör nåt slags instrument idag.
Ja… som ni kanske redan listat ut är den nya line-up’en Henrik Drake — bas, Schälin — sång och lead gitarr, samt jag (Robert) på trummor. Vi är för tillfället en gitarrist kort, så om nån i trakten av Varberg känner sig sugen på att lira döds är det bara att höra av sig.

Er första och enda demo har varit ute ett tag nu… Hur har responsen på den varit? Hur många ex. tryckte ni?
— Ja det är som du säger, vår första och enda demo. Den är inspelad den 16-19 juni ’95, ett tag sen alltså. Men som du märker skickar vi fortfarande ut den till ‘zines och dylikt. Det är väl dock mest för att typ bli av med den.
Jo tack, responsen har faktiskt varit jävligt bra, bara en massa positiva ord om den. Men vi skickade den tyvärr vid fel tillfälle, ty vi har ju inte fått nåt kontrakt ännu, hehe. Många bolag hade precis signat ett antal band och hade antagligen varken lust eller råd att signa oss. Men dom tyckte dock att demon var förbannat bra.
Vi tryckte bara upp 300 ex. Vi var inte ute efter att tjäna pengar på den. Demon var till för att skickas till skivbolag och sprida vårt namn. Dom få exemplar som finns kvar går att beställa av mig för 30 spänn + porto. Adressen finns förhoppningsvis någonstans i tidningen.
Om jag får gå tillbaks till frågan lite, så har vi gjort flera inspelningar, men aldrig släppt dom som demos. Jag och Schälin spelade bl.a. in en 4 låtars porta produktion som var till för skivbolag som ville höra mer material.
Nuclear Blast visade stort intresse för våran demo, men tyckte inte att portan lät riktigt lika bra, så dom gav oss 3000 spänn för att spela in låtarna igen och då självklart i en riktig studio. Vi var ju rätt säkra på att bli signade av Nuclear Blast efter att de gett oss 3000 spänn, så det blev aldrig nån demo av de låtarna när vi fick avslag. Vi satsar hellre på nytt material.

Du sade till mig att ni skickat de flesta demos till skivbolag och dylikt. Ändå måste jag vara ärlig och säga att jag inte sett en enda recension på den. Var har ni fått bäst respons och hur många ex. var det ni skickade ut egentligen?
— Du har nog missat oss, kanske har du inte läst igenom alla ‘zines tillräckligt noga. Skulle tro att vi medverkar i c:a 15 ‘zines här i Sverige, men jag är lite osäker, ty det är inte jag som håller i utskicket.
Dom flesta demobanden har faktiskt gått utomlands. Bland annat till Grekland där vi fått bäst respons. Vi fick en jävligt bra recension och även en intervju av Grekiska Metal Hammer, så det händer varje vecka att det droppar ner beställningar på grund av den. Detta leder ju också till en och annan intervju.

Har faktiskt inte sett en enda intervju med er heller… Är det bara jag som är blind eller har ni inte varit med i så många ‘zines?
— Har du verkligen läst alla ‘zines i detta land? Som jag sade i fråga 4, så medverkar vi nog inte i så många ‘zines i Sverige…

Fan, enligt mig var det en av ’95 års bästa demo! Vad tycker ni själva om den idag? Är den något du fortfarande lyssnar på? Finns det något hade velat ändra?
— Jag är glad över att du tycker demon är så bra. Själv tycker jag att den är jävligt bra. Man är ju nöjd över det man har gjort. Man får ju precis som man vill ha det när man gör sin egen musik. Men som sagt den är ett antal månader gammal, så man har ju tröttnat en aning på den, men det händer att man spelar den nån gång. Det blir väl oftast på nån fest med polarna som inte lyssnar på döds, bara för att skrämma upp dom lite.

Det är ju ett otroligt ljud på den och det mesta är ju bra tight… Var är den inspelad? Låter det så här live också?
— Jag är också jävligt nöjd med ljudet. Jag har nog aldrig hört nån demo med bättre inspelning. Vi har varit jäkligt petiga med både layout och inspelning på demon. Det kostade en hel del, men vill man ha kvalité får man ju betala för det också.
Demon är inspelad i Studio Mega. Det är ett gäng unga killar som sköter den. Dom har jävligt bra grejor och satsar 100% på det dom gör. Dom har förresten byggt en ny dunder-grym studio bara för något år sedan. Jag rekommenderar verkligen denna studio. Jag vet inte hur många som spelat in sina CD’s där, men det är en hel del nu… bl.a. BESEECH. Nu var det ett tag sedan vi spelade live, det blir aldrig 100% tight på en spelning för oss, men vi lär nog vara tightare nu än innan iallafall.

Ni var nära att få kontrakt med Nuclear Blast och även Black Sun var uppe och nosade lite. Men det blev inget av… Vad hände?
— Ett tag efter att vi skickat ut demon ringde de upp och sa att de mycket väl kunde tänka att signa oss. De ville bara höra lite mer material. För att få dom nya låtarna inspelade så fort som möjligt blev det en porta inspelning med halvbra ljud. På Nuclear Blast lät det som att dom gillade även dom nya låtarna, men ville höra vad man kunde göra med dom i en riktig studio. Som jag sa betalade Nuclear Blast 3000 kronor för inspelningen som dom kom att fundera över rätt länge. Till sist blev det ett “njae” då dom inte var eniga. Självklart kommer vi att skicka ner vårat nya material när det är inspelat. Nu har vi varit i kontakt med dem flera gånger, så vi vet vilka vi ska prata med.
Vad det gäller Black Sun var det väl ungefär samma sak där. Killen som har bolaget gillar låtar med ganska enkel uppbyggnad. Detta är inte kännetecknande för dom låtarna Nuclear Blast betalade. Låtarna var helt enkelt för komplicerade, kanske lite väl experimentella, tyckte han.

Apropå Nuclear Blast så är ju det ett ganska stort bolag. Exakt hur glad hade du blivit om de signat er?
— Det hade varit asball att bli signade på ett så stort bolag och då äntligen få släppa sitt alster. Dom har ju en jävligt bra distribution, men jag tror inte det hade varit speciellt märkvärdigt att ligga där.

Vi vet ju egentligen inte så mycket om er. Ta och dra en liten historia om varje medlem är du snäll.
— Schälin är uppvuxen i Göteborg, men flyttade till Varberg för ca. fem och ett halvt år sen. Innan han ryckte in i lumpen pluggade han i Borås där han träffade killarna i BESEECH som vi sedan hade ett par spelningar ihop med. Bl.a. fixade de en spelning med DISSECTION, LAKE OF TEARS, TORMENT och då självklart BESEECH till oss, tack för det! Det var förresten dom som tipsade oss om Studio Mega som snart alla band i Varberg har spelat in hos. Till saken igen… Schälin har lirat gura i ca. åtta år och efter att han är klar med lumpen och allt pluggande funderar han nu på att starta ett eget skivbolag. Han är en jävel på piano också om jag får tillägga.
Henrik Drake är 17 år, har bott i Varberg i 16 år. Också han har bott i Göteborg. Han håller fortfarande på att plugga på gymnasiet och har väl ett år kvar efter detta. Han är egentligen gitarrist sen fyra år tillbaka, men sommaren ’96 hoppade ju Martin av bandet, så Henrik blev tillfrågad om han ville spela bas i ANATA och självklart ville han det. Vid det tillfället han blev tillfrågad spelade han i något oseriöst band…
Jag (Robert Petersson) är uppvuxen i Varberg och började en gång som gitarrist eller rättare sagt så gick jag en gitarrkurs en gång i tiden. Men jag gjorde aldrig läxorna och lärde mig därför ingenting. Idag kan jag absolut ingenting på gitarr. När jag gick i 8:an började jag istället intressera mig för trummor. Jag brukade skippa matrasterna och sitta och banka i skolans musiksal istället. Runt 9:an bildade jag och några polare ett rockband vilket vi höll på med i några år, men jag hoppade senare av. Det gick några år och jag var utan band tills att ANATA bildades ’93.

Jag tycker att ni har hittat en ganska egen stil. Vilka är era influenser? Hur bedömer du själv er musik?
— Mina influenser kommer mest från den amerikanska mangeldödsen, såsom DEICIDE, MORBID ANGEL, CANNIBAL CORPSE och även svenska CROWN OF THORNS. Detta kännetecknar väl inte trumspelet på demon, men i dom nya låtarna märks det mer. Schälin har väl i princip samma influenser som jag, men låtarna har rätt många melodiska partier. Det verkar inte som om han har så mycket melodiska influenser, så jag vet faktiskt inte var de melodiska bitarna kommer ifrån. Drake skiljer sig lite från oss andra. Han är mer inne på black metal och melodisk döds. Det är vi också, men inte lika mycket som han.
Hur vi bedömer vår musikstil nu? Trummorna är som jag sa influerade av snabb aggressiv-döds, det är även flera av riffen, men låtarna är till ungefär 50% melodiska. Även sången är inspirerad av både den skandinaviska metallen och den brutalare. Sången är då alltså både ljus och mörk.

När kan vi vänta oss nytt material från ANATA? Vad kan vi vänta oss… samma stil eller?
— Vi hade tänkt att göra en ny demo nån gång snart, men vi får nog råna en bank först… Det är ju rätt dyrt att spela in en kvalitets demo till. Jag är arbetslös, Schälin ligger i lumpen och Drake går fortfarande i skolan, så pengarna finns helt enkelt inte. Vi får väl vänta ett tag. (Jag vet nu så här i efterhand att ny demo väntas komma efter påsk nån gång /red)
Om ni läser i slutet av fråga elva så är det den stilen vi kommer att ha i fortsättningen, men om man jämför vår musik på demon med det vi har idag, då är det framför allt trumspelet som är jäkligt mycket snabbare.

I demoinlägget hittar vi medlemmarna i ANATA med corpse paint. Säg inte att ni kommer att fortsätta använda detta! Varför hade ni det på er egentligen?
— Absolut NEJ! Det var inte meningen att det skulle synas så väl som det tydligen gör. Vi hade inga andra gruppfoton att sätta på den tomma platsen i demoinlägget. Kortet är taget från vår enda spelning på fyllan. Det var en ren spex grej av oss, på en oseriös skit-spelning inför 30 pers. Vi beklagar oss själva för att inte ha haft några andra kort att sätta in i inlägget, men vi ville ha ut demon så fort som möjligt. Demon var nämligen nån månad försenad p.g.a. att när första partiet kom var det både feltryckt och fan ta dom fel inspelat också.

Hur ser metal-scenen ut i Varberg? Anordnas det mycket gigs? Hur ser er liveshow ut?
— Metalscenen är förvånansvärt stor här för att vara en stad på c:a 50000 invånare. Jag kan inte svara på hur många som gillar dödsmetal här, men det är iallafall 4 dödsband bara på det stället vi repar. Sen finns det ju angränsande små förorter där det finns en hel del band till.
Gigs? Haha det var jävligt längesedan det arrangerades dödsspelningar här. Vill man spela här i Varberg får man arrangera spelningarna själva. Men det anordnas självklart andra spelningar med lite mer “populär” musik.
Våra livespelningar ser nästan ut som vilken som helst, men till en skillnad att vi föredrar att använda stroboskop. Det lyfter upp stämningen på ett jävligt effektfullt sätt.

Vad händer annars i Varberg? Vad gör ni på helgerna? Vad håller du på med på dagarna?
— Det är ganska dött här liksom i alla andra mindre städer vid denna årstiden. Men på helgerna så repar vi stenhårt. I och med att Schälin lumpar blir helgerna väldigt viktiga för oss. Det är inte direkt givande att repa med bara trummor och bas, så därför repar vi aldrig på vardagarna. Efter repen blir det oftast en och annan fylla på krogen. Annars ligger man och slappar framför TV’n. Just nu är jag arbetslös, så jag sitter mest hemma och lyssnar på musik och ritar tatueringar. Det händer väl också att man sitter på nått café och tjatar skit med någon. Men det jag håller på med mest nuförtiden är att förbereda ett eget ‘zine, vid namn FEARLESS MAGAZINE.

Vad betyder ANATA? Finns det nån större eftertanke i namnet? Hur kom ni på det?
— Namnet var Schälins idé. Tanken var väl att inte bara musiken skulle vara ny. Han ville även med namnet skapa något nytt. Eftersom namnet inte betyder något särskilt blir musiken det centrala. ANATA är namnet på våran musik, inget annat.

Vad är din åsikt till black metal?
— Jag gillar black metal. Synd att det har blivit så trendigt. Det öser ju ut black metal nuförtiden. Det är precis som att många band spelar black metal bara för att spela något. (håller med /red)

Fan, kommer inte på fler frågor! Var schyst och avsluta!
— Tack och hej!