Den här glade norsk-värmlänningen fick sitt genombrott i Melodifestivalen ’88 med låten “Bang, en explosion”. Trots att han inte vann blev han uppskattad av publiken som en duktig sångare med glimten i ögat.

Efter att ha blivit världsberömd i hela Skandinavien med “Bang, en explosion” stack Haakon ut i folkparkerna runt om i Sverige med Lotta Engberg.
— Jag beundrar Lotta, säger han. Hon är så fantastisk duktig. Dessutom är hon den enda som kan lägga ned hela sin själ och känsla i “Fyra bugg å’ en coca-cola”.

Lotta och Haakon gjorde också den svenska sommarhiten ’88: Duetten i kärleksballaden “Ringar på vattnet”.
Framåt höstkanten släppte Haakon sin första solo-LP.
— Jag får mycket låtar från andra låtskrivare, berättar han. Men en del material skriver jag själv. Jag behärskar piano, gitarr och saxofon. Jag är inte jätteduktig på nåt av instrumenten men det duger i all fall.

Haakon flyttade från sin hemstad Horten i Norge till Karlstad i Värmland 1980. Där började han sjunga med jazzrockbandet Mantra. Gruppen splittrades ganska snart men de hann göra en suverän LP med Haakon på sång.

Haakon bosatte sig i Stockholm ett tag och tog ströjobb som studiomusiker han är en mångsidig sångare som studerat musik och då mest sjungit klassiskt och opera. Men mest gillar han amerikainfluerad pop.
— Jag växte upp i en mycket musikintresserad familj, säger Haakon. När alla sju barnen fortfarande bodde hemma hade vi familjekörer och familjekonserter. Vi sjöng och spelade allt från klassiskt till modern musik.
— Jag har alltid tyckt bäst om att sjunga men när jag var liten blev jag mer eller mindre tvingad att ta pianolektioner. Det är jag glad för idag men fy vad jag hatade pianoläraren — hon var av den där stränga sorten.

Humor har en stor plats i Haakons liv. Även om han kan vara en mycket allvarlig ung man mellan varven, så lättas det alltid upp med en rolig historia eller ett fånigt skämt.
— Men jag är dålig på Sverige/Norgehistorier… Jag kan faktiskt inga.

Förutom humor har Haakon en annan liten hobby och det är att flirta med tjejer. Han säger själv att han gillar tjejer och att han gärna blinkar och ler när han möter snyggingar på stan.
— Sen Melodifestivalen kommer det ofta fram tjejer när jag är ute, säger Haakon. Det är roligt.

Haakon berättar avslutningsvis att han får massor av brev från fans — mest tjejer. Han svarar på dem allihop, även om det tar tid. Det är ju inte gjort i en handvändning att plika ihop flera hundra brev!