THE TREMOLO BEER GUT
The Inebriated Sounds Of…
Crunchy Frog FROG 015-2 (import)
CD
***½

Ta en extra titt på omslaget. Känner ni igen mannen med den ovanligt arga uppsynen i mitten?
Jo, visst är det Per Sunding, sångare i Eggstone och en av de drivande krafterna bakom skivbolaget Vibrafon och Tambourine Studios i Malmö. Tillsammans med tre danska vänner, bland andra Sune Wagner från Psyched Up Janis, har han surfprojektet The Tremolo Beer Gut som nu albumdebuterar.
Kanske var det Lunda-bandet Langhoms, som bara bor ett ordentligt vågskvalp från Sunding, som inspirerade till surfutflykterna?
Men där de blickar mot Hawaii, är beskedligt snälla i sin musik och gärna framträder i blomsterkransar och storblommiga skjortor slår Tremolo Beer Gut an en mer melankolisk sida som inte är vanlig bland surfband. Det mesta är instrumentalt och inte sällan kan man känna doften av Morricones vilda västern-prärier.
“The Inebriated Sounds Of…” innehåller fjorton originalkompositioner och tre covers.
Kraftwerks “Das Model” har många givit sig på, men TBG lyckas hitta en egen infallsvinkel. Beach Boys låter som ett självklart val för surfmusiker, men till skillnad från exempelvis Sonic Surf City, som valde sånger ur strandpojkarnas tidiga katalog, tolkas här “Pet Sounds”. Ett vågat grepp kan tyckas, men de lyckas väl med att binda ihop sin personliga variant av den med sina egna verk.
Den tredje covern, “Las Vegas”, är lånad från danska Thau. Det är förresten inte det enda som Tremolo Beer Gut har lånat därifrån — såväl bandets egen Jesper “Yebo” Reginal som hans bror, tillika skivans producent, Ulrik Petersen är hämtade från Thau.
De egna kompositionerna är klart godkända. Det handlar om surf & western av den gamla skolan, med mycket tremolo och twang på gitarren och stora portioner biljakts- och deckarmusik. Som sig bör orkar ingen låt över tre minuter…