THE NOMADS
Big Sound 2000
White Jazz 019 (HOK)
LP/CD
****

Det är arton år sedan Nomads första singel, “Psycho”, kom ut. Sedan dess har bandet blivit legendariskt och tillsammans med Union Carbide Productions fört svensk rock framåt. Personligen har jag vuxit upp med deras musik och sett dem spela ett otal gånger. “Big Sound 2000”, den sjunde fullängdaren sedan debuten “Where The Wolf Bane Blooms” ’83, innebär inga större förändringar i soundet — bara rakt på som vanligt.
Enda skillnaden är att det inte finns någon som helst utfyllnad. Alla låtar är hits och de har överträffat sig själva i både text och musik. Från öppningen “Don’t Pull My Strings” till avslutande “Another Man’s Cross” får vi riktigt bra, oförfalskad rock’n’roll. Precis som det ska vara.
För produktionen står Sators Chips Kiesbye och han har givit dem ett melodiskt men drivande ös som håller hela albumet igenom. Inspelningen är gjord i Sunlight Studios (Hellacopters, Gluecifer, med flera) och Nomads verkar trivas där.
Det är imponerande att de lyckats hålla ihop under alla dessa år och de borde vara ett föredöme för alla harvande rockband. Ni som är nyfikna på tidigare material rekommenderas att köpa dubbel-samlings-CD:n “Showdown”, som släpptes på Amigo för några år sedan.