SPOILER
Glädje I Svart / Ensamhet Evighet
Birdnest BIRD119 (MD)
CD5

***

Jag gillar punkbolaget Birdnest. Inte för att de producerar speciellt bra skivor; snarare är det deras attityd jag uppskattar. Det är, till exempel, inte många bolag i Sverige som lika envist kämpar för att sänka skivpriserna (att inga pop/rock-etiketter startat en egen samlingsserie i stil med “Definitivt 50 Spänn” är bara att beklaga).
Över huvud taget har de alltid varit mer intresserade av musik än pengar — och dessutom är deras nyhetsbrev så skojiga att jag prenumererar på dem trots att jag inte köpt en platta från Birdnest på fem år…
Bland bolagets mer sympatiska grupper återfinns Spoiler. På “Glädje I Svart”, som följer upp 1997 års debutalbum “Tidsmaskin”, framför de allvarsam rockmusik som känns både lyssningsbar och personlig. I synnerhet gillar jag det sparsmakade gitarrspelet; lyssna på titelspåret så förstår ni vad jag menar. (Finns på numrets Soundbites-CD.)
I övrigt kan nämnas att lyriken är bättre än vad titlarna antyder. Oftast brukar jag förespråka engelska texter, men i Spoilers fall fungerar det utmärkt med svenska. Inte minst gör det dem mer unika.