SPEAKER
Trace My Track
Stockholm 537 997-2 (Universal)
CD
**½

Det börjar oroväckande. Speaker har aldrig varit ett anmärkningsvärt rockband, snarare tvärtom, men tidigare kunde man åtminstone lyssna på dem utan att bli irriterad. Det kan man inte när “Joking”, som inleder andra fullängdaren “Trace My Track”, brakar i gång. Och allt är Billy Corgans fel. Det låter nämligen som om Speaker har lyssnat ohälsosamt mycket på de stelaste, kallaste stunderna på Smashing Pumpkins fjolårsalbum “Adore”.
Som helhet är “Trace My Track” emellertid ganska bra. Speaker har förmågan att skriva slagkraftiga melodier, något de visade redan med finfina singeln “Who Are You” för två år sedan, och de flesta sångerna är placerade i en mer nertonad och behaglig ljudbild.
En tillgång är alla ovanliga effekter, rytmer och instrument. Flera låtar som annars skulle framstå som anonyma blir genast intressanta när medlemmarna, i samarbete med producenterna “Sankan” och Gustav Johansson, går loss i studion på allvar. Speaker kan faktiskt inte anklagas för att låta som några andra grupper (utom möjligen Radiohead och redan nämnda Smashing Pumpkins…).
Bäst är förmodligen “Always Hold Your Hand”. Trevlig och medryckande pop i en fräck, egensinnig produktion. Även flera lugna stunder utstrålar en elegans som Speaker inte varit i närheten av tidigare. I synnerhet är “Samsara”, som spelades in i Nepal tillsammans med två lokala musiker, riktigt bra.