MÉLANGE
8-Track Mind
Ssschuitt SSSCH006 (Border)
CD
***½

Stina Nordenstams två första album har inspirerat åtskilliga svenska artister och grupper. Mélange, med bas i Stockholm, kan utan tvekan räknas in bland dem. Deras debut “8-Track Mind” präglas till stora delar av samma ödsliga, sällsamma stämning som “Memories Of A Color” och “And She Closed Her Eyes”. Den ljuva sångerskan Nanushka Yeaman har dessutom en röst, en väldigt bra röst, som stundtals påminner om Nordenstams (och inte minst Karin Dreijers).
Ändå är det egensinnigt. Och trots de små resurserna låter det mycket snyggt. Musiken är vacker, stämningsfull och rakt igenom personlig. I utmärkta “Sparks” sjunger Nanushka en drömsk melodi över spännande och suggestiva ljudeffekter som Anders Ljung skruvar fram på sina syntar. De övriga spåren är i regel mer traditionellt uppbyggda — ofta med trummor, bas och sparsmakade gitarrer — men icke desto mindre betagande.
I det sympatiska fanzinet Ettnollett har Mélange även jämförts med Velvet Underground, Mazzy Star och Grand Tone Music. Vilket inte är så tokigt. Det är musik som smyger sig tätt inpå lyssnaren. Musik som berör.