ELEVATOR ADAM
Why Do You Love Me Now? / Wednesday
Payola BRIBE 4 (BMG)
CD5

**½

GLUEBELLIES
Chemical Light / Seminal
Payola BRIBE 5 (BMG)
CD5

***

Elevator Adam är en kvartett från Skåne som planerar att ge ut en hel armé med singlar i år. Vilket betyder minst fem stycken. Det låter kanske inte som ett genidrag ur kommersiell synvinkel, men tanken är ändå hedervärd.
Den första i raden heter “Why Do You Love Me Now?”. Till skillnad från Gluebellies (se nedan) verkar de inte ha spelat sönder sina Eggstone-skivor helt och hållet — de två låtarna har en tyngre, hårdare karaktär som stundtals påminner om Buffalo Tom. Och Wilmer X. Men det där sista ska ni inte bryr er om — jag tycker nämligen att i princip all skånsk rock låter som Wilmer X…
Elevator Adam, som bildades 1993 och släppte sin senaste platta för fyra år sedan, är långt ifrån dåliga. Men de är heller inte speciellt originella. Deras musik fungerar säkert utmärkt live, framför allt om publiken är lagom berusad, men på skiva känns den aldrig angelägen. Det är bara att hoppas på att nästa utgåva håller högre klass.
Finstämd pop från Malmö. Grupper som, i likhet med Gluebellies, kan placeras i den kategorin brukar inte vara mycket att hetsa upp sig över. Själv har jag aldrig uppskattat de försynta, livlösa produktioner som Tore Johansson har för vana att ratta fram i den berömda Tambourine-studion. En närmare granskning av skivomslaget avslöjar emellertid att han inte är inblandad i det här projektet. Tack…
Ingen kan anklaga Gluebellies för att sakna begåvning. Låtarna, framför allt stråkförsedda “Chemical Light”, är nämligen riktigt angenäma. Dessvärre klär de sina sånger i alltför snälla och sockersöta arrangemang. Musiken är så anspråkslös, så tröttsamt tillrättalagd, att man inte kan lyssna på den utan att ständigt komma på sig själv med att sitta och tänka på annat. Till nästa gång förväntar jag mig en tuffare produktion.