DET MÄRKS ATT JANNE KASK mår bra just nu. Han skrattar ofta och är trevlig och avslappnad. Och varför inte?
Solodebuten, EP:n “Summer Is Here” fick * * * * av undertecknad i SA #39 och spelades flitigt på bland annat ZTV och i radio. Andra singeln, “Golden Heart”, är precis ute på diskarna. Han är mitt uppe i arbetet med sitt första album (Grand/Virgin) på egen hand och alla möjligheter ligger framför honom.
Det kan bli mycket Kask framöver.
Jag lägger orden i munnen på honom: Det känns som om du gått vidare?
— Ja, ha ha, skrattar Janne, vilken kliché — men så är det.
Han har precis beskrivit skillnaderna Brainpool contra solo:
— Musiken är lite mjukare nu. Jag har ju ingen lo-fi-cred att värna om, säger han och flinar. Det primära är att det är popmusik. Popmusik som jag lyssnat på i hela mitt liv. Den tar sig kanske ett mer lågmält uttryck nu, men melodierna är det som är viktigast.
— I Brainpool var det mer skrik och hopp och Pete Townshend-poser. Det passade där, och det passade mig då, men det jag gör nu är mycket mer jag än vad Brainpool var. Men jag tycker fortfarande om de låtarna.
Ungefär ett och ett halvt år har gått sedan Janne hoppade av Brainpool. Något som förstås sved i skinnet på de kvarvarande medlemmarna. Några hårda ord dem emellan har det dock aldrig varit.
— Vi hade olika idéer mot slutet så det var dags att bryta upp, och jag tror att båda parter tjänade på det.
— Vi talas vid i telefon då och då, men det handlar inte så mycket om musik utan mer om annat. Men jag kan tänka mig att de vill visa mig på nästa skiva, berättar han eftertänksamt och fortsätter:
— Det ska i alla fall bli kul att se Brainpool live. Det har jag aldrig gjort, säger han med ett leende.
Själv var Kask på turné i somras och det var en tuff upplevelse med bara en känd låt ute. Men det visste han från början och det var något han och bandet fick kämpa sig igenom.
På det än så länge obetitlade albumet används många olika musiker. Dels de från turnén, men också andra. Och så gör han mycket själv. Skivan spelas in i musikförlaget Jimmy Funs studio och i Dream Machine i Stockholm. Den beräknas komma i mellandagarna eller möjligtvis i början av januari.
Janne producerar själv och har så klart nytta av alla sina inspelningstimmar med Brainpool, men lyssnar även på vad hans medmusikanter har för idéer. Fast på det stora hela har han klart för sig hur han vill att det ska låta.
Stilmässigt blir det någonting mellan “Summer Is Here” och “Golden Heart”. Kask försöker själv placera musiken i ett fack och stannar först vid indie, sedan vid mainstream med melodierna i centrum. Han garvar förläget och verkar ångra att han över huvud taget gav sig in på att försöka genrebestämma sin musik.
“Golden Heart” är en rätt så gammal låt, men den spelades in först i september. Det är en lite udda singel och jag frågar hur han tänkte när han valde just den.
— Den är enkel och det enkla är oftast det bästa. Det gäller att hitta något som både man själv och så många andra som möjligt gillar, och jag gillar “Golden Heart”. Det är mycket stämmor i den och det är jag förtjust i.
Janne har skrivit allt material själv, med undantag för singelbaksidan “Into The Dream”, skriven ihop med Janne Pettersson från Hardy Nilsson/Tommy 16.
Vanligtvis sitter han hemma när låtidéerna faller på och spelar då in dem på sin kassettbandspelare. Det brukar bli små snuttar på en halvminut vardera. Sedan rotas det bland alla kassetter för att sålla och få snuttarna att passa ihop och utvecklas eller omarbetas. Därefter skrivs texten och demoinspelning görs. Det gör det lättare för Janne att få distans till låten och kunna höra om den duger eller vad som behöver förbättras. Några betrodda får också lyssna för ett bredare omdöme, men överlag går Janne på egen intuition. Något som han lyckats med hittills.
Nog har Kask stora möjligheter att på allvar gå hem hos den stora publiken när albumet kommer. Flera TV-framträdanden är planerade och i vår blir det ny turné. Han ska även jobba för en lansering i utlandet är det tänkt. Måhända är han vårt nästa stora exporthopp?
Som sagt, det kan bli mycket Kask framöver.