DR. SATURN
Settle Down/Satellite/Leather Messiah
****½

Dr. Saturn, eller Daniel Sandvik som han egentligen heter, presenterades redan i förra SA, men är flitig nog att till detta nummer komma med sin andra demo. Den är inspelad i slutet av förra året och Doktorn lovar att färskare material är väg. Tills dess glädjer jag mig åt “Settle Down” och plussar på UG:s betyg från sist en aning. I Orsa huserar en poplåtarnas mästare i all sin enkelhet — och ensamhet.
— Ja, popmusiken i Orsa är väl i stort sett begränsad till mig själv, men jag är också väldigt egoistisk och har svårt att kompromissa, säger Daniel som svar på min fråga om det månne beror på brist på likasinnade att han är ett enmansband.
“Sleeve notes” i form av låtkommentarer har han också skrivit själv, vilket gör det vansinnigt enkelt för oss recensenter. Daniel kallar titelspåret för “lättsmält trumpetglädje, påminnande lite om Blur” (hmm, DET vet jag inte). Låt nummer två, “Satellite” beskrivs som “vacker sak med kraftigt distad sång i verserna” och det stämmer helt och hållet. Men så glömde han att nämna det viktigaste, den är klart influerad av Beatles och framför allt “Let It Be”. Lyssnar han månne övervägande på sextiotalsmusik?
— Jag brukade göra det, men jag har nästan lyssnat sönder den musiken, så nu är det mest sjuttiotal. Black Sabbath och Ozzy Osbourne (?!!?!), vilket kommer att visa sig på demon efter nästa. Då kommer musiken att vara hårdare, med mer gitarrer, lovar han.
Undrar om det är därför sista spåret bär namnet “Leather Messiah” (“bra titel, va?” skriver Daniel och jag håller förstås med). Det är i alla fall textförfattarens egen favorit och efter ett antal lyssningar även min. Texten om den misslyckade grabben som vill bli rockstjärna är klart fyndig och avslutningen med stråkcrescendo för, trots allt, återigen tankarna till Beatles.
Men när jag frågar vilken världens bästa poplåt är blir det inte någon av The Beatles:
— “The Writ” med Black Sabbath och “Life On Mars?” med David Bowie, kommer svaret efter viss tvekan.
Jag tvekar dock inte att utnämna “Settle Down” till sommarens demo och det hoppas jag inte de bolag som varit i kontakt med unge herr Sandvik gör heller. Fast blir det ett skivkontrakt är det osäkert om epitetet Dr. Saturn kommer att finnas kvar.
— Det är ett rätt fånigt namn som jag egentligen är missnöjd med, säger han. Och från början var det Dr. Saturn & His Incredible Rhythm And Space Band, men det var ju helt omöjligt att säga.
Vad sägs om Leather Messiahs då…?