STRUNG OUT
Another Day In Paradise
Fat Wreck Chords FAT 517 (Border)
CD/LP
****

FACE TO FACE
Don’t Turn Away
Fat Wreck Chords FAT 515 (Border)
CD/LP
***½

1994 — the year punk rock broke.
“Vad var det jag sa?” vore kaxigt, men hur länge har jag inte tjatat om den kaliforniska hardcorescenens förträfflighet, om att Bad Religion, Offspring, NOFX och Pennywise en dag med dunder och brak kommer att sparka ner källarband som Nirvana, Pearl Jam och Metallica från listornas toppskikt?
I skrivande stund ligger punkjävlarna Offspring, efter att ha sålt mer än en miljon (!) skivor (Pennywise är än så länge “bara” uppe i 600 000 sålda enheter), på tjugonde plats på den amerikanska försäljningslistan. För mig är det ofattbart att detta obskyra, men förvisso totalt briljanta strandraggar-band, som jag så sent som förra sommaren såg som förband till NOFX i en städskrubb i Köpenhamn, ligger på topplistorna och flåsar Rolling Stones, Ace Of Base och Elton John i nacken. Otroligt kul, men som sagt — ofattbart.
Den här sortens soldränkta hardcore med snabba, taggiga gitarrer och Beach Boys-influerade sångslingor är alltså på god väg att bli mega även utanför de snäva punkkretsarna. Bolaget som ligger i bräschen för denna expansion är Bad Religion-gitarristen Brett Gurewitz egna etikett Epitaph. Men det finns en hel drös andra bolag från Kalifornien som ger ut högoktanig musik med lokala band. Bland annat San Francisco-baserade Fat Wreck Chords — ägt av Fat Mike från NOFX — som nyligen fått Sverigedistribution via Border. (Vilket innebär att bolagets alla vinylsjuor med NOFX, Propagandhi, Lag Wagon, 88 Fingers Louie, Rancid, Bracket och Face To Face nu finns att inhandla till överkomliga priser).
San Francisco-bandet Strung Out imponerar stort på debuten “Another Day In Paradise”. En platta — som tyvärr tar slut alldeles för fort, speltiden är ynka trettio minuter — präglad av ett fiffigt och avancerat gitarrhalsgnidande, starka sånginsatser och till brädden fylld av melodiösa virvelhits. Mycket varierat, mycket intelligent och framförallt mycket bra.
Fat Mike har också lyckats lägga vantarna på Victorville-trojkan Face To Faces debutskiva “Don’t Turn Away”, som släpptes 1992 av Dr. Strange Records. Självklart handlar det även här om melodiös skate-punk om än i aningen ruffigare tappning än Strung Out, ungefär som en blandning av Rancid och SNFU.
Strung Out vinner med 1-0 på övertid tack vare sin förmåga att konstant attackera lyssnaren med briljanta ozin aah-refränger. Men Face To Face är inte att räkna bort från toppstriden.