POLVO
Celebrate The New Dark Age
Touch’n’Go TG 133 (Border) CD
****

Polvo är ett av många mycket intressanta band från North Carolina som kommit fram i Superchunks fotspår. I USA ges deras plattor ut av Superchunks bolag Merge och “Celebrate The New Dark Age” gavs där ut som en trippelsingel.
Polvo är lite kantigare än många av North Carolina-banden och inte lika omedelbart poppiga även om melodierna definitivt inte saknas… “Celebrate The New Dark Age” kräver dock ett par genomlyssningar innan den riktigt fastnar.
Jag saknar helt information om bandets medlemmar, men Polvo har en fantastisk gitarrist som har en helt egen stil. Ibland låter hans spel så elastiskt som om strängarna vore av gummi. Härigenom har gruppen ett helt eget sound som det inte tar många takter att känna igen.
Plattan inleds med en kort melodislinga som för mina tankar till glassbilen som frekventerar gatan där jag bor. Direkt upprepas melodin av en trasig elgitarr och sedan är “Fractured” igång. Titeln sammanfattar väl hur det låter. De spelar med driv och man kan aldrig på förhand räkna ut var låten ska ta vägen. “Tragic Carpet Ride” är till exempel en hisnande tur på en flygande matta.
“City Spirits” är mera lågmäld och förmedlar en melankolisk känsla. Vackert, mycket melodiskt och fascinerande. Detta är Polvos andra sida, mer inåtvänd och reflekterande.
Tillsammans med Archers Of Loaf är de
således ett av de bästa nya amerikanska gitarrbanden.