DIVERSE ARTISTER
Let Your Freak Flag Fly
Garageland GRCD007 (Border) CD
***

För cirka tio år sedan släpptes en samling med svensk garagerock under namnet “A Real Cool Time”. Den väckte rätt mycket uppmärksamhet, framförallt i utländska fanzines. Jag kan inte låta bli att dra paralleller mellan den samlingen och “Let Your Freak Flag Fly”. Den stora skillnaden är att grupperna här snarare hämtar sin inspiration från England än från USA och från en period som ligger några år senare i tiden.
Plattans undertitel är något missvisande för så särskilt mycket pop finns här inte. Det mesta är vad jag kallar progressiv rock med mer eller mindre uttalade psykedeliska undertoner. Genren har blivit utskrattad och hånad under åren, men trots det är den, liksom de utsvängda byxbenen, tillbaka.
Som de allra flesta samlingar är “Let Your Freak Flag Fly” ojämn, men här finns flera riktigt bra spår. Darxtar har jag hört förut och gillat. Deras “U.F.O” är starkt Hawkwind-influerad och med ett gitarrspel som lånat en del från Hendrix. Tungt, flummigt och rätt kul.
Mitt absoluta favoritspår är Jukon Speakers ytterst personliga tolkning av The Third Bardos “Five Years Ahead Of My Time” där originalet korsbefruktas med Lea Riders “Dom Kallar Oss Mods” och en stor dos norrländskt vansinne. Här heter den “25 År Efter Min Tid”. De balanserar på gränsen till det fåniga, men hamnar på rätt sida. Jag skulle verkligen älska om Siewert Öholm fått tag på låten och gjort ett indignerat reportage.
The Spacious Mind får pluspoäng för låttiteln “Interplanetarian Lovemachine Pt 1”. Låten är lite för utdragen, men helt klart är att The Spacious Mind har en del, minst sagt sinnesvidgande, ess i rockärmen. Jag skulle gärna höra mer.
Även om jag inte gillar allt så tycker jag att “Let Your Freak Flag Fly” är ett gott tecken. Den svenska rockscenen är inte fullt så likriktad som man lätt förleds att tro. Det finns en hel del udda och excentriska existenser även här.