THE GRAYS
Ro Sham Bo
Epic 475839 2 (Sony) CD
****½

Hjälp! Jag tror jag är kär igen! Nej, inte i något så simpelt och förgängligt som en karl. Bättre upp. Föremålet som får mitt hjärta att slå snabbare dessa dagar heter nämligen “Ro Sham Bo”, den något mystiska titeln på The Grays debutplatta. Och det är nästan tur att inte alla band släpper lika högklassiga debuter, för jag tror inte att ett konstant tillstånd av vandring på rosa moln är nyttigt. Vardagen är inte sådan och vore den det skulle det förta all lycka av att hitta sådana här juveler.
Fakta: The Grays är Jon Brian som spelat med Aimee Mann; Buddy Judge och Dan McCarroll som gjort detsamma med The Buddy System (föga kända i Sverige) och Jason Falkner som varit med i det mer kända Jellyfish. Och det är där jag hittar referenserna. Visserligen mer rock än psykedelia och kanske — om man vill vara elak — mer vuxet, men med samma fabulösa stämsång och ljuva popmelodier. Och med Jack Joseph Puig som producent (han medverkade även på Jellyfish två fullängdare).
Men The Grays ska absolut inte ses som några kopior eller efterföljare till Jellyfish. De har nämligen talang nog själva så det både räcker och blir över. Eller vad sägs om tre talangfulla låtskrivare och lika många kvalificerade sångare.
Egentligen ska jag inte behöva säga mer än så. Jag hoppas ni fattar ändå. Och är det så att ni verkligen anser er kunna avvara denna sublima platta och beslutar er för att ska ni hoppa över en skiva i år så får det bli The Grays; ja, då har vi nog inte mycket mer att säga varandra än — good riddance!